Programok • 2016

A délutánok és esték, ahol végre (de nem végleg) elveszítheted a fejed.
PEOPLE TEAM-szótár és hevenyészett programtervezet ábécérendben 2015-ben, Kecskeméten, illetve letölthető letölthető PDF itt, két kapcsolódó turnus leírásával.

Activity show
Amikor el kell mutogatnod vagy le kell rajzolnod valamit úgy, hogy kitalálhassák a csapattársak. Amikor nem tudják kitalálni, mit is mutogatsz, és nagyon felforrósodik a hangulat. Amikor gurul az óriás dobókocka és egyéb kellékek, valamint mérhetetlen méretekben tombol a szurkoló tömeg.

Álarckészítés
Lehet kartonból kócból, sima papírból. Kell hozzá ragasztó, esetleg gumi és zsineg.

Animal Cannibals
A srácok, akik a rap nagyjai kis hazánkban. Talán nem csak itt. 1999 óta látogatnak bennünket. Minden alkalommal újabb és újabb bizonyságot adnak kiváló humorukról és ritmusérzékükről; legutóbb a ventilátorral is simán tudtak zenélni... Király! (Yo!)

Bábkészítés
Ha csupasz a kezed, ha nem találod magad, ha elő szeretnél csalogatni legbensőbb énedből valamit, aminek arcot, testet és végtagokat adnál. Bábot készítesz, létrehozol és teremtesz.

Batikolás
Vegyél egy kis forró vizet, keríts lepedőt vagy hasonlókat, szedj össze néhányat régi pólóid közül, melyeknek jobb, ha színt váltanak, szerezz festéket és egy ötletgazdát, aki mestere a mártogatásnak. Kellhet spárga is és napsütés, hogy a mű érdemben megszáradjon. Viseld egészséggel!

Bátorságpróba
A szekrénynek furcsa szaga van. Valami mocorog a sarokban. Nyikorgás és settenkedés. Biztos nem lehetsz semmiben. Vaksötét van. Morgás jobbról... és vége... talán az életednek is! Minden bátorságodra szükséged van, hogy épségben megérkezz a pálya végére. Sok sikert és velőtrázó, egészséges sikolyokat kívánunk minden ilyen alkalomhoz!

Bográcsolás
A csapatok felálltak, az edények forrósodnak! Mi kell még? Sok-sok lelkesedés és egy csipetnyi szakácskodásra való örömteli hajlam, amelyet el is csenhetsz szakácsainktól, akik egyebekben a napi betevőről gondoskodnak. És hogy ki nyeri a paprikás krumplik totális versenyét? Nehéz előzetes jóslatokba bocsátkozni, hisz nem csupán a fűszerek mennyisége, nem csak a sokféleség, az elszántság, a bátorság és a tapasztalat az, ami számít. Hogy mi még? Megtudod, ha velünk tartasz.

Bohócok
Jönnek és mennek. Nevettetnek és lufiállatokat készítenek. Nyulat és kutyát, macskát és tevét.

Büntetés és rendrakás
Amikor már ellep bennünket a kosz. Amikor már nem látunk a szeméthegyektől. Amikor nem tudjuk, miért jelentkezik negyedik alkalommal is tajtékozva a helyi kábeltévés telefonon, mert hívják és hívják, hogy nincs adás... (Ilyenkor valaki a táborozók közül kikapcsolja a kábeltévés biztosíték fali kapcsolóit...) Na, ilyenkor van büntetés és rendrakás. Előnye és eredménye a rend, valamint az, hogy minden táborlakó időben kerül ágyba, így másnap senkinek sem lesz gondja a tanulással és a tanítással.

Camera obscura
Hogyan lehet fényképezőgépet készíteni egy pizzásdobozból? Van ilyen. Vagy nem hiszed? Kell még hozzá kis ragasztószalag, fekete festék, és megvan a mű. Utána már csak a türelem, amire szükséged van. Fényképezz, gyárts emlékeket!

Capoeira-bemutató
Brazília, rúgások, ütések, pengék, táncok és zenék. Mindez együtt sok-sok órában. Ámulhatsz is, tanulhatsz is, gyakorolhatsz is. Zenélsz és hajlongsz, ugrálsz és pengetsz. Nem kérdés, a végére el is fáradsz.

Céllövészet
Légfegyverekkel lőhetsz kólásdobozokra, papírpohárra és mindenféle céltáblákra pontért vagy jutalomért.

Csocsó
Hogy eddig voltak asztalok, az egy dolog. Hogy eddig golyókat pöckölhettél ide-oda, az egy másik dolog. De ami most lesz, az olyan, ami még nem volt: a hatalmas pályán elszabadulnak az indulatok (vagy nem is), és meglátod, kő kövön nem marad.

Csokigép
Az inkák tudták. Most már te is tudod. Az íz, az édes csokoládé, a nedű, a forróság. Az, ami máshol nincs. De nálunk van! És mindig lesz!

Cyber-szkander
Kivetítők, számítógépek, titkos szavak és egerek. Főszereplők? Nem, a főszereplő itt is te vagy és az értelem, a küzdelem, valamint a fifika.

Dinnyeevés
Nagyon nedves. Nagyon piros. És nagyon, nagyon maszatos. De nagyon vicces és izgalmas is, hisz nem lehet tudni, 120 kg zamatos dinnye kinek a gyomrán jár túl először.

Dobolás
Látogatók érkeznek. Hangszerekkel, főleg egy csokor dobbal, didzseridukkal és egyebekkel. Koncert lesz és örömzenélés. És részese vagy te is, mert a kezedben tarthatod Arábia, az ötödik földrész és őseid ütőseit.

Ebéd
Lehet hamburger és pizza, lehet csak rizsfelfújt. Rántott hús és hasonlók, csirke és kacsa. Van és volt minden. Egyél! És mondtuk, mondjuk mindig, kívánj csak, mert néma gyereknek...

Égövi vetélkedők
Skorpiók és Bikák, Mérlegek és Halak. Elérkezett a ti időtök. Készüljetek és szervezkedjetek, mert 10 percetek van összesen, hogy elmondjátok, megmutassátok, kik is vagytok.

Éjféli eredményhirdetés
Amikor már minden viaskodáson és vetélkedőn túl vagyunk, amikor már minden pontszám az egeket nyaldossa, amikor már nem maradt más hátra, csak összeadni és kivonni, amikor a számok papírra kerülnek, és az óra elüti az éjfélt, akkor tudhatod meg, hogy melyik csapat kapja a legnagyobb és legszuperebb ajándékokat. Ők a győztesei az egész turnuson keresztül tartó versengésnek, de tudvalevő, senki nem marad jutalmak és meglepetések nélkül. Gratulálunk minden résztvevőnek, és együtt örülünk a győzteseknek!

Éjjeli filmvetítés
Lásd a Filmvetítés címszónál. Ugyanez csak sötétben, későn és álmosan.

Éjszakai koncert gyertyafénnyel és didzseriduval
A vendég hangszerek. Mert itt vannak, és megszólaltak a táborban. Délután te gyakoroltál és ismerkedtél velük, most pedig a hangszerek legjobb barátai adják át neked hangban és hangulatban mindazt, amit hosszú évek alatt elsajátítottak. Varázslatos hangzás kísérti a rengeteg gyertya fényét és a misztikus illatú füstölők felhőit a teremben, és azt kívánod, bárcsak soha ne érne véget.

Éjszakai maratoni filmklub
A legtöbb dolognak vannak bolondjai. A filmeknek mindenképpen. Sokan vagyunk, akik nem akarunk aludni, akik azt állítjuk, bármit kibírunk, csak vetítővászon és káprázat legyen a szemünk előtt. Ezt ilyenkor meg is kapjuk. Csak a legmerészebbeknek és a legkorosabbaknak ajánljuk! Egyebekben tanulni érdemesebb és szükségesebb is (másnap reggeltől, ahogy rendesen).

Eligazítás
El akarunk mondani valakinek valamit. Mindenkinek egyszerre akarunk elmondani valamit. Hogy ne kelljen sokszor, hogy ne legyen muszáj minden rákérdezőnek ugyanazokat a válaszokat elrebegni... persze kell majd, mert nem mindenki figyel. Szóval összehívunk mindenkit és eligazítást tartunk.

Élménypark
Felfújt emberek, felpuffadt óriások, ugráló alakok, pufi várak, falak, ugrabugra, netovább! Hát ez az az élménypark, amelyet te is kipróbálhatsz a táborban.

Érkezés
Leszálltál a buszról. Megérkeztél a családi járgánnyal. Begurultál a kolesz elé, körül is néztél rögtön. Ha mertél. Ismerős arc egy szál sem. Mi ez? Hol vagyok? - kérdezed magadtól. Megbántad, kicsit tényleg megbántad, hogy táborba akartál jönni. És eszedbe jut rögtön, hogy tanulni is kell még. Minden délelőtt. Sokat. Ez nem jó... Ez sem jó... Hát ilyesmiről szól az érkezés első tíz perce. Aztán megjelenik valaki, aki be akar osztani egy szobába. Nem hagyod. Akkor eszedbe jut, hogy "ezt is lehet?". Lehet. Meg lehet még mást is. Sokat. Feltűnik egy állítólagos nyelvtanár, felkapja a bőröndödet és elfut vele. Ja, cipekedned sem kell? És ez még csak az első negyedóra! Akkor mégsem annyira rossz minden. Aztán megtalálod azokat, akiket kerestél, mert eljöttek ők is. Új barátságokat kötsz, melyek - meglehet - elkísérnek sok-sok éven át. És pár nap alatt rájössz, érkezni sokkal jobb volt, mint elmenni.

Filmezés, kamerák és állványok
Éjszakai forgatás, cikis és rázós jelenetek tömkelege. Ha van egy jó sztorid, ha párosul mellé egy olyan ötlet, amitől más leszel, nem csak egy Steven Spielberg II. vagy Cassavettes VI., akkor ott a helyed, ahol tombol a digitális technika, ahol a szalagok és a vincseszterek zenélnek. Ez egy olyan ténykedés, ami megszáll és ettől megszállott leszel. Reméljük, eredménnyel sóhajthatsz fel a tábor utolsó napján, mert készen lettél valamivel, amiben rengetegen voltak a társak és a segítők, és leraktál valamit az asztalra, amit mindenki szájtátva figyel.

Filmvetítés, filmek
Vígjátékok, akció és Hollywood. A siker és a csillogás 100 percben és egy nagy fehér vásznon. Vagy a halványzöld falon. Amikor csak kikapcsolnál, átadnád magad egy jó mozinak és a fotelnek vagy a párnák puhaságának.

Foci
Gurul a bőr. Feszülnek a hálók a kapun. Kopnak a stoplik, rikoltanak a hajrák, és sikítások lepik el az izzadtságszagú aszfaltot (igen, az aszfaltot is). A foci klasszikus, a foci nagyon népszerű. A táborban is.

Focibajnokság
Lásd a Foci címszónál is. A foci népszerű, ahogy írtuk, a focibajnokság pedig nagyon ott van, mert mindenki mindenkivel és mindenki mindenki ellen. Kúl és izgalmas.

Forgatókönyvek
Lásd még a Filmezés címszónál is. Filmet szeretnél készíteni. Összeülsz valakikkel, és kitaláltok egy jó történetet. Elkezditek leírni. Megszületik az első változat. Aztán megszületik a második. Éjjel is dolgoztok. Már a hatodik verziónál tartotok. Végül leforgatjátok a filmet, mert azt le kell, hisz "egy élet munkája fekszik benne", viszont megvizsgálható, hogy a végeredménynek édeskevés köze van az eredeti forgatókönyvhöz. A forgatókönyvírás azonban kell, mert egyébként nem lenne mihez igazodni az elején.

Garden party
Amikor a törökök csapata úgy gondolja, hogy leginkább azzal szerez jó pontokat, ha megvendégeli az egész tábort. (És mennyire igazuk van!) Salátát kevernek, turmixot kavarnak, szalonnát sütnek, és sütit szolgálnak fel a szalonban (mi van?!). Nincs olyan, akinek ez ne tetszene.

Graffiti
Mert hát vannak a falak. Meg mert van a festék. Meg vagy te. Ilyenkor mi legyen? Érkeznek olyanok, akik megmutatják. Addig is agyalj a mintákon, alakzatokon, hogy amikor elő kell rukkolnod velük, ott légy, meglegyenek!

Gyöngyfűzés
A krokodilok és a fénylő egerek délutánja ez. Nyakláncok és karkötők csillannak, damilok feszülnek, szemek merednek. A gyakorlat számít, de hidd el, csak az elején lesz gondod. Lepj meg valakit!

Gyurmafilmek
Formázol és hajtogatsz. Meglehet, a meleg az ellenséged, de nem csoda a forróság, hisz a reflektorok nem tartoznak a hűtős kategóriába. Filmezel és forgatsz. Történetet, jeleneteket ötölsz ki, tervezgetsz és fényképezel. A digitális technika azonnal a barátod lesz, Norbi pedig a legfőbb mentorod az ügyben.

Gyülekező
Az udvaron megbeszélést tartunk. Vagy nem tartunk. Lehet, hogy csak el akarunk mondani valami nagyon fontosat. És ilyenkor elmondjuk. Vagy nemcsak elmondjuk, hanem bemutatunk valakit, aki éppen a táborba érkezett, mert eddig nem volt itt. És hasonlók.

Hastáncosnő
Nincs egyedül. Többen vannak. Akarod kilesni vagy megtanulni a titkokat? Alkalmad lesz rá, ne félj. Addig is készülhetsz a legkülönfélébb testgyakorlatokkal.

Csapatok bemutatkozása
A csapatok bemutatkoznak. Elmondják, milyen terveik vannak veletek, felfedik kilétüket és vágyaikat, szövetséget vagy hadiállapotot hirdetnek.

Hazautazás
Lásd az Érkezés címszónál is. Spontán megnyílnak a könnycsatornák, elcsattannak a búcsúpuszik, megérkeznek a szülők és velük a kistesók. Fogadalmak születnek, ígéretek szállnak tova az ajkakról, címek cserélnek gazdát. A hazautazás az egyik legrosszabb dolog, ami történik veled. Egyetlen vigaszod lehet: jövőre ugyanitt.

Hélium
Első olvasásra nem tűnik barátságosnak, ha nem tudod, mi ez, de gáz, ha tényleg nem tudod. Gáz! Hát persze! Képzeld csak el, menynyi vidám percet szerez majd valami, ami könnyebb a levegőnél! Hogy repülnél? Hogy röptetnél? Nem kérdés! Meglesz!

Gyűlés
Nagy a pusmogás, és a titkok a tetőre másznak! Csak senki semmit a másikról, csak soha senkinek! Mert minden top secret, akár Házakról, Kontrádákról, Tipikről, Országokról vagy SZÍN-Házakról beszélünk, minden információ féltve őrzött kincs. A győzelem a tét, vagy végül az lehet. Valamit meg kell beszélnetek; valamit, ami versengést és megmérettetést jelent majd. Hát csak óvatosan!

Horrorfilmvetítés és ijesztgetés
Lásd a Bátorságpróba címszónál is. Na, ez nem semmi. Nem elég, hogy a szívrohamot hozzák rád azok, akik galád módon elbújnak, majd lesből támadnak, de - akik nem ezt teszik - még rá is hangolnak a borzalmakra, adott esetben egy ijesztő hollywoodi pöccenettel. Semmi sem lehetetlen! Így aztán, ismerd el, semmi esélyed később.

Ismerkedés a tanárokkal
Most akkor mi van? Ez az, aki... mit is fog tanítani? Vagy: ez tanítani fog? Na neeee! Nem mindenki az, aminek látszik, és nem minden arany, ami fénylik. A bárányszerű tekintet mögött később meglehet, hogy az idegen nyelvek farkasára ismersz, és fordítva. Ne feledd, mindenkiben van valami, amitől több lehetsz. A tanárok is ilyenek. Reményeink szerint ők leginkább.

Jutalomosztás
Versenyeztél és nyomultál. Küzdöttél és tülekedtél. Itt az eredmény! Sokszor (azért ezt muszáj megjegyeznünk) az is eredménnyel jár, ha csupán a legszerényebb és legokosabb vagy.

Karaoke-show
Ebben Balu a sztár! Zámbó Jimmy és a Beatles egy személyben, de persze bárki beszállhat. Ha van hangod (és akkor is, ha nincs), és tudod a szöveget (vagy jól tudsz puskázni a képernyőről), itt a helyed! Barátokkal könnyebben megy!

Kendőfestés
Van ilyen is, igen. Selyemkendő vagy sima vászon, amit festékbe mártasz vagy művészettel terítesz be, ha alkalmas vagy rá. Alkalmas vagy... ezt is butaság lenne nem kipróbálni, mert a legtöbb dolog (az ügyesség is) gyakorlás közben teljesül ki, nem igaz?

Ki mit tud?
Fejen tudsz állni, ahogy senki más? Táncolsz, ahogy csak kevesen? Verset mondasz vagy viccet mesélsz, rappelsz, furulyázol és zenekart alapítasz? Vagy csak feltűnően bolond vagy, és mindezt megmutatnád? Bármi lehet. Bárki lehetsz.

Kínai nap
Nem csak abból áll, hogy evőpálcikával kell megenned a tésztádat az ebédlőben, viszont állíthatjuk, ez az egyik legviccesebb, legérdekesebb rész. Fényképezünk és röhögünk saját ügyetlenségünkön, de végül azért mindenki jóllakik.

Kalózok kincse
A kincs mindig nagy. Nagyon nagy! Csokik, finomságok, fényképezőgép, mobilelőlapok, -tartók, könyvek és lemezek... és mi minden még! Van egy mondat. Vannak szavak. Vannak próbák. Ha teljesíted a próbákat, megkapod az összes szót, amiből összerakhatod a mondatot. De nem biztos, hogy ez a jó megoldás, hisz egy mondatot többféleképpen is össze lehet állítani. És egy jó tanács: érdemes vigyázni a manókkal, mert hazudnak, gyertyát rabolnak, eltérítenek és megtévesztenek, nekik mindent szabad.

Koboldok városa
Varázslókkal és gonosz boszorkányokkal kell megküzdened a koboldok aranyáért, amelyet aztán akár jótékony célokra is fordíthatsz. Agyafúrt fejtörőkkel és a lehető legkomoly(talan)abb erőpróbákon kell átesned úgy, hogy tudod, az este lassan éjszakába hajlik, és egyre szorosabb, egyre keményebb a küzdelem, amelyben (nem kérdéses) valaki végül alulmarad majd.

Kosárfonás
Seprűt készíteni jó. Kosarat fonni még jobb. Próbáld csak ki. Ajándéknak sem rossz a kosár, amit elkészítesz és hazaviszel.

Kosárlabda
Palánkok és gyűrűk csak neked! Kosárra dobni is jó, de bajnokságot szervezni még tutibb! Nem biztos, hogy mindig a legmagasabb a legügyesebb, ezért előfordulhat, hogy a kisebbeknek is komoly esélye van a győzelemre!

Kosárlabda-bajnokság
Sokkal jobb, mint csak kosárlabdázni, mert a bajnokság végén sok-sok nyeremény vár rád!

Krimijáték
Gyilkosság történt. Szinte mindenki gyanús: a házmester, az imposztor, a feleség, az ikrek, az inas és a szobalány, az üzlettárs és a milliomos, nincs kivétel! Találd meg a bűnöst nyomozással és fifikával. A megoldások leadása után a nyilvános tárgyaláson minden kiderül!

Kung-fu bemutató
A Shaolin szerzeteseinek harcművészete, és ennek a művészetnek talán a legfiatalabb és legtehetségesebb, egyben korosztályukban a legfelkészültebb képviselői látogatnak el hozzánk. Nemcsak megcsodálhatod, hanem ki is faggathatod őket a miértekről és a hogyanokról.

Labirintus
Amit felépítünk, ahova bemész. Ahova bemész, ahonnan (meglehet) ki sem jössz többé, ha nem vagy elég ügyes. Dobd el magad, dobd el az agyad, készülj arra, amire úgysem készülhetsz: számolj Minótauruszokkal, számíts szörnyekre, a legrettenetesebbekre! (És azért szólj majd, ha mégis félnél!)

Lovagi torna
Képzelj el egy hosszú, hosszú, hosszú asztalt, amelynél sok száz lovag ücsörög. Halat, vadat s mi jó falat és ennél sokkal, sokkal többet még. Közben torna van, viadal és megmérettetés. A tömeg lelkesen kiabál, biztatja a kedvenceket. És most képzeld el, hogy ennek az eseménynek te is részese vagy.

Mesék a SZÍN-Házakból
Miután megalapítottátok a saját SZÍN-Házatokat, nevet adtatok neki, kitaláltátok hozzá a "körítést", alkalmatok adódik megismertetni magatokat a többiekkel. Mondhattok mesét, előadhattok színdarabot, táncolhattok, szavalhattok, de már ennél az első bemutatkozásnál jobb lesz nem elfelejteni, hogy minél népszerűbbek lesztek (most és később), annál esélyesebbek vagytok a végső győzelemre a turnusok végi választásokon.

Mesés stílusgyakorlatok
Lehet-e Piroska az űrben? Van-e Hamupipőkének tehenésznadrágja? Jár-e kocsmába a három kismalac? Ki tudja-e vágni Hüvelyk Matyi a magas C-t? Nos, nem kérdés, hogy ezen a délutánon minden kiderül! Kapsz egy mesét, kapsz egy stílust, és a kettőből fogsz összeeszkábálni valamit, amit a kerek világ nem látott még!

Őrtorony
A tábor lelke, a tábor szíve. Itt telnek fontos és cseppet sem üres óráid. Szolgálatot teljesítesz, őrzöl és figyelsz, szolgálsz és védesz. S hogy veszélyek is leselkednek rád néhanapján? Nem kétséges, de reméljük, megküzdesz velük.

Őszinteségi óra
Itt minden lepel lehullik. Főleg a tanárokról persze, akiktől bármit kérdezhetsz. Azért érdemes kímélni őket.

Pizzarendelés
Amikor már unod a fincsi cuccokat a konyhán, amikor már szeretnél lazán és hanyagul az udvaron kajolni. Akkor jön a pizzarendelés. Megjelennek a platós terepjárók tele dobozokkal és illatos pizzával.

Pudingfőzés
Amikor valamely csapat szövetségeseket keres, elcsábítja őket pudinggal és egyéb édességgel, amit maguk készítenek.

Pusapsz
Köztes időtöltés. Kiváltás. Büntetés? A csúnya szavak helyett és a hasonlókon túl. Eredetileg persze: push ups. Nem érdemes téveszteni, nem érdemes nem gondolkodni, nem érdemes elszólni magunkat akkor, ha John és mások ólálkodnak a közelben, mert statáriumszerű felelősségre vonás lép életbe.

Sakk
De nem olyan, amit eddig ismertél. De nem azokkal a bábukkal, akik eddig segítettek a csatákban. Hogy milyen lesz ez itt? Élő, mozgó, izgalmas. Számíthatsz rá, hogy ebben a játékban a legelszálltabb álmaid kelnek életre a csatamezőn.

Színházi díszletváros
Ami még nem volt, ami pedig lesz. Eddig csak a színpadon, csak a színfalak között, de mostantól bizony a tábor egész területén, minden turnusban. Hamlet vagy? Sírásó! Józsi bácsi a szomszédból? Traktoros műdomb! Csárdáskirálynő? Bálterem! Minden, amit elképzelsz, valósággá válhat.

Szolgáltatóház
Gofrisütés, testfestés, hajfonás, hajvágás, smink, világutazó, cipőpucoló, taxi, jóslás, igen és nem, masszázs, házasságkötés, postás, békebíró, világvége...

Welcome party
Turmix, ropi, security, zene és tánc...

És még:
Rádiózás, reggeli, reggeli aerobik, repülőgépes bemutató, rézékszerkészítés, Rögtön jövök!, röplabda, röplabda show, rüdelope, strand, stratégiai megbeszélés, Süss fel, nap!, szabadprogram, szabadtéri dizsi, számháború, számtechversenyek, szavazás, szemétszedés, szendvicskészítő verseny, szépségverseny, szerencsekerék, szigorúan takarodó, színdarab, színészet, szintfelmérés, szülinap, tábornyitó, táboros filmek vetítése, tábortűz, takarodó, talk show, teaház, tésztafőzés, tesztírás, Tipi, Total Wetcsata, totális rendrakás, török nap, under 14 party, űrséta, üvegfestés, vacsora, választási beszédek, választások, városi vetélkedő, vecsernye, villanyoltás, zászlókészítés...

A titkokat kihagytuk. Pedig vannak szép számmal.
Nézz fotókat régebbről!
Nézz filmeket régebbről!