Kérdések, vélemények

Gyakran feltett kérdések, hozzánk érkezett vélemények:

KÉRDÉSEK 2016-BÓL

A gyerekeim a sportot választanák legszívesebben, de attól vannak megijedve, hogy hosszú távon esetleg sokat kell futni. A lányom ugyanis versenytáncol, és a térde nem bírja a távfutást, viszont minden más sportot nagyon szeret. Mit javasoltok?

Semmi nem így működik a táborban. (Vagyis reméljük, tényleg nem!) Minden szekcióvezető igazodik a gyerekek igényeihez. Aki nem fut hosszú távon, az fut röviden, játszik, és így tovább. Legyenek a tábor közben is bátrak, és ha olyat kérnek tőlük, ami nem tetszik vagy kellemetlen, azonnal jelezzék!

Jól látjuk-e, hogy színészet csak az első két héten lesz?

Igen. Idén szeretnék a szekcióvezetők egy hosszabb, kéthetes időszakban megoldani a színházi képzést. Az előző évek alapján úgy ítélték meg, hogy lenne, akinek a három hét túlságosan hosszú, az egy-egy hétre jelentkező gyerekek pedig sok fontos akcióból kimaradnának. Így az első két hét választható.

Ha több turnusra maradok, meglátogathatnak a szüleim? Ha igen, mikor?

Persze. Bármikor, csak egyeztessetek telefonon, nehogy a csúszdaparkban légy, miközben a táborban keresnek.

Az első napon mikor érkezzünk?

Háromig. Reggeltől bármikor.

A lányom a második turnusban lesz tízéves. Fel tudjátok köszönteni a nevünkben is?

Persze. A szülinaposokat felköszöntjük különben is. Beszéljünk telefonon a részletekről, ha vannak külön kívánságaitok!

Arról érdeklődnék, hogy táboruk milyen szinten foglalkozik programozással. Konkrétan mik a lehetőségek?

C# nyelven programozunk Windows Forms alkalmazásokat. Általában 2-3 csoport is indul turnusonként, tudás szerinti bontásban. A kezdők az alapoktól kezdenek (változók deklarálása, elágazások, ciklusok), és a hét vége felé elkészítünk egy egyszerűbb játékot (pl. kurzorral kijutni egy „labirintusból”, a falak érintése nélkül). A haladók általában konkrét ötlettel érkeznek, mi pedig csak útmutatást adunk, ha elakadnak (pl. virtuális pingpong). Van egy harmadik csoport is. Az ő tudásuk az előbbi kettő között van (pl. programoztak már, csak más nyelven). A lényeg: mindegy, mennyire vagy penge, lesznek hozzád hasonló tudásúak.

KÉRDÉSEK 2015-BŐL

Mikortól lehet jelentkezni, és hol zajlanak a foglalkozások?

Március közepétől lehet jelentkezni. Minden a táborterületen zajlik, amely hatalmas. Itt megtekinthetik felülnézetből.

Azt olvastam, hogy 22 óráig vigyáznak a gyerekekre. Nem akarom addig ott hagyni őket, de ha 5-6 órakor van valami rendezvény, akkor ők is maradhatnak-e?

A gyerekekre mindig vigyázunk. 22 órakor a takarodó zajlik. Az Önök döntése, hogy mikor jönnek a (napközis) gyerekekért. Jellemzően a napközisek is az utolsó program végéig maradnak. (Persze a kisebbeknek ez kimerítő lehet. Ha korábban elfáradnak, elküldjük őket aludni.)

Mikortól lehet jelentkezni, és hány órától hány óráig tart a napközi, és a napközisek is részt vehetnek a délutáni vagy kora esti rendezvényeken?

Márciusban élesítjük a jelentkezési lapot. Programok az ébresztőtől a takarodóig zajlanak folyamatosan. A napközisek is részt vehetnek minden programon.

Mivel kecskemétiek vagyunk, csak napközit kérnénk. A napközisek is mehetnek-e a foglalkozásokra?

Természetesen. A napközisek ugyanolyan táborozók, mint mindenki más, egyetlen kivétellel: nem alszanak ott.

Unokám csak október elején lesz hétéves. Érkezhet táborozni a kilencéves bátyjával?

Nincs akadálya. Vannak hatéveseink is, akik nagyobb tesóval érkeznek.

Milyen új témák lesznek idén?

Összesen 13 + 1 témánk lesz. Ezek közül a Te, én, mi és az emberi jogok és az Újságírás (a médiás szekcióból vált ki) a két legfőbb újdonság.

KÉRDÉSEK 2014-BŐL

Ha valamilyen rovatot nem tudunk kitölteni a jelentkezési lapon, mert nincs pl. taj számunk, mit tegyünk?

Tessék beírni, hogy „nincs”.

Erdélyből fogadnak gyerekeket?

Természetesen.

Milyen előképzettségre vagy ismeretekre van szükség? A 13 éves fiam játszik, programokat tölt le, telepíti őket, de programozásban nem jártas. Neki jó lehet a tábor?

Persze, mindenképpen. A gyerekek egyénileg (is) dolgoznak, mindenkinek saját gépük van. A lényeg, hogy az eltérő felkészültségű informatikus gyerekek nem zavarják egymást a maguk választotta feladatok, célkitűzések teljesítésében. A tanárok pedig lényegében mindent tudnak, amire a diákjaiknak szükségük lehet, és segítenek.

A lányom és barátnője 14-15 évesek, és teljesen kezdő angolosok. Van-e lehetőség számukra teljesen kezdő csoportban tanulni?

Azt mondjuk magunkról, hogy igen, angolból minden szinten képesek vagyunk tanítani. E mögött az állítás mögött azonban ott van az a feltételezés, hogy VALAMENNYI köze mindenkinek van az idegen nyelvhez. Ha kettejük esetében a „teljesen kezdő” azt jelenti, hogy VALÓBAN SEMMILYEN angolos tapasztalatuk nincs, és alapvető dolgokkal (köszönés, „add ide a sót!”, bocsánatkérés, az ábécé ismerete, esetleg filmekből vagy dalokból rájuk ragadt egyszerű/közkeletű kifejezések stb.) nincsenek tisztában, azért lesznek mégis gondban, mert minden tanárunk anyanyelvű, valamint feltehetően olyan csoportba kerülnek majd, ahol – bár kezdők, de – 10-12 évesekkel tanulnak együtt.

Hozzáteszem azért, hogy mindig előfordulnak az ő korosztályukból is olyanok, akik hasonló cipőben járnak. Ezt esetenként 3-6 fős csoportokkal oldjuk meg. Ha hétévesek vagy kilencévesek lennének totális kezdőkként, egyértelmű nemmel válaszolnék. Így a lányokra bízom a döntést – a fentieket a figyelmükbe ajánlva.

A napközis tábor tényleg csak 30 000 Ft? Ez hogy lehet?

Úgy, hogy fordítva akartuk megközelíteni a témát: úgy gondoljuk, jobb, ha minél több gyerekkel és szülővel kerülünk kapcsolatba. A kecskemétiekkel valószínűleg soha nem találkoztunk volna, ha nincs a napközis tábor ötlete. És igen, 1) bármelyik téma választható azoknak is, akik nem alszanak a táborban, 2) kapnak enni, ugyanúgy, mint a többiek, 3) minden programon részt vehetnek. Sőt!

Az angoltanárok már szombaton is ott vannak? Mikor mennek haza a gyerekek, akik csak egy turnusra maradnak? Vasárnap van program?

Az angolosok itt vannak végig. Vagyis az angoltanárok. Vasárnap is vannak programok, de lazábbak, mert aznap reggeltől érkeznek az új gyerekek. Folyamatosan. Azok a diákok, akik nem maradnak, szombaton mennek haza. Van, akiért már reggel jönnek, van, akiért csak délután. A közös PT-buszok 10:00-kor indulnak Budapestre.

Szeretnék jelentkezést intézni, de folyton lefagynak a honlap oldalai. Mit tegyek?

Mindenképpen jelentkezési lapot kell kitölteniük. Nálunk minden működni látszik. Fontos lenne, ha megírnák, melyek ezek az oldalak. Kinyomozzuk a hibát, és ha itt van a kutya elásva, javítjuk.

Bár a tesóm és az unokatesóm már volt a táborban, mégis meg szeretném kérdezni, hogy mit vigyek a kreatív írás táborba?

Tulajdonképpen nem kell semmi különleges. Ha tollat sem hozol, kapsz. De ha írtok, főleg gépen fogtok. A jegyzetekhez viszont kell toll.

Csalódottan láttuk, amikor jelentkeztetni akartuk 12 éves lányunkat 2 hétre a táborotokba, hogy idén nincs felsorolva a választható tematikák között a német. Nem lesz?

2014-ben nem kínáljuk a németet, mert egyszerűen kevesen jelentkeznek rá, és komoly vállalásokat kell teljesítenünk a csoportbeosztásoknál. Vagy tudásban különböznek túlságosan a gyerekek, vagy tudásban ÉS korban. Borzasztó nehéz dolgunk volt évek óta. Ezért döntöttünk így. Bármi változhat, de csak 2015-ben. Ráadásul, mivel csakis az anyanyelvi tanároknak látjuk értelmét, az oktatók kérdése sem egyszerű. Soha nem gondoltuk volna, hogy könnyebb az angolra amerikaiakat szerezni, mint a németre bajorokat vagy berlinieket, pedig ez a helyzet.

Egy esélyt még látok: ha többen lennének a jelentkezők, mondjuk, ugyanabból az osztályból vagy suliból, persze fogadjuk őket, 5-8 gyereket egy csoportban. Bár ha jól értem, itt most pont nem erről van szó.

Hány ágyas szobák vannak?

250 db kétágyas szobánk van két épületben. Minden KÉT szobához/ikerszobához tartozik zuhanyozó, tehát 4 emberre jut egy fürdőszoba, két mosdókagyló, egy mellékhelyiség, egy hűtőszekrényes előtér, és természetesen saját szekrény, éjjeliszekrény, ágy és székek.

A gyerekek korcsoportok szerint kerülnek egy szobába?

Igen.

Az angolórák magyarul lesznek? És aki nem tud magyarul?

Nincs olyan angoltanárunk, aki magyar. Mindegyikük csak angolul beszél.

Haza lehet menni szombaton este, és vasárnap visszajönni, ha valaki két turnusra érkezik?

Igen, de van olyan turnus, amelyikben pl. a bátorságpróba 21:00 körül kezdődik. Két órán keresztül tart legalább. Ha ezen nem akartok részt venni, akkor lényegében bármikor hazamehettek, akár délután vagy este is, ahogy kényelmes, ám így lemaradtok bizonyos programokról.

A zuhanyozók a folyosón vannak?

A folyosókon nincsenek zuhanyzók. A helyiségek elrendezése inkább szállodaszerű vagy ifjúsági szálláshoz hasonló. A szobáknak saját mellékhelyiségeik vannak. A zuhanyozókról nem tudok képet küldeni, de minden új és jól karbantartott. Ezért is járunk ide vissza 2005 nyarától minden évben.

Miért csak három turnus lesz?

Azért, mert megkaptunk olyan helyiségeket is a kollégiumban, amelyeket eddig nem. Így egyszerre többen lehetünk, több régi ismerőssel és új baráttal egy turnusban.

Kislányom tejfehérje-allergiás (nem laktózérzékeny, semmilyen tejterméket nem ehet, illetve rengeteg felvágott/margarin/sütemény is tartalmaz valamilyen tejfehérjét). Tudják-e biztosítani a megfelelő étkezést?

Igen. Van két dokink, akik éjjel-nappal velünk vannak. Azok, akik különleges étkezési előírások szerint étkeznek, egy erre specializálódott étteremből kapják az ételt. Plusz a gyerekek azt a lehetőséget is ki szokták használni, hogy saját „kajadobozt” tartanak maguknak a büfében, hogy a főbb étkezések között is ehessenek, ha fogyaszthassanak. Ehhez mindig hozzáférnek. Nem beszélve arról, hogy bármit azonnal beszerzünk nekik, ha ezenkívül is szükségük van valamire.

A fotósoknak kell saját gép?

Vannak saját gépeink a gyerekek számára, de a legtöbben hoznak magukkal saját eszközt is, ám ez nem feltétel.

Lehet átutalással fizetni?

Igen, lehet átutalással fizetni. Mindenkinek kiállítunk igazolást, mert minden összeg támogatásként érkezik hozzánk. Alapítvány vagyunk.

Külföldön élünk, és van egy 15 éves fiam, akinek Magyarországon keresek ifjúsági tábort egy hétre, július végén. A táborotokban vannak ilyen életkorú gyerekek? A táborozók általában barátokkal érkeznek? Milyen témakörű táborban vesznek részt lenginkább a kamaszok?

A kérdésekre az alábbi válaszokat adjuk:

Turnusok:
A választható időpontok a honlapunk legtetején megtalálhatóak.

Életkor:
Turnusonként 400-an vagyunk legalább. Ebből az ő korosztálya legalább 100 fővel képviselteti magát.

Barátok:
A táborozók kb. egyharmada igen. A másik kétharmad nem. A helyzet az, hogy ez egy különleges közeg – mindenki nagyon gyorsan barátkozik.

Témák:
Angoltábor • Hungarian • Média és film • Informatika • Fotózás • Kreatív írás • Zöld tábor • Sport • Tánc • Képzőművészet • Színészet • Napközis tábor. Ahol inkább kisebbek (is) vannak: a Zöld tábor, a Napközis tábor és a Képzőművészet. Ezzel együtt azonban elmondható, hogy a kamaszok között a filmes és fotós részleg a legnépszerűbb.

Ha az angolt választom, de nagyon rossz vagyok angolból, akkor is jöhetek?

Ha nagyon rossz vagy, akkor is jöhetsz angolra. Kérdés, lesz-e így kedved angolt tanulni olyan csoportban, ahol a tanár nem beszél magyarul. Részünkről rendben, a többi rajtad múlik.

A busz Győrből is indul Kecskemétre, vagy csak Budapestről?

Sajnos nem. Mindenki vagy Budapesten gyülekezik, vagy Kecskemétre érkezik közvetlenül.
Azt meg tudjuk tenni, hogy összekapcsoljuk Önöket győri jelentkezőkkel. Az esetleges közös utazás részleteit velük egyeztethetik.

Testvérkedvezmény már nincs?

A testvéreknek plusz 2000 pontjuk volt a normál büfé-/buszpénzen felül. Ezt azért szüntettük meg, mert idén MINDENKI 5000-5000 pontot kap a tavalyi 4000-4000-hez képest, valamint mindenkinél érvényesítettük a „3-at hozol, 0-át fizetsz” kedvezményt. Akkor is, ha valaki régi, akkor is, ha valaki új, és még nem volt nálunk, 3 beszervezett új táborozóval ingyen táborozhat. (Az előző években az újaknak még 5-5 embert kellett hozniuk.) Testvér is beszervezhető – naná! –, ha még nem volt nálunk.

A testvérkedvezmény (ezzel az elnevezéssel és jelképes összeggel) valóban megszűnt, viszont az egész kedvezményrendszert átalakítottuk azért, hogy többnek legyen jobb. Arra számítunk, hogy a szervezési könnyítéssel esetleg többen is leszünk.

KÉRDÉSEK 2013-BÓL

Ezúton szeretném segítségét kérni abban, hogy fiamat péntek este szeretném elhozni. Nagyon jól érzi magát, ezúton is köszönöm minden szervezőnek, felügyelőnek a jó hangulatot, finom kaját és profi szervezést! Sajnos váratlan családi események miatt szombaton vidékre kell utaznunk, így csak péntek estig tud maradni. Kérem, értesítsen, kit és hol kereshetek a kijelentkezéskor!

Akiket keresni érdemes: Gémes Szilvi, Buti Boglárka, Palotás Attila, illetve a büfében ha kijelentkezik (kiüríti a büfészámláját), és közli, hogy végleg elmegy, mert jöttetek érte, akkor is rendben lesz minden. Pénteken este valószínűleg a Hangárban nyomul mindenki, legalábbis a tábor nagy része, így egyszerű lesz a dolog. A táboros mobilszámokon bármikor elérhetőek vagyunk, ha segítség kell. Mindent köszönünk!

Szeretném megköszönni nektek, hogy fiam, Robi egy csodálatos hetet tölthetett nálatok a táborban! Nem győzök irigykedni, hogy „bezzeg az én időmben” nem volt ilyen szuper ötlet, mint amit ti kitaláltatok és megvalósítottatok! Nagyon hálás vagyok érte! Rengeteg élménnyel felpakolva jött haza, éppen ezért úgy döntöttünk, jövőre biztosan nem állunk meg egy hét táborozásnál. Ja, és a tesó is jönni fog!

Menő. Köszönjük!

Miért később kezdődik a tábor?

Azért, hogy több külföldit fogadhassunk. Más országokból többen csak augusztusban tudnak érkezni, mert nem ér véget a suli, csak július utolsó hetében. Ezért 2013-ban ezek lesznek a turnusaink: (1) július 14–20. (2) július 21–27. (3) július 28. – augusztus 3. (4) augusztus 4–10.

Tényleg nem kell semmit fizetnem, ha hozok magammal három új táborozót?

Tényleg. Akkor sem, ha te magad új vagy, akkor sem, ha már táboroztál nálunk, és csak idén jött meg a szervezési kedved. Hajrá!

KÉRDÉSEK 2012-BŐL

Fogadnak külföldi gyerekeket a táborban?

Igen, fogadunk külföldről érkező gyerekeket. A táborozóink mintegy 20%-a az országhatárokon túlról érkezik. Sokan közülük a magyarfoglalkozásokat választják. Erről bővebben itt olvashatnak.

Megdöbbentem, amikor a gyerekem azzal hívott fel, hogy a turnuszáró buli után nem találta az Anonymus maszkját, mert ellopták, holott el is „dugta” valami kalap alá. Valószínűleg ez sem gátolta meg azt, aki éjjel szépen körbejárt, és összeszedte amire szüksége volt. Nyugodtan szólhattatok volna, a tájékoztatón, hogy akinek megnyugvást jelent, vigyen magával lakatot. Persze tudom, ezt ciki reklámozni, de én mint szülő, inkább tudjam.

Ha előfordulnak is lopások, 90%-ban azért történnek, mert a gyerekek hülyéskednek egymással. Sokan vagyunk. Van, aki olyat gondol poénnak, ami egyáltalán nem az. Lehet, hogy rosszindulatból, de akkor is viccnek szánja. Ritkán, de van, aki tényleg lop, ám arra mindig rájövünk. És igen, volt már olyan extrém eset is (2001), hogy – később derült ki: valóban erről volt szó! – kleptomániás volt az egyik táborozó. És biztosan létezik olyan ügy is, amiről nem tudunk, pedig kellene.

Ez az Anonymous-dolog azért übergáz, mert M. ráadásul nekem (Ater) szólt, amikor észrevette, hogy eltűnt a maszk. Nem írhatok mást, mint ami volt: mivel egy lófejet (szintén álarc) is kerestünk egy időben, és az meglett, és nem figyeltem eléggé, a fejemben úgy raktam össze, hogy minden rendben, maszk, maszk, megvan, ennyi. Nem fogtam, hogy két különböző ügyről van szó.

Mit szeretnétek? Szerzek egy maszkot, csak mondjátok meg, pontosan milyet!

Ez nem „ciki, nem ciki” kérdése. Arról kell beszélnünk, ami van. Mivel nem én/mi lopok/lopunk, hanem valaki a tömegből, nem gondolom, hogy ezt a témát takargatni kellene, mondjuk, a PT védelmében. Az ilyesmit egyébként sem csípem, mert porhintés. Sem előzetesen, sem utólag. Az első turnusban például az egyik lányszoba bepánikolt, mert – később derült ki: összekeverték a cuccaikat! – „eltűntek” dolgaik. Akkor született az a kiírás, amire biztosan mindenki felfigyelt. A szöveget én fogalmaztam, és szándékosan ilyen. Mivel gyerekekről van szó, meg mert sokszor mondjuk el ugyanazt, és még így sem jut el minden infó mindenkihez, kívánatosnak tartom ezt a stílust: erre legalább azok is felkapják a fejüket, akik egyébként nem figyelnek: akkor sem, amikor a tájékoztatóinkat olvassák, akkor sem, amikor a tábornyitón elordítom magam, hogy mi a véleményem az elveszejtett dolgokról, meg hogy milyen eszközeink vannak a kézre kerítésükre (semmilyenek!). Ha azt mondjuk, hogy „add le, zárd be, rakd el!”, akkor az azt is jelenti, nem pedig azt, hogy „tedd a szekrény tetejére, csavard a zoknidba, hagyd nyugodtan az asztalon!”.

A szekrényeken fogantyú van. Nem lehet lakatot elhelyezni rajtuk. De zárhatóak. Kulcsot mindenki kapott, aki kért.

Ater, azt mondtátok, a kártyás fizetős megoldás nagyon biztonságos, és a büfés néni nagyon figyeli a vásárlásokat. Nos, a gyerekem a szobatársa kérésére!, és a szobatárs kártyájával(!) volt vásárolni. Simán lehúzták a vásárlást, nem nézett ott senki semmit.

A „nem nézett ott senki semmit” biztosan nem igaz. És a „biztosan nem igaz” sem nyomna se többet, se kevesebbet a latban, mint a „nem nézett ott senki semmit”, ha vitát nyitnánk a büféről, hisz te sem voltál ott, és én sem vagyok ott minden vásárlásnál. Megbízom azonban a büfésekben. Ezek nem egynyári emberek. A büfések ISMERIK a gyerekeket. Ez az egyik lényege a rendszernek. A gyerekek BARÁTAIT és SZOBATÁRSAIT is ismerik. Én is odaadom a kártyámat másoknak. A saját gyerekem kártyáján is volt kávévásárlás, pedig biztosan nem fogyaszt koffeint. Ezzel együtt azt állítom, hogy a büfé jól működik. Ráadásul bárkinek ha problémája adódik, és hozzám jön, azonnal megoldom. Szeretem a huszárvágásokat.

Ha kívánod, elkérem a számlakimutatást, és ha van olyan tétel, amit nem találtok rendben lévőnek, visszafizetjük a vonatkozó összeget.

Nos, nálam ez verte ki a biztosítékot! Nem tudom, ki volt, aki ezt kitalálta, de innen is „csókoltatom”. Megnézte valaki is, milyen a vízicsatánál használt festék? Olyan tartós, hogy semmilyen vegyszerrel nem jön ki a ruhából. Még ipari fehérítővel is próbálkoztunk, meg se moccan a folt. A gyerek még a táborban úgy-ahogy kimosta a ruháját a csapnál; tiszta piros volt minden, de nem jött ki, utána ki is mosatta, de semmi eredmény. Én folytattam itthon. Már 3 napja ázik a póló és a nadrág. Büdös az egész lakás a fehérítőtől. Ráadásul egy méregdrága boardshort volt rajta, aki tönkretette, ki is fizeti? Gondolom, egy frászt.

Nem tudom, ki tesz tönkre mit. Az tuti, hogy a gyerektömegek egy csomó dolgot. Maguk körül és egymáson is. Ettől gyerekek. (És ezzel nem igét hintek, hanem csak „hangosan” gondolkodom.) A legtöbb gyerek fürdőruhában volt, amikor a vízicsata zajlott. Biztos vagyok abban, hogy egy csomó más gyereken is volt drága cucc még így is, meg abban is, hogy eszünk ágában sem volt olyan anyagot használni, amelyiknek az anyák isszák meg otthon a fehérítős levét. Temperát használtunk. Az vízbázisú festék. De teljesen tanácstalan vagyok. A festékből sincs már, nem is értem az egészet, és nyilvánvaló, hogy hülyeség történt, mert különben nem küzdesz napokig a fehérítéssel.

– Hatéves lányt akarunk küldeni egész nyárra egy olyan táborba, ahol csak angolul beszélnek. Egész nyárra, de magyarul ne ragadjon rá semmi, még véletlenül se! Magyarul különben sem tud.
– De egy hatévest, aki nem tud sem magyarul, sem angolul, biztosan jó ötlet berakni egy bentlakásos táborba egy teljes hónapra?
– Amibe nem halunk bele, az erősít! És különben is: tanuljon csak meg először angolul, a szeretet ráér később is!
– Sajnálom, de ezt nem vállaljuk…

KÉRDÉSEK 2011-BŐL

Megkaptuk a visszaigazolást a jelentkezésről. A kérdésem az, hogy a színjátszó tábor 2 hete mennyibe kerül, mert ezt nem találtam a honlapon.

A színésztáborra 2011-től ugyanazok a kondíciók vonatkoznak, mint a többi szekciónkra. Az árak itt találhatóak.

Bár a színjátszás a PEOPLE TEAM-nél már 1992–1993 óta létezik, az új, a KÉPREHINT-es színházi részleget 2008, 2009 óta alakítgatjuk. Az elmúlt években sok-sok energiát és pénzt áldoztunk arra, hogy megérkezzünk legalább ahhoz az állapothoz, amelyben most vagyunk. És ez még nem is a végcél. Tehetséges gyerekeket kutattunk/kutatunk – akiket, miután megismerkedtünk velük, lényegében folyamatosan, de legalábbis nyaranta mindenképpen támogatunk –, fellépőket szerveztünk/szervezünk, és nem utolsósorban olyan csapatot sikerült verbuválnunk, akik nemcsak szakmailag, de emberileg is fontos értékeket képviselnek. Bánfalvi Eszter, Bányai Miklós, Gigor Attila (filmrendező) és Ötvös András (Katona József Színház) olyan személyiségek, akik a jelenben ÉS a jövőben is egyértelműen meghatározó egyéniségek lesznek a magyarországi színházi és filmes életben.

A PEOPLE TEAM az előző években tehát megtette a szükséges kezdő lépéseket a színházi részleg létrehozásában és alakításában, és annál jóval többet is. Vannak vállalásaink, valamint már most folyamatosan készülünk a következő évekre, ám a lehetőségeink nem végtelenek, ezért mindig mérlegelnünk kell – abban az értelemben is, hogy a rendelkezésünkre álló pénzt hogyan és „kikre” költjük.

Terveink szerint a jövőben sem változik az a felállás, amely részben arról szól, hogy a már megismert és – önmaguk által is – kipróbált színész gyerekeink bizonyos értelemben előnyöket élvez(het)nek azokkal szemben, akik első alkalommal szeretnének belekóstolni a Képzelet Rehabilitációs Intézete által kínált világba.

Ebben az évben más ajánlásokat teszünk – a 2010-es „két turnusra jössz, de egyet fizetsz” lehetőséget nem hirdettük meg.

A lányom most lett 10 éves, de 150 cm magas és 50 kiló. A a csúszdapark honlapja szerint 12 évesnek kell lennie a csúszáshoz. Viszont én a jelentkezési lapon engedélyeztem, hogy ő is csúszhasson a többiekkel, mert mindene a csúszda, és szabályosan „belepusztulna”, ha nem csúszhatna le.

Vannak kisebb csúszdák is, valamint a csúszdaparkos látogatásaink nem elsősorban a csúszdákról, hanem főleg a medencékről szólnak. Sok lehetőség akad óriási területen a vízi szórakozásra. Minden rendben lesz. Azért is írom ezt, mert még egyetlen gyerektől sem hallottam a táborozóink közül, hogy a csúszdaparkból visszatérve azt mondta volna, hogy nem érezte jól magát.

Mit vigyen magával egy hétéves?

Azt mondjuk, hogy a tábor olyan, mintha az ember családi kirándulásra menne hosszabb időre. Igaz, nincsenek ott a szülők, mi viszont igyekszünk pótolni őket. Van egy levelünk, amely 2011-re vonatkozóan született, és amelyben arról is írunk, mit tartunk fontosnak a bőröndben tudni, ha valaki táborozni indul. Ez a levél itt tölthető le. A tavalyi pedig itt. A lényegiekben nincs változás a korábbi évekhez képest. Ajánljuk a témában a PEOPLE TEAM-filmeket: a YouTube-on.

Mennyire legyen önálló a gyerek?

Öltöznie, tisztálkodnia, a saját szűkebb környezetét (ágy, szoba) rendben kell tudnia tartani, de magától értetődik, hogy ebben mi is segítséget nyújtunk. Nagyjából hat gyerekre jut egy „nem gyerek” a tábor minden turnusában.

Mennyi ruhát kell pakolni?

Tudunk segíteni a mosásban is – vannak mosógépeink –, de érdemes a táborban eltöltendő napok számával arányosan ruhát pakolni. Azért is, mert bármelyik ruhadarab, amelyikre számít, mondjuk, egy következő napon vagy időjárás-változás esetén, egyik percről a másikra bepiszkolódhat. Na, itt jövünk a képbe mi.

Lehet-e hosszabbítani?

Lehet. Nem általános, viszont nem is egyedi, hogy azok, akik első alkalommal érkeznek táborozni, óvatosan közelítik meg a táborozás ügyét: jelentkeznek egy vagy két turnusra, és ha jól érzik magukat – valamint hasznosnak találják az itt eltöltött időt –, maradnak. Ezt meg is tehetik, mert ezzel mi is számolunk: nem fordul elő például az, hogy bárkinek, aki nem jelentkezett be előre, ám velünk töltötte valamelyik előző turnust, azt mondjuk, hogy nincs hely. Van. Lesz. Az elején azt írtam, nem általános, de hát... tulajdonképpen mégis az, annál a pár lánykánál és srácnál, akik első táborozók, és ismerős nélkül érkeznek. Ez azért is nagyon jó így, mert nem úgy kezdik a vakációt, hogy egy egész hónapra készülnek nagy sóhajtások közepette, hanem ők döntenek úgy (mert jól érzik magukat), hogy hosszabbítanak. Egészen más ez: félidőben dönteni egy másik félidőről, mint előre muszájból számolgatni a tizennégy vagy huszonnyolc napokat.

Mi a támogató?

Alapítvány vagyunk. Ez azt jelenti, hogy minden bevételünk, ami a tárgyévben keletkezik, támogatások nyomán érkezik. Cég, magánszemély, intézmény vagy szülő támogat bennünket, de a dolog vége mindenképpen az, hogy annyi támogatás kell érkezzen, hogy azok összegéből az adott évben (nyáron) minden jelentkezőnket ugyanolyan körülmények között és színvonalon fogadhassuk. Erről bővebben itt olvashatnak.

Hogyan működik az angoltanítás?

2011-ben teljes körű megújhodás színtere volt az angolos szekció a táborban. Ez a folyamat már tavaly elkezdődött nálunk. A lényeg, hogy minden angolos csoportnak két tanára van: egy anyanyelvű (native) és egy – bár magyar anyanyelvű, de – képzett angoltanár.

A tanárok a tábor teljes ideje alatt folyamatos továbbképzést és mentori (tanirányítási) felügyeletet is kapnak aszerint, hogy a diákjaiknál (akár az első óráktól kezdődően) milyen igények jelentkeznek. Ezzel a „mindenes” módszerrel főleg azt védhetjük ki, hogy értékes percek, órák, energiák menjenek veszendőbe például akkor, ha egy kis csoporton belül – akár csekély mértékben is, de – különbözőségek mutatkoznak a diákok felkészültségében. Ám ez csak egy példa a sok lehetséges közül. A legfontosabb, hogy mindent azonnal meg kell tudni oldanunk, különben a hatékonyság – következésképpen az élvezhetőség és a befogadhatóság – szenved csorbát.

Minden korosztály és nyelvi szint – ahogy eddig is – megtalálja a számára legmegfelelőbb tananyagot, csoportot és módszert. Elektronikus táblát, számítógépeket és a legkorszerűbb módszertant vetjük be annak érdekében, hogy a nyárnak a tanulásra szánt része is pozitív élményekkel gyarapítsa a diákjainkat, nem utolsósorban pedig komoly tudással vértezze fel őket – sok más lehetőséghez képest jelentős, tartós és igazán ütős eredménnyel!

Az interneten találtuk meg a weboldalukat. Mi egy Hollandiában élő, félig magyar család vagyunk 4 gyermekkel, akik most 13, 11, 9 és 7 évesek. Szeretnénk a gyerekeket nyáron két hétre a Magyar mint idegen nyelv táborba küldeni. Van-e olyan csoportjuk, amelyik (majdnem) teljesen kezdő? A 2 legfiatalabb gyermekünk ugyanis nagyon keveset beszél/ért magyarul. A 2 idősebbik már megérteti magát. Van-e nagycsaládos kedvezményük kéthetes időszakra?

A korral, vagyis a kisebb gyerekekkel nem lesz gond a magyartanítást illetően. Fel vagyunk készülve arra, hogy különböző gyerekeknél más-más nyelvi szintekkel találkozunk.

Az általánosan meghirdetett kedvezményeink itt találhatóak: Ha valaki például új táborozó, és beszervez 5 – szintén új – táborozót, akkor ő maga semmilyen támogatást nem kell szervezzen maga mögé. Ha valaki régi táborozónk, és 3 új gyereket szervez be, ugyancsak ingyen jöhet.

A 4 tesót, ha 2 hétre jönnek, tekinthetjük úgy, mintha az egyik közülük régi PEOPLE TEAM-es lenne. Így 4 gyerek érkezik 2 hétre, ám közülük 1 gyerek táborozását a PT támogatja. Tudnivaló, hogy így nem jár majd sem büfépénz, sem pedig fizetett buszút egyik gyereknek sem.

Németországból vinnék itt született, 8-10 éves, kétnyelvű gyerekeket. Jól beszélnek magyarul, szépen olvasnak, írnak. Lesz-e a szintjüknek és koruknak megfelelő csoport? Hogyan és mivel mértek szintet a viszonylag fiatal, 7-8 éves gyerekeknél?

Azoknak a gyerekeknek – és a szüleiknek –, akik a magyartáborra jelentkeznek, és jól beszélnek magyarul, azt szoktuk javasolni, hogy kapcsolódjanak a Kreatív írás elnevezésű csapatunkkal (is). Ez általában be is válik. A kapcsolódás azt jelenti, hogy lesz saját csoportjuk – lényegében a magyaros szekció haladó csoportjá(i)ról beszélek –, de bele-belekóstolhatnak azokba az írásgyakorlatokba, könyvekbe, versekbe és a legkülönfélébb szövegekkel összefüggő feladatokba is, amelyekkel azok a nebulók foglalkoznak, akik a nevezett témát választották.

A szintfelmérés egyszerű: az érkezés napján beszélgetünk, megkérjük a táborozókat, hogy írjanak, de semmi olyat nem művelünk velük, amitől kicsit is elmenne a kedvük bármitől, ami kapcsolódik a tanuláshoz és a nyelvhez. Ha arra gondolsz, hogy van-e „hivatalos” tesztlapunk vagy valami hasonló: nincs. Ebben nem hiszünk ennél a korosztálynál, ám a többieknél is csak akkor, ha tudjuk, a diákok is képben vannak azzal kapcsolatban, hogy mi is az, amit kitöltenek vagy megválaszolnak. És főleg, hogy miért.

Gyermekünk a fotó csoportban vett részt, és nagyon jól érezte magát. Köszönet érte. Nekünk, szülőknek viszont keserű szájízt ad az a dolog, hogy a gyerekeknek kiosztott kártyákat gyakorlatilag hitelkártyaként üzemeltették, holott erről sehol nem volt szó, és erről előzetesen a szülőkkel sem egyeztettek. Ez szerintem jogilag is aggályos. A lányunk túlfogyasztást generált. (Ami szerinte abból is adódott, hogy reggelire és vacsorára adott élelem kevésnek bizonyult.) Amennyiben ilyen fejlett informatikai rendszert üzemeltetnek, feltételezem, kimutatást is tudnak adni a fogyasztásról. Mielőtt utólagos befizetést teljesítenék, szeretném, ha elküldenék a fogyasztási listát.

A büféseink elküldik a teljes számlakimutatást. Amint megkapom, továbbítani fogom.

Bankkártya, hitelkártya… Nemcsak jogilag, hanem EGYÁLTALÁN aggályos az, ami félreérthető/könnyelműségből vagy figyelmetlenség miatt így is, úgy is értelmezhető. Sok a táborozó, sok a kívánság, és mind különböző: vannak, akik utólag kívánják rendezni a tartozásukat, amikor a kontójuk mínuszba fut. Az elv az, hogy kötelező a hármas egyeztetés: a gyerek, a szülők és a mi részvételünkkel. A.-val beszéltünk. Tőle úgy tudtuk, minden oké, a szülőkkel konzultált. Lehet táborvezetői hibának elkönyvelni, és ha igen, vállaljuk, de egy tizenöt évesnek MINDENKÉPPEN elhisszük, amit mond. Miért ne hinnénk el? Hogy ez mégis így esett, tudomásul vesszük. Lyukas a rendszer. Jobban fogunk ügyelni a jövőben.

A reggelire és a vacsorára kapott élelem EGYSZERŰEN NEM LEHETETT kevés. Azért sem, mert a reggeli utolsó ládái rendszeresen csak dél körül ürülnek ki. Azóta is. Mindig jóval több adagot szerzünk be, mint amennyi elfogy. Azok esznek később (is), akik csak úgy megéheznek ebédig/takarodóig. Ezek a ládák ugyanott vannak, ahol a gyümölcsösdobozok. A táboros étkezéseket évek óta ugyanúgy szervezzük: mindenki annyit eszik, amennyi jólesik. Ha (bárkinek úgy tűnik, hogy) valami nincs, szólni kell, lesz. Az egyetlen bökkenő az lehet, ha nem tudjuk, hogy az éhezőnek szüksége van valamire. Néma gyereknek…

Minden fontos információ fent van a honlapon, a felvetett problémákkal kapcsolatosak is.

Fontos a „keserű szülői szájíz” kiiktatása, ezért a következőket tesszük: a kimutatást elküldjük, a tartozást eltöröljük, A.-t pedig várjuk jövőre!

KÉRDÉSEK 2010-BŐL

A honlapon a felsorolt táborok között külön szerepelt a Képzőművészeti és fotótábor kategória. Amikor a jelentkezési lapot akartam kitölteni, akkor láttam, hogy a két kategória összevonva jelenik meg: fotózás és képzőművészetek. Szeretném megtudni, hogy ez a gyakorlatban hogyan valósul meg; összevonásra került a két tábor? Változik-e emiatt az eredetileg kiírt tematika, és ha igen, mennyiben?

A két kategóriát már évekkel ezelőtt összevontuk, de az ok fordított, mint amit sejtesz: azért történt ez, hogy mindenki, akit érdekelnek a művészetek, a képalkotás, az esztétika, a szép meg a csúnya, a giccs meg retró, vagyis bármi, amit a saját berkeinken belül képzőművészetnek gondolunk, belekóstolhasson ebbe is, abba is. Persze van, aki csak fotóz, és van a képzőművészek között is olyan, aki egyáltalán nem fényképez. Nincsenek kényszerített és kötelező dolgok. Itt sem. Mindig az lesz a legjobb és a legszebb, ami lelkesedésből, tehetségből és érdeklődésből születik. Az eredetileg kiírt tematika nem változik.

Én már régebbi táborozó vagyok, és az lenne a kérdésem, hogy ha hozok magammal 3 új táborozót, akkor én hány hétre jöhetek ingyen?

Aki már volt nálunk (ahogy te is), annak elég 3 embert magával hoznia, és térítésmentesen jöhet. Természetesen 1 turnusra. Vagyis 1 turnusra akkor, ha 1 turnusra szervez be 3 embert (1 turnus = 1 turnusnyi időszak; értsd: nem szükséges ugyanabban a turnusban érkezniük a beszervezetteknek és a beszervezőnek). Ha azonban 2 turnusra szervezel be 3-3 embert, akkor jöhetsz 2 turnusra térítésmentesen, hiszen ez lényegében 6 embert jelent.

Nem tudok fényképet csatolni a jelentkezési laphoz. Mit csináljak? És arckép kellene?

Szeretnénk, ha az adminisztrációval foglalkozó munkatársaink közül mindenkinek azonnal beugrana minden névhez egy arc is. Így majdnem mindenkit „megismerünk” még a tábor előtt. Ha semmiképpen nem megy, csatolj egy akármilyen fotót, és küldj nekünk egy arcképet magadról e-mailen. (Igen, arckép a legjobb!) Felrakjuk mi a fényképedet utólag.

Tapasztalataik alapján angolos és németes táboraik kéthetes turnus után tudnak-e fejlődést produkálni a gyerekeknél (ha a gyerkőc is úgy áll hozzá)? Gyermekeimet kétszer 2 hétre szeretném beíratni, de szeretném, ha tényleg nyelvi táborba mennének.

A nyelvészeknek mi is a legalább kéthetes turnusokat javasoljuk. A kérdésére adható kedvenc válaszom egy szülőtől származik, aki a következőket mondta: „A gyerek egész évben abból él, amit a táborban tanult. Két hétig volt maguknál. A suliban szeptembertől csupa jó jegyet kap. Jövőre is megy.” Bár az a véleményünk, hogy ez nem elsősorban minket, hanem az iskolát minősíti, nálunk azok a diákok, akik nyelvet tanulni érkeznek, tényleg tanulnak. És ráadásul élvezik is. Ezt ők mondják.

Gyermekem 15 és 13 évesek. 3 vagy 4 turnusra mennének együtt, de angolra illetve németre. Kérdésem: a jelentkezési lapot kétszer töltsem ki, és a megjegyzés rovatba írjam a testvér nevét? Testvérek esetén van kedvezmény? Ha igen, ezt hova írjam?

Mindenkinek kell egy jelentkezési lap. Egy jelentkezési lapon be lehet jelölni több turnust is. Igen, a kedvezmények között vannak testvéreknek szóló kedvezmények is. Minden olyan megjegyzést, amelynek nincs helye a jelentkezési lap rubrikáiban, a jelentkezési lap alján található Megjegyzés rovatba lehet beírni.

Szeretnék információt kapni arról, hogy mikor lesznek a nyári turnusok, valamint a témakörök közül csak egyre lehet-e jelentkezni, vagy lehet többre is egy héten belül?

Elvileg bele-bele lehet kóstolni egyik-másik témába, de az egy hét olyan kevés idő, hogy azoknak, akik ezt tervezik a táborba érkezés előtt, ez nem szokott összejönni. Vannak, akik ilyeneket kérdeznek: „Ha fotózni megyek, akkor filmezhetek-e délutánonként?” vagy: „Ha sportra jelentkezem, attól még járhatok-e az újságírókhoz is?” Igen is, nem is: nem lesz rá idő. A gyerekek általában lelkesen tervezgetve érkeznek, kigondolják, hogyan próbálnak majd ki ezt vagy azt, aztán a többségük mégis – persze szintén lelkesen – sodródik az árral. A rengeteg program és lehetőség elmossa a korábbi terveiket. Nyelvet azonban bizonyosan csak önmagában választhatsz, mert akiknek délelőttönként nyelvi óráik vannak, azok... Szóval a nyelvről nem hiányozhatsz, különben lemaradsz.

KÉRDÉSEK 2009-BŐL

Ha 2006-ban voltam veletek, azóta pedig nem, akkor én új táborozónak számítok? Vagy réginek?

Réginek számítasz, ezért a kedvezményeket is régi táborozóként tudod igénybe venni.

Csodálom a munkátokat. Nem egyszerű feladat látszólag könnyedén foglalkoztatni ennyi gyereket, és vigyázni rájuk. Nekem nagyon tetszett a tábor, a fiam is jól érezte magát. Talán egy kicsit még kicsi volt hozzá, de jövőre már rutinosan megy vissza. Merthogy szeretne menni, igaz, a német helyett a médiára. Pedig én nagyon hasznosnak tartottam a németórákat, és a gyerek sem panaszkodott. Szívesen ment az órákra. Csak a késői lefekvés és a korai kelés viselte meg egy kicsit – a vége felé. Már többen jelezték a suliból, hogy érdekelné őket. Majd kiplakátozom, szerintem érdemes lesz.

Akkor... küldünk majd plakátot, csak azt kérjük, szóljatok, hogy időben postára adhassuk őket!

Megkaptuk a DVD-t, nagyon köszönjük! B. nagyon jól érezte magát, és rettenetesen sok élménnyel gazdagodva jött haza. Annyira tetszett neki a tábor, hogy jövőre is szeretne menni. Ha minden az elképzeléseink szerint alakul, akkor természetesen ott is lesz! Köszönünk mindent, a fantasztikus szervezést, a gördülékeny és gyors ügyintézést is! Profik vagytok, és ez nagyon klassz! További sok sikert, és várjuk a találkozást jövőre!

Ööö... Köszönjük!

L. és B. anyukája vagyok, és nagyon örülök, hogy hallok rólatok. Szeretném megdicsérni és megköszönni a nyári angoltábor programját, hangulatát és a rengeteg munkát, amivel programjaitokat színessé és felülmúlhatatlanná varázsoltátok. Gyermekeim visszavágynak a táborba! Itt ragadom meg a lehetőséget, hogy megkérdezzem, mikor kapjuk meg a DVD-t, amit a tábor végén technikai okok miatt nem tudtatok odaadni?

Köszönjük a dicséreteket, és lám, dicséret ide, dicséret oda, csak benne van az üröm az örömben. A DVD... Nem az egyetlen eset, de mindent, amit nem tudtunk átadni helyben, feladtunk postán – ez főleg a harmadik turnusra vonatkozik, ott volt ugyanis technikai őrület az utolsó éjszakán. És... lám, nem minden érkezett meg. Úgy tűnik, a postásoknál már legalább 7-8 lemezünk bolyong, bár rejtély, mi az ördögöt kezdenek velük...
Holnap újra küldjük a DVD-t – most futárral!

Az általunk szponzorált gyerekek szerint idén is király volt a tábor. Szeptember elejére ígértétek, hogy külditek a támogatói igazolásokat. Várjuk.

Remélem, hogy csak októberre ígértük, nem a hónap elejére. Ha igen, ha nem, lehet, hogy félreértést okoztunk – bocsánat, ha igen. Mennek az igazolások még október végéig, csak meg kell várnunk Pierre kollégánkat, aki a pénzügyi karbantartónk. Kiállítjuk az összeset egyben, és mennek is postán.

Én vagyok az a kedves anyuka, aki pár évvel ezelőtt néhány tábori dolog miatt reklamáltam (pl. hogy csak banán van, meg ilyesmi). Most szeretnék bocsánatot kérni, mert azóta már sokkal tisztábban látok mindent. Látom, hogy szívüket, lelküket beleadják ebbe a táborba. Látom, hogy semmit nem spórolnak el a gyerekektől. Lányom imádja a tábort, fizethetem be a köv. turnust. (Persze akkor sem a banán miatt voltam dühös, hanem mert gyerekem egy lusta angoltanárt fogott ki, akit aztán haza is küldtek.) Köszi mindent, bocs és üdv, SzSzÉ

Az ilyen levél a legtutibb. Köszönjük és köszönjük és köszönjük, és minden nagyon jó volt idén (2008) is, reméljük, ami meg nem volt minden-nagyon-jó, hát... Azzal megpróbáltuk azt, amit szoktunk. Reméljük, sikerült. Süti, kacsa, király!

KÉRDÉSEK 2008-BÓL

Ha a fiam tavaly is volt, idén is megy, és viszi egy barátját is, akkor jelentkezhetnek testvérként?

Nem, mert... nem testvérek.

A lányom picit izgul a szobatársak és a tájékozódás miatt.

Megírtuk neki, hogy ne izguljon, minden oké lesz; a „szobatársak” csak „egy szobatársat” jelent, hisz kétágyas szobák vannak, na jó, legfeljebb hármat, mert van – ugye – minden szobának ikerszobája is, de nem lehet semmi baj, nincs ok az izgalomra, csak azonnal szóljon, ha gondja van, segítünk; eltévedni pedig lényegében nem lehet, mert teljesen egyértelmű irányok és területek vannak a táborban – igaz, minden nagy, de ehhez rögtön hozzászokik az ember. Megnyugtató lehet továbbá, hogy sokan vagyunk, ezt örömmel mondjuk mindenkinek, akinek hasonló aggályokkal küzd, hisz ezzel nincs egyedül, vagyis 6-7 gyerekre jut 1 felnőtt vagy kísérő. Nem lesz baj.

Az én olvasatomban az egyéni jelentkezők és a testvérpárok kedvezménye ugyanaz... Ez így van?”

Nem. A testvéreket turnusonként és fejenként 6000 Ft várja a büfészámlájukon. Az egyéni jelentkezőket 4000 Ft.

Kérek bővebb tájékoztatást: helyszín, program, informatikai tábor 16 éves fiúk részére.

Nem tudjuk pontosan, mit ért bővebb tájékoztatás alatt. Ha élő szóban segíthetünk, kérjük, hívjon bennünket! Egyebekben azt gondoljuk, minden megtalálható a honlapunkon, amit érdemes kicsit részletesebben átböngészni. Az alábbiakban megpróbálunk néhány linkkel is segíteni:
Helyszín: [térkép] [szállás, környezet] [a kollégium saját honlapja]
Program: [informatika] [délutáni programok]
16 éves fiúk: Ha a korosztály a kérdés, akkor az nem kérdés, mert turnusonként körülbelül és előreláthatólag 350-400 táborozónk van (ez a turnusonkénti összlétszám, ami azt jelenti, hogy bárki bármilyen témát választ is délelőttre, a délutáni és az esti programok mindenkinek szólnak, a táboros mindennapok együtt zajlanak). Körülbelül 50-70 ilyen korú táborozó érkezik hozzánk turnusonként, vagyis bizonyos, hogy mindenki megtalálja a kora szerint neki legmegfelelőbb társaságot.

16 éves fiam szívesen menne táborozni, de van egy problémánk. Egyik barátja sem tud vele menni. Szoktak menni ekkora kamaszok egyedül is? Azaz: jól tudja magát érezni úgy is, hogy nem ismer majd senkit? Lesznek hasonló korú fiatalok?

Minden rendben lesz. A következő a helyzet: turnusonként legalább 300, de inkább 350-400 táborozó érkezik hozzánk. Ezek közül legalább 50-80-an 15-17 évesek. Azt gondolom, és így tudjuk az előző évekből a többiektől, hogy 50-80 gyerek között könnyedén talál magának bárki olyan társat, akivel szívesen eltölti a választott egy vagy két hetet – még akkor is, ha figyelembe vesszük, hogy ennek a társaságnak, ugye, a fele, mondjuk, lány.

Szeretnék menni a táborba sportra. Hallottam, hogy van fallabda is. Én kezdő vagyok. Rajtam kívül lennének-e még hasonló tudásúak, vagy a többség már jól squashol?

Á, dehogy! Mindenféle tudású (nem-tudású) lányok és fiúk is jönnek. Semmi gond nem lesz, hidd el, és ha tetszik, két nap alatt belejössz, és a tábor végére menő leszel. Hajrá!

Gyermekem a fotós táborba jelentkezett, de nem világos, hogy van-e feltétel a fotózásra alkalmas gép szempontjából? Természetesen digitális fényképezőgépünk van, de ez megfelel a célnak? Nem kell valamilyen „profibb” gép?

Semmi nem kell feltétlenül, ami spéci. Mindenki azt hoz, amije van, és mindenki használ sok egyebet is a sajátján túl. Nekünk is van számtalan olyan gépünk, amit a gyerekeknek és a gyerekek miatt vettünk, és ezek általában nem egy ember kezébe kerülnek, hanem sok kézen átmennek. Minden oké lesz: akármilyen gépe van is, fog tudni fotózni – nagyon is!

Fiam 15 éves, és szeretném az Önök táborába küldeni. Amit nem találok a weboldalon, az magával a kecskeméti helyszínnel kapcsolatos. Lehet, hogy csak én nem vettem észre, de szeretnék többet tudni a tábor helyszínéről. Ez egy iskola kollégiuma? Mintha lakótelepet látnék egy-egy képen. Szóval kíváncsi lennék hogy mekkora térrel (udvarral) rendelkezik, esetleges egy kollégiumi épületen kívül van-e még valami a helyszínen, vagy az év többi részében is táborként üzemel?

Van egy olyan képgyűjteményünk, amely – reményeink szerint – jó bepillantást enged a tábori életbe, választ ad a környezettel kapcsolatosan felmerülő legtöbb kérdésre. Esetleg érdemes belekukkantani a táborban készült közel 500 filmbe is, mert... mindegyik a táborban játszódik.

A méreteket illetően nem írok, nem is tudok írni számokat, de... Minden nagy. Beszéljenek a képek.
Év közben a kollégium, amely nyaranta a miénk, kollégiumként, főiskolai kollégiumként üzemel.

Nagyon tetszik az ajánlatuk (magyar tanfolyam külföldi gyerekeknek), de lenne néhány kérdésem: a lányom állampolgársága német. Ezért természetesen német a betegbiztosítása is. Milyen papírokra, oltási ill. orvosi igazolásokra lesz szüksége a táborban? Mi már június 21-től Magyarországon leszünk, a tábor pedig később kezdődik, nem lesznek az igazolások túl régiek? P. (12) csak néhány szót tud magyarul. Lesz olyan csoport, amely neki megfelel?

Az Európai Betegkártya az egyik lehetőség, ilyet otthon is be tudnak szerezni. De a legegyszerűbb, ha kötnek egy egyszerű turistabiztosítást a tárgyidőszakra. A két ország között egyébként létezik olyan megállapodás, amely arról szól, hogy ellátják egymás betegeit akkor is, ha nincs dokumentált biztosításuk.

Orvosi igazolás bármilyen jó, amely a tábor előtti napokban készült – mindegy, milyen nyelven. Az Önök esetében ezt jó lenne itt, Magyarországon beszerezni, ha módjukban áll. Ha nem, az elutazásuk előtti napon kérjenek egyet otthon – ez végül is olyan, mintha korábban utaztak volna el.

A magyar csoportba ilyen és hozzá hasonló gyerekek járnak. Ezzel a résszel nem lesz probléma. Nagyon sokan tudunk németül is a táborban, sőt, sok olyan gyerek is van, aki kétnyelvű, tehát bármi gondja-baja van (a tematikus foglalkozásokon túl), lesz kinek szólnia. Angolul mindenki beszél.

Kislányomat (8 éves) szeretném a tánctáborba beíratni. Július 22-től augusztus végéig leszünk otthon. Mi a jelentkezés menete?

A jelentkezés menete a következő:
(1) Kitöltik a jelentkezési lapot és elküldik („Oké, minden kitöltöttem. Most elküldöm!” gomb legalul).
(2) Mi visszajelzünk e-mailen, hogy vettük, fogadtuk a jelentkezést.
(3) Az adatok rákerülnek a jelentkezőink listájára.
(4) Valamely támogatónak időközben természetesen utalnia kell az alapítvány részére egy táborozásnyi részvételi díj összeget támogatásként.
(5) Kész.

A testvéreknek szóló kedvezmény a féltestvérekre is vonatkozik?

Persze.

Szeretném megtudni, hogy a gyerekek csak tanári felügyelettel hagyhatják el a tábor területét, vagy előfordul hogy egyedül is kimennek? Van esetleg portás, aki figyel erre? Látom a feltett kérdésekből, hogy több gyerek is érkezik külföldről. Mi Amerikában élünk, így – bár a gyerekek nagyon jól beszélnek magyarul – a tábor legfőbb vonzereje, hogy magyar gyerekekkel barátkozhatnak. Kell külön jelezni, ha azt szeretném, hogy magyar gyerekekkel kerüljenek egy szobába?

Nincs kerítés, de olyan messze vagyunk mindentől, ahova érdemes lenne „elszökni”, hogy senki meg sem próbálja.
Egyébként igen, mindenkit mindenhova viszünk, kísérünk, de nem csak oda, ahova mi akarjuk, hanem kívánni is lehet: ha valaki kitalál valamit és szól, teljesítjük a kérést, ha nem ütközik valami más programmal. Illetve akkor is teljesítjük, csak később.

Portás van, kettő is, de ők – mint a szállodákban – a recepción ülnek. Két recepció van, mert két épületben lakunk. Érdemes megkukkantani néhány fotót.

A szobabeosztással kapcsolatban elég csak kívánni, mert – és ez általában igaz mindenre – akkor jó a táborozás, ezt tudjuk, ha jól érzi magát minden résztvevő. Egyszerűbben: amikor megérkeznek, csak szóljanak azoknak, akik a szobákat osztják, vagy bárkinek. Segíteni fognak.

KÉRDÉSEK KORÁBBRÓL (2005–2007)

10 és 12 évesek a gyerekeim, és idén is szeretnének táborba menni – ide először, tavaly máshol próbálkoztunk. Ott is nagyon jól érezték magukat, de borzasztó fáradtan jöttek haza. Mint utóbb kiderült, a fiam – ő akkor 9 éves volt – szinte semmit nem aludt, egész éjjel azzal szórakoztak, hogy a tanárok elől bujkáltak, viszont a lányom, aki szeretett volna aludni, folyamatos harcban állt a szobatársaival, akik viszont nem. Rövidre fogva: azt szeretném megtudni, hogy mennyire veszitek komolyan a takarodót, van-e éjszakai felügyelet, netán fekvőtámasznál komolyabb büntetés is annak, aki – mondjuk – olyan kóbor lélek, mint a fiam.

Vesszőfutás és botozás nálunk nincs. Fekvőtámasz sincs. Nem hiszünk ugyanis a büntetésben – a hagyományosan büntetésnek ismert büntetésben semmiképpen. Rövidre (és komolyabbra) fogva: (1) nálunk van éjszakai ügyelet, 10 ember reggel 2-ig, 2 ember pedig ébresztőig ügyeletben marad (2) a szobákban csak ketten alszanak, vagyis ha az egyik aludni akar, a másik nem nagyon tud mit tenni – egyedül nem érdekes az éjszakai balhé, ugye (3) a takarodót komolyan vesszük – ha már elkezdődött [ezt azért írtuk így, mert 22:00 vagy 22:30 a takarodó időpontja, ám mindig van egy-egy nap, amikor csúszunk valami miatt: bátorságpróba (ha van), éjszakai röplabdabajnokság, focimaraton stb.] és hát (a) tudjuk, hogy a gyerekek szeretnek éjszaka... éjszakázni, de pont ezért (b) ha elhúzódik is a program, azokat elküldjük aludni, akiken a kimerültség jelei mutatkoznak. Tényleg. Ezért is fontos, hogy nálunk 6-7 gyerekre jut egy felnőtt – senki nem veszik el, mindenkire tudunk figyelni.

Kérem, adjanak részletes felvilágosítást a magyaroktatásról. Magyarul nem tudó, az Egyesült Államokban élő fiatal lányról lenne szó, aki most 14 éves. Válaszukat előre is köszönöm.

Érkeznek hozzánk külföldről gyerekek, olyanok is, akik egyáltalán nem tudnak magyarul, de valamilyen kapcsolatban vannak (vagy újra kapcsolatba szeretnének kerülni) Magyarországgal. Ők általában olyan lányok és fiúk, akiknek a szülei nem tudták megoldani a magyar nyelv tanítását, és most – függetlenül attól, hány éves gyerekekről vagy fiatalokról van szó – ezt szeretnék pótolni. Vannak, akik más-más országból jönnek azért, mert ősszel itt járnak majd iskolába, és felfrissítenék mindazt, amiben nyár előtt még esetleg gyengébbnek érzik magukat. Ők tudnak – vagy valamikor tudtak – magyarul.

Mindenkinek, akik a magyar szekcióra jelentkeznek, foglalkozásaik vannak délelőttönként. Az elérhető eredményeket illetően sokat nyom a latban az is, hogy a tábor nyelve magyar (bár mindenki beszél legalább angolul is), így a gyerekek akkor is gyakorol(hat)nak, amikor nem a délelőtti foglalkozásokon vesznek részt. Bárkivel és majdnem mindenkivel beszélhetnek magyarul. Ennél jobb gyakorlás nincs is.

Nem általános azonban, hogy valaki 14 évesen kezd el – és pont egy táborban – magyar nyelvet tanulni úgy, hogy semmi köze nem volt a nyelvhez korábban. (Ezt jól értettük, igaz?) Bár fontos kérdés, hogy mi a cél. Belekóstolni, belemerülni igenis fog tudni a magyar nyelvbe, ez természetes, de ha nem viszi-fejleszti tovább a nyár után azokat az alapokat, amelyeket esetleg nálunk megszerez, akkor nem lesz értelme az itt eltöltött 2 vagy 4 hétnek. Az intenzitás és a viszonylagosan sok téma-anyag-óra-mennyiség nem kérdéses, ez a PT-táborokban adott, de csak a fentieket figyelembe véve.

Visszakérdezünk:
(1) Valóban egyetlen szót sem beszél magyarul?
(2) Mi a célja a magyar nyelv választásával?
(3) Mi fog történni nála a magyartanulással nyár után? Folytatja?

Testre szabott foglalkozásokat is ki tudunk alakítani, számtalan példa volt erre is az elmúlt években – csak tudnunk kell, mire van szüksége a jelentkezőnek.

Várjuk szíves visszajelzésüket.

Az NG-t választaná az unokám, aki csak most múlt 7 éves. Lesznek olyan korúak, mint ő?

Igen. Az NG-t (más néven Zöld tábor) nem egy, hanem több személy vezeti. Ráadásul a vendégek is figyelembe veszik azt, hogy a különböző korú gyerekek különféle témák iránt érdeklődhetnek, illetve másként érdeklődnek ugyanazon témák iránt. Lehet, hogy a szekción belüli témamegnevezések felnőttesnek tűnnek, de ha ez így van is, ez csak a látszat, mert a gyerekekhez minden vendég és előadó, röviden mindenki igazodik.

Nagyon szépen köszönöm, hogy írtatok, de arra még nem kaptam választ, hogy a művészetekben benne van-e a színészkedés vagy a dráma?

Röviden: nincs.
Hosszan: nincs, mert a színészek a táborozás 2 hete alatt egy komplett színdarabot állítanak össze és végül adnak elő. A tematikus foglalkozások főleg délelőtt zajlanak (a színészek kilógnak a sorból, mert ők gyakran próbálnak délután, sőt, néha éjszaka is – attól függően, mennyire csúsztak esetleg a bemutatóra való felkészülésben). Ezért ha valaki ezt is, azt is csinálná, csak kapkodás lenne az egészből – az időpontok és a foglalkozások ütnék egymást. Ízelítő a színészek munkájából: ( • ) ( • ) ( • ) ( • ) ( • ) ( • )

Olvasgattam a honlapot, sok mindent megtudtam, de maradt pár szürke pont: (1) Hány éves gyerekeket várnak? (2) Az informatika érdekelné a kisfiamat, de még nem tanult. Ez így is OK?

Köszönjük az érdeklődést, válaszolunk a kérdésekre:
(1) Mindenki jöhet hozzánk, aki 7–17 éves. A legtöbben a 10–13 évesek vannak, ahogy az egész világon (a táborokban), de mindenki megtalálja a maga korosztályából a kellemes-vidám társaságot, mert turnusonként mintegy 300–400 gyerekünk van. A legkisebbekből (akikből legkevesebben érkeznek átlagosan) is vannak időszakonként legalább 30-an.
(2) Mindegy, kezdő-e valaki. Az informatika szerencsés állapotú a mi táborunkban, mert mindenkinek saját gépe van. Ez azt jelenti, hogy senki nem hátráltat senkit, hisz mindenki a saját gépén, a saját ritmusában, sebességével dolgozhat kényelmesen, lelkesen - ahogy egy jó iskolának is működnie kellene. Mindegy hát, milyen felkészültségű akárki, nem fogja vissza vagy hajtja senki. Fontos még, hogy kb. 4-5 gyereknek jut 1-1 irányító-segítő tanára az éppen aktuális feladatnál.

Hány éves kortól fogad a tábor lakókat? Ha két gyerek megy egyszerre különböző témára, akkor egy helyen lesznek és közös a délutáni programjuk, vagy teljesen külön helyen vannak? Testvérkedvezmény is van?

Táborozóink már 7 éves kortól vannak. Mindenki egy helyen lakik, és a délutáni, esti programok is közösek. A rendszer az, hogy mindenki egy táborozásnyi támogatás fejében érkezik, és a kedvezményeket minden táborozó a tábori büfében kapja meg a vonalkódos számlájára. A pénzt vagy felveszi vagy elkölti üdítőre és finomságokra. Mindkettőt bármikor megteheti – akár a táborozás első órájától. A kedvezmények itt találhatóak.

56 000 forint a tábor (2012). 4000 forint a busz. Akkor most mennyit kell utalni?

56 000 forintot. A 4000 forint kedvezményt mindenki, akinek jár, a táborban kapja meg a büfében a saját, vonalkódos számlájára. Ezt vagy elkölti, vagy készpénzben felveszi, ahogy tetszik. A kedvezmény beváltható a buszútra is.
További segítség a számoláshoz: itt.

Szeretném megtudni, hogy a természet és tudomány... Ott mit csinálunk, mivel foglalkozunk majd?

Az alapanyag a National Geographic és a National Geographic Kids által biztosított cikkek, fotók, írások és vendégek: témák, amelyek a természettel, állatokkal, a Földdel, a Föld népeivel, a bolygókkal és egyéb tudományokkal kapcsolatosak, valamint tudósok, fotósok, akik az NG ajánlásával érkeznek azért, hogy beszélgessenek veletek, előadásokat tartsanak, érdekes dolgokat mutassanak a saját témájukban. Fontos szerepet kap a környezetvédelem is, ezért ezt a szekciót Zöld tábornak is hívjuk.

Én is jöhetek táborozni, vagy csak az alapítvány tagjai?

Asszem, valamit félreértesz. Az alapítványnak nincsenek úgy tagjai, ahogy pl. egy egyesületnek – ha ilyesmire gondolsz. Az alapítványnak kuratóriuma van, amely irányítja a szervezetet, valamint két alapítója, akik létrehozták. Táborozni bárki jöhet, akinek kedve van.

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen támogatást tudnék igénybe venni 2 lányom van, 11 és 9 évesek. A nagyobbik már tavaly is szeretett volna hozzátok menni táborozni. Sajnos anyagi lehetőségeim nem engedik meg, hogy mindketten eljussanak, elválasztani őket pedig nincs szívem.

Minden gyerek támogatás fejében érkezik hozzánk. Az alapvetés az, hogy a nyár elején annyi táborozónyi részvételi díj kell az alapítvány rendelkezésére álljon, ahány gyerek érkezik hozzánk. Sem több, sem kevesebb. Ehhez azért ragaszkodunk, mert szeretnénk a táborok színvonalát továbbra is megőrizni, ahogy azt az elmúlt 20 évben tettük. Hogy a támogatás kitől érkezik, az másodlagos. Sok szülő, család, iskola és gyerekcsapat közösen szervezi meg a támogatásokat. Vannak olyan táborhelyeink, amelyekre mi magunk szerzünk támogatást azoktól a cégektől és intézményektől, akik hajlandók segíteni. Csak ezzel ketten foglalkoznak az irodában egész éven keresztül. Ezekre a helyekre árvízkárosult területekről, Erdélyből és egyéb, az átlaghoz képest gazdaságilag rosszabbul álló településekről hívunk gyerekeket, nyaranta legalább 100-150 főt. Ezek a helyek már általában az előző év októberében foglaltak. Elgondolható, mennyire hosszú az a lista, amely a hasonló kérésekkel jelentkezők neveit tartalmazza. Igyekszünk, de nem tudunk mindenkinek segíteni.

Az interneten keresztül szeretném két gyermekemet bejegyeztetni. A jelentkezési lap kitöltésekor feltűnt, hogy ha céges elszámolást kérek, meg kell adnom a bankszámlánk számát. Kérem, ne vegyék rossz néven, de számomra ez nem tiszta, hogy miért van szükség a fizető cég számla- és adóügyi adataira.

A jelentkezési lapon a bankszámla adataira kizárólag a biztos beazonosíthatóság miatt van szükség. Nagyon sokan eltévesztik ugyanis az utalásnál a nevet (nem vicc, komolyan...) és ettől káosz keletkezik a párosíthatóságban. Ha erre ügyelnek, azt a rubrikát kihagyhatják vagy beírhatnak oda bármit... Mondjuk, ezt: utalásnál (megadva). [A későbbi évek jelentkezési lapjain ez a rovat már nem is szerepel.]

A befizetésekről alapítványi igazolást állítunk ki, mert minden (a táborozással kapcsolatos) befizetést alapítványi támogatásként kezelünk. Ahhoz, hogy az igazolás érvényes legyen (érvényesen állítsuk ki, valamint felhasználható legyen a fogadó oldalán) szükséges megadnunk az igazolás fogadójának, vagyis az alapítványunk támogatójának az adószámát is. (Támogatói névsorral és adószámokkal egy olyan összesítést kell ugyanis készítenünk a hivatalnak, amely a tárgyévet követően adandó le, és a tárgyévről szól.) Van azonban megoldás: ha az utalásnál megadják a pontos nevet ÉS az adószámot (mondjuk, a megjegyzés rovatban), akkor itt, az internetes jelentkezésnél nem feltétlenül szükséges jelölni azt. Ebbe a rubrikába is beírhatnak... bármit... Ilyesmit: utalásnál... Vagy valami hasonlót.

Sziasztok! Idén ismét mennének a lányok táborozni... A következő kérdéseik vannak: a magyar mint idegen nyelv milyen nyelvtudást feltételez? Egyikük nagyon jól beszél magyarul. Érdemes lenne neki is? A fotózás is érdekelné őket, de azt szeretnék tudni, hogy digitális vagy hagyományos fotózásról van-e szó?

Lesz egy Irodalom Pongráccal elnevezésű szekciónk (csak a 3-4. turnusban). Azoknak, akik jól beszélnek magyarul, feltétlenül ezt (is) ajánljuk, mert ez több olyan lehetőséget kínál, amiben pl. az olyan gyerekek, mint ő, jól megtalálják magukat és... a nyelvet, ha már jól beszélik.

A fényképezésről pedig: lesz ez is, lesz az is. Azt mondják a fotósok, hogy igyekeznek majd valóban szinte mindent kipróbálni a gyerekekkel azért, hogy kedvet kapjanak ehhez is, ahhoz is – attól függően, kit mi érdekel jobban. Ez majd kiderül, mert a puding próbája az evés. Lesz Camera Obscura, lesz filmelőhívás, retusálás és hasonlók, vagyis hagyományos dolgok. És persze lesz digitális fényképezés is. Ellátogatnak a táborba hivatásos, ismert fotósok is. Ez a National Geographic közreműködésével történik. Ők is jócskán hozzátesznek a nagy fotós egészhez, reméljük.

Kislányom a tavalyi tábor után ismételten jelentkezett a kecskeméti PT-táborba. Érdeklődnék, hogy angol nyelvterületen szerveztek-e tábort, illetve tudtok-e abban segíteni, hogy egy ilyenben részt vegyenek a gyerekeim?

Nem szervezünk.

Dani vagyok, és én 2006-ban 1 turnusra jelentkeztem, és színészkedtem. Akkor most miért van, hogy dupla turnusra kell jelentkezni, ha színészkedni akarok? Lehet csak egy turnusra menni és színészkedni?

Dani, komolyabbnak, szakmaibbnak, sokkal jobbnak akarjuk a színészetet, ezért döntöttünk úgy, hogy csak azok jöhetnek, akik 2 turnust vállalnak.

Így a dupla turnus végére olyan színdarab kerekedik, olyan tuti dolog születik, amilyen eddig csak ritkán. Ebben KÉPREHINT tagjai lesznek a segítségetekre. Itt találsz videókat a témában: ( • ) ( • ) ( • ) ( • ) ( • ) ( • )

Ha azonban az a helyzet, hogy nem tudsz dupla turnust vállalni valami miatt, szólj, megbeszéljük, hogyan legyen! (Tudod: a táborozókért mindent, a régiekért meg főleg!)

Azt hiszem, felkeltettétek az érdeklődésemet a táborral kapcsolatban. Egy olyan barátnőmmel fogok menni, aki már volt, és nagyon tetszett beki. Csak egyetlenegy kérdésem lenne! A szüleim kérdezik, hogy lehet-e üdülési csekkel fizetni, mert akkor engem azzal csekkolnának be.

Persze, lehet.
Az csak a különbség az üdülési csekkel fizetők és a nem csekkel fizetők között, hogy a csekkel fizetők semmilyen egyéb kedvezményt nem tudnak igénybe venni.

Ha sportra jelentkezem, kell tanulni? Vagy ez hülye kérdés...

Nem hülye kérdés – megfontoljuk. (Persze ez csak vicc...) A sportos szekcióban tanulás nincs, ha csak azt nem nevezzük annak, amikor a mindenféle sportágak képviselői (nem is annyira az agyatokba, de) a végtagjaitokba, ízületeitekbe akarnak táplálni olyan tudást, ami – mondjuk – a profi karatékáknak, a kosarasoknak, a focistáknak és... még sorolhatnánk... szóval olyat, ami nekik már megvan. Itt egy filmecske a sportosokról.

Szüleim elengedtek a táborba, Kecskemétre. Csak nem tudjuk, mennyibe kerül.

A kecskeméti táborainkkal kapcsolatos költségekről itt olvashatsz. Ha valaki 2 turnusra jön – ahogy ez a nyelvészeknek feltétlenül ajánlott, a színészeknek meg kötelező –, az végül kétszer annyit fizet 15 napért. A kedvezményösszegeket a büfében költhetitek el büfépontok formájában, vagyis a teljes díjat kell befizetni, de az összeg azonnal meg is jelenik a büfészámládon. Ha testvérrel jössz vagy több turnusra, akár 30% kedvezmény is járhat kapásból. A beszervezések fejében pedig akár térítésmentesen is táborozhatsz.
Ha mégsem érthető valami, kérdezz, írj nekünk, válaszolunk.

Mi is az a részvételi díj? És mi az az alapítványi támogatás?

Minden „részvételi díjat” alapítványi támogatásként fogadunk, ami azt jelenti, hogy az utaló szerepeltetheti az összeget a következő évben beadandó adóbevallásában. Minden befizetésről támogatói igazolást állítunk ki.

Másként fogalmazva: mindenki, aki az alapítványt támogatja, 1 táborozónyi helyet támogat a nyárra. Minden támogatott helyet kiosztunk a jelentkezési lapok beérkezésének sorrendjében.

Nagyon tetszik a programjuk. Fiam 12 éves, második éve tanulja az angol nyelvet. Szeretném, ha nyáron egy olyan táborban vehetne részt, ami fejlesztené a szókincsét, találkozhatna angol anyanyelvű tanárokkal és (nem utolsósorban!) jól érezné magát. Kérem, írják meg, mi a tapasztalat az ilyen korú táborozókról..

Vannak 7 éveseink is, vannak 17 éveseink is. A helyzet az, hogy (az egész világon) a fő táborozó korosztály a 10-13 évesek. Ő a 12-vel abszolút illik a csapatba.

Azért sem gond, és ezt bizton állítjuk magunkról, táborozni nálunk, „akármennyi” idős is valaki, mert 2 + 2 ágyas szobáink vannak (2 szoba 2 + 2 ággyal és 1 zuhanyozóval és 1 konyhával és 1 mellékhelyiséggel), és ebben a „szállásrendszerben” mindenki könnyen lel legalább 1 barátra, akivel szívesen lakik együtt. (Persze mindenki több barátra lel, nem 1-re, egy jó tábor így működik, és erre a második-első-nulladik naptól mindenki rá is jön. Így tudjuk a gyerekektől...)

Általánosságban elmondható, hogy ezek a nyári nyelvitábor-tanfolyamok a szókincsben és a beszédkészségben adnak a legtöbbet. (Vannak gyerekek, szülők, akik a nálunk magukévá tett mennyiséget, mértéket lórúgásnak hívják... És ez jó.)

A gyerekek kis csoportokban tanulhatnak (bár ez egyébként is jellemző nálunk: 4-10 fős egy-egy nyelvi csapat). Az ilyen mindig hatékonyabb, mint... mondjuk... az iskolai körülmények, vagy néhány nyelviskolás felállás. Hogy intenzív-e, nem kérdés, hisz a nap 24 órájában együtt vagyunk - gyerek, tanár –, így ha valakinek kérdése van, helyben van válasz(adó) is.

Az anyanyelvűség: az utóbbi években mindig érkeznek hozzánk anyanyelvű tanárok. (Diákjaink is vannak az Egyesült Államokból és az Egyesült Királyságból is, de ők értelemszerűen más nyelvet, témát választanak délelőtti elfoglaltságnak.) Nem minden angolos csoportot tanítja azonban anyanyelvű tanár. Ez nem is lenne jó sok szempontból.

Érdekelne, hogy a fotós tábor milyen korosztály számára van meghirdetve, illetve milyen programokat tartalmaz.

Fotózás és fotós tábor 2007-től létezik nálunk.

A kor mindegy, ugyanis 6–10 gyerekre lesznek ketten vagy többen, akik a fotós szekciót vezetik. Akár kicsi valaki, akár nagy, meg fogja találni azt, ami neki érdekes: Camera Obscura, hagyományos fényképészet, digitális fotózás, képfeldolgozás. Minden lesz. Fontos még a National Geographic-plusz is, amely arról szól, hogy az NG segítségével olyan személyeket is meghívunk vendégként a táborba, akik természetfotósok, riporterek, kipróbált szakemberek. Ők egy-egy napra, pár órára jelennek majd meg, hogy előadjanak, magyarázzanak, válaszoljanak, megmutassanak.

Mindenhol van büfé?

A vonalkódos, kártyás büfé csak a Hangárban üzemel. Erre gondolsz? Egy büfénk van, amely amolyan logisztikai központjai is a tábornak.

Hogyan kapom meg a kedvezményeimet a kecskeméti táborban?

A jelentkezésnél támogatói összeget kell folyósítania annak, aki támogatja azt a táborozási férőhelyet az adott évre, amelyet a jelentkező vesz igénybe. A kedvezmények a kecskeméti táborban a vonalkódos büfészámlán kerülnek jóváírásra. A pénzt elköltheted, felveheted, akármikor, akárhogy... Ahogy tetszik.

Hogyan kell fizetni?

Előre, mielőtt a tábor megkezdődik. (1) Átutalással, (2) sárga csekkel, (3) készpénzben. Az átutalásról: fontos, hogy arról a számláról érkezzék a támogatás összege, amely számla tulajdonosának nevére az alapítvány kiállítja majd a támogatói igazolást. A sárga csekkről: ezt kérésre küldünk mindenkinek. A készpénzről: a PEOPLE TEAM irodájában átvételi elismervény ellenében.

Nem tudom letölteni a jellapot! Mit csináljak?

Semmi gond. Keress bennünket telefonon, levélben, akárhogy, de lehetőleg minél hamarabb, mert ilyenkor az a legfontosabb, hogy kiderítsük, hol a hiba. Lehet, hogy nálunk, valahol a szerveren, amit észre se vennénk a segítséged nélkül. 2008 óta online-jelentkezéseket fogadunk.

Mi az a mókusmester?

Elírás (egy PESTI EST-apróhirdetésünkben), de vicces (mókamester, mókusmester), úgy gondoljuk. Be is építettük a táboros mindennapokba. A mókusmesterek a táboros összcsapat fontos résztvevői – szerveznek, programoznak, összefognak, lelkesítenek.

Ki főz és süt?

A szakácsok. Meg néha te. Mi. Meg néha a pizzéria. Meg néha Ronald a sárga gatyájában.

11 éves vagyok. Akkor most hova menjek?

Először jól tanulmányozd át, milyen lehetőségek közül választhatsz. Válassz témát, döntsd el, mit szeretnél. Mondanunk sem kell, hogy a választást nem kell nagyon szigorúan venni akkor, ha több téma is érdekel, mert pl. a fotózás és a média elég jól összeegyeztethető. Belekóstolhatsz ebbe is, abba is. Ha nyelvet tanulni jelentkezel, akkor ezért már más a felállás... Azt végig kell csinálni.

Biztos, hogy 11 évesen nem mehetsz Németországba és színésznek. Meg kell várnod, míg legalább 13, de inkább 14 leszel.

Hol eszünk?

Az ebédlőben, ami a Hangár (a tábor szerves-szervetlen része, itt van a büfé, filmvetítés, kütyü és... sok más.) Meg az udvaron, ha lovagi torna van. De lesz olyan is, amikor (mivel táborozásról van szó, és ott az is buli, amikor főzünk) magunk állítjuk elő a vacsorát. Akkor sem az történik azonban, hogy észrevétlenül megpattan rajtatok egy vekni száraz kenyér, hanem lesznek olyan személyek, szakácsok, segítők, akik megmentik, irányítják a helyzetet, ha valamit jobbra kavarnál akkor, amikor pedig az ellenkező irányba kellene. Végső menekülési útvonalként pedig ott van a sárga út a nagy M felé: van McDonald’s a közelben. Meg van pizzéria is... (Na jó, ez félig vicc volt... Mondom, félig...)

Milyen a szállás?

Kecskemét: 2 + 2 ágyas, zuhanyozós, összkomfortos apartmanok. Németország: korszerű sátrak. Utóbbinál természetesen megfelelő kiegészítő épületekkel (társalgó, étkező, zuhanyozók stb.) bír a klumpenburgi táborhely.

Milyen programok lesznek?

Nos, ez sem egyszerű kérdés. A fekete-erdei programok közül felsoroltunk egy csokorral. A kecskeméti programok szeri-száma pedig szinte végtelen. Ez nagyképűen hangzik, tudjuk, de annyi tervünk van, hogy ha minden turnusban kétszer annyi program lenne, mint amennyire idő van, akkor sem érnénk a végére a hosszú listának.

Színész vagyok... lennék. Mi legyen?

Figyusz, a színészeti részlegbe azokat a gyerekeket várjuk, akik 18 év alatt jókedvűen belemerülnének mindennap a színházi ebbe-abba. 15 napon keresztül.KÉPREHINT tagjai tartják a kurzusokat. Aki színész, az csak dupla turnusra jelentkezhet.

Ha alkalmasnak érzed magad arra, hogy szinte éjjel-nappal a próbálj, lelkesen építs és kreatív ötletekkel alkoss és létrehozz, valamint folyton ott motoszkál benned az incifinci, színpadi kisördög... Na, akkor jelentkezz színésznek!