2017

Idén nem lesz színészet?
Dehogynem! Összeolvadással: Média | Film | Színészet. Szeretnénk, ha idén a színészek filmeznének (is). A forgatócsoportok folyton problémáznak, hogy nincsenek igazi szereplőik. Na, majd most! De ha a színészek úgy gondolják, bármi mást is kitalálhatnak közösen. Biztosak vagyunk abban, hogy ezzel új távlatok nyílnak.

13 vagyok. Jelentkezhetek színésznek a médiás-filmes szekcióba?
Naná! Várunk.

Meddig lehet jelentkezni?
Amíg van hely. Ha tumultus keletkezik, általában csak júniusban, és jó előre hírt adunk róla az interneten.

Mikor kell fizetni?
A jelentkezés elfogadása után.

Mi történik, ha megbetegszem, és nem tudok elmenni a táborba?
Semmi. Ha a támogatód már fizetett, visszautaljuk a pénzt – levonás nélkül.

Angolra jelentkeztem, de közben meglett a nyelvvizsgám, így fotózásra mennék. Mit csináljak?
Átírjuk a jellapodon, és kész. Bejelentetted – nincs több dolgod. Hajrá, gratulálunk, várunk!

A lányom 15 éves. Angolra szeretne menni. Lesznek-e többen ebből a korosztályból?
Majdnem 500-an vagyunk egy turnusban. Ebből legalább 150-170 gyerek angolos 25 angolcsoportban. Nyelvre MINDEN korosztály jelentkezik. A 13-17 éves angolosok létszáma így alakult tavaly a 3 turnusban: 1) 92, 2) 85, 3) 96. Angolt tanulnak kicsik és nagyok is.

Az angoltanárok tényleg nem tudnak magyarul?
Tényleg.

Együtt akar lakni három barát. Megoldható?
Igen. Van néhány háromágyas szobánk is. Akik kérik, pótágyat is kaphatnak.

Logopépdusként gyakran találkozom 1. és 2. osztályos kisgyerekekkel, akik már itt születtek, ám a szüleik nem magyarok, s otthon a saját nyelvükön beszélnek. Az iskolában a kisgyerek szinte képtelen a magyar nyelvvel haladni, lemaradásai lesznek. Óriási szókincslemaradás, rosszul ejtett hangzók. Ilyen kicsiknek is vannak-e magyartáboraik?
7-17 évesek érkeznek hozzánk. Nem az a legfőbb kérdés, hogy milyen korúak, hanem hogy önállóak-e. Pontosabban: elég önállóak-e ahhoz, hogy a táboros közegben eltölthessenek 1-2-3 hetet. Magától értetődik, hogy a kicsikre jobban és többen figyelünk, ám előfordulhat, hogy valaki (akár 9 vagy 10 évesen) jobban igényli a szülei társaságát, mint az átlag. Csak ennyi lehet a bökkenő, semmi más. A magyarcsoportok vezetői igazodnak a korosztályhoz és a gyerekek igényeihez, mindegy, hogy 6-8 évesek vagy 15-17 évesek kerülnek hozzájuk.

2016

A gyerekeim a sportot választanák legszívesebben, de attól vannak megijedve, hogy sokat kell futni. A lányom versenytáncol, és a térde nem bírja a távfutást, viszont minden más sportot nagyon szeret. Mit javasoltok?
Minden szekcióvezető igazodik a gyerekek igényeihez. Aki nem sokat fut, az fut kevesebbet, játszik, bowlingozik, nyújt vagy melegít. Legyenek a tábor közben is bátrak: ha olyat kérnek tőlük, ami nem tetszik nekik, jelezzék!

Színészet csak az első két héten lesz?
Nem. Színésznek egy vagy akár három hétre is lehet jelentkezni.

Ha több turnusra maradok, meglátogathatnak a szüleim?
Persze. Bármikor. Csak egyeztessetek telefonon, nehogy a csúszdaparkban légy éppen, amikor jönnek.

Az első napon mikor érkezzünk?
Háromig. Reggeltől bármikor.

A lányom a táborban lesz tízéves. Fel tudjátok köszönteni a nevünkben is?
Persze. A szülinaposokról nem feledkezünk meg. Beszéljünk telefonon a részletekről!

A tábor milyen szinten foglalkozik programozással. Konkrétan mik a lehetőségek?
C# nyelven programozunk Windows Forms alkalmazásokat. Általában 2-3 csoport is szerveződik turnusonként, tudás szerinti bontásban. A kezdők az alapoktól indulnak (változók deklarálása, elágazások, ciklusok); a hét vége felé elkészítünk egy egyszerűbb játékot (pl. kurzorral kijutni egy „labirintusból”, a falak érintése nélkül). A haladók konkrét ötlettel érkeznek, mi pedig csak útmutatásokat kínálunk, ha elakadnak (pl. virtuális pingpong). Van egy harmadik csoport is. Az ő tudásuk az előbbi kettő között van (pl. programoztak már, csak más nyelven). A lényeg: mindegy, penge vagy-e, vagy még csak szeretnél az lenni, lesznek hozzád hasonlóak.

2015

Mikortól lehet jelentkezni, és hol zajlanak a foglalkozások?
Március közepétől izzítjuk a jellapokat. Minden a táborterületen zajlik – lásd a térképrajzot az első oldalon.

Azt olvastam, hogy 22 óráig vigyáznak a gyerekekre. Nem akarom addig ott hagyni őket, de ha 5-6 órakor van valami rendezvény, akkor ők is maradhatnak?
A gyerekekre mindig vigyázunk. 22 órakor a takarodó zajlik. Az Önök döntése, hogy mikor jönnek a (napközis) gyerekekért. Jellemzően ők is az utolsó program végéig maradnak. (Kivétel: ha a kisebbek korábban elfáradnak, elküldjük őket aludni.)

Hány órától hány óráig tart a napközi?
Programok az ébresztőtől a takarodóig zajlanak folyamatosan. A bejáró gyerekek csak annyiban különböznek a táborban lakóktól, hogy nem alszanak ott.

A napközisek is részt vehetnek a délutáni vagy esti rendezvényeken?
Minden programon.

Unokám csak október elején lesz hétéves. Érkezhet táborozni a kilencéves bátyjával?
Vannak hatéveseink is, akik egyedül vagy nagyobb tesóval érkeznek.

Milyen új témák lesznek?
Régészet és Matektábor.

Ha valamit nem tudunk kitölteni a jellapon, mert nincs pl. tajszámunk, mit tegyünk?
Tessék beírni, hogy „111111111”. A „hamis adatokat” a Megjegyzés rovatban említsék meg. Mi manuálisan rendbe rakjuk a nyilvánvalót.

2015

Erdélyből fogadnak gyerekeket?
Persze. Az internet nagy úr. A világ minden tájáról érkeznek hozzánk.

Milyen előképzettségre van szükség? A 13 éves fiam játszik, programokat tölt le, telepíti őket, de programozásban nem jártas. Neki jó a tábor?
A gyerekek egyénileg (is) dolgoznak, mindenkinek saját gépe van. Az eltérő felkészültségű informatikus gyerekek nem zavarják egymást a maguk választotta feladatok teljesítésében. A tanárok pedig lényegében mindent tudnak, amire a diákjaiknak szükségük lehet, és segítenek.

A lányom és barátnője 14-15 évesek. Teljesen kezdő angolosok. Van-e lehetőségük  teljesen kezdő csoportban tanulni?
Azt mondjuk, hogy igen, angolból minden szinten képesek vagyunk tanítani. E mögött azonban ott a feltételezés, hogy VALAMENNYI köze mindenkinek van az idegen nyelvhez. Ha azonban a „teljesen kezdő” azt jelenti, hogy VALÓBAN SEMMILYEN angolos tapasztalatuk nincs, és alapvető dolgokkal (köszönés, „add ide a sót!”, bocsánatkérés, az ábécé ismerete, filmekből rájuk ragadt egyszerű/közkeletű kifejezések stb.) nincsenek tisztában, mégis gondban lesznek. A tanáraink nem tudnak magyarul. A mentorok igen, ám ők nincsenek végig jelen az órákon. Nem is az a dolguk. Valamint feltehetően 10-12 évesekkel kerülnek majd egy csoportba, akik a saját kortársaik között számítanak kezdőnek. Előfordulhatnak a 14-15 éves korosztályból is olyanok, akik hasonló cipőben járnak. Ezt esetenként 3-6 fős csoportokkal oldjuk meg. A lányokra bízzuk a döntést.

A napközis tábor tényleg csak fele annyi, mint a bentlakásos? Ez hogy lehet?
Úgy, hogy fordítva közelítettük meg a témát: minél több gyerekkel és szülővel szeretnénk kapcsolatba kerülni. A kecskemétiekkel soha nem találkoztunk volna, ha nincs a napközis ötlet.

A bejárók melyik témát választhatják?
Bármelyiket.

A napközisek kapnak enni?
Ugyanúgy, mint a többiek: reggelit, ebédet, vacsorát.

Az angoltanárok már szombaton is ott vannak?
Minden táboroztató napokkal korábban érkezik az első turnusra, mint a gyerekek. Az angoltanárok is. Továbbképzésen vesznek részt, belakják a tábort, berendezik a táborhelyet. Mivel sok gyerek több turnusra jelentkezik, a táboroztatók számára nincs üresjárat a turnusok között.

Mikor mennek haza a gyerekek, akik csak egy turnusra maradnak?
Akik nem maradnak, szombaton mennek haza. Van, akiért már reggel jönnek, van, akiért csak délután. Ebédet az is kap, akiért késve érkeznek. A közös PT-buszok 10:00-kor indulnak Budapestre.

Vasárnap van program?
Vasárnap is vannak programok, de lazábbak. Aznap reggeltől érkeznek az új gyerekek. Folyamatosan. A délutáni tábornyitóig rengeteg a teendőnk minden első napon.

Szeretnék jelentkezni, de lefagynak az oldalak. Mit tegyek?
Mindenképpen jelentkezési lapot kell kitölteniük. Nálunk minden működni látszik. Fontos lenne, ha megírnák, melyek ezek az oldalak, illetve ha elküldenék a hibaüzenetet. Kinyomozzuk, kijavítjuk.

A tesóm és az unokatesóm már volt a táborban, de akkor sem tudom, mit vigyek az élő irodalom és kreatív írásra?
Semmi különlegeset. Ha tollat sem hozol, kapsz. A jegyzetekhez kellhet.

Csalódottan láttuk, amikor jelentkeztetni akartuk 12 éves lányunkat, hogy idén nincs német. Nem lesz?
Sajnos nem. Kevesen jelentkeznek rá, és komoly vállalásokat kell teljesítenünk a csoportbeosztásoknál. Vagy tudásban különböznek túlságosan a gyerekek, vagy tudásban ÉS korban. Borzasztó nehéz dolgunk volt évek óta. Ezért döntöttünk így. Mivel csakis az anyanyelvi tanároknak látjuk értelmét, az oktatók kérdése sem egyszerű. Fura, ám könnyebb az angolra amerikaiakat szerezni, mint a németre bajorokat.

Hány ágyas szobák vannak?
250 db kétágyas szobánk van két épületben. Minden ikerszobához tartozik zuhanyozó (4 emberre jut egy fürdőszoba), két mosdókagyló, egy mellékhelyiség, egy hűtőszekrényes előtér, és természetesen saját szekrények, éjjeliszekrény, ágy és székek.

A gyerekek korcsoportok szerint kerülnek egy szobába?
Nem, kor és kívánság szerint. Testvérek gyakran szeretnének együtt aludni.

Az angolórák magyarul lesznek? A mi fiúnk Németországból érkezik.
Nincs olyan angoltanárunk, aki magyar. Mindegyikük csak angolul beszél.

Haza lehet menni szombaton este, és vasárnap visszajönni, ha két turnusra jelentkezem?
Igen, de nem érdemes. Így lemaradsz bizonyos programokról.

A zuhanyozók a folyosón vannak?
A folyosókon nincsenek zuhanyózók. A szobáknak saját mellékhelyiségeik vannak. Minden újszerű és jól karbantartott.

Miért csak három turnus lesz?
Így egyszerre többen lehetünk, több régi ismerőssel és új baráttal egyszerre.

A kislányom tejfehérje-allergiás (nem laktózérzékeny; semmilyen tejterméket nem ehet, illetve rengeteg felvágott/margarin/sütemény is tartalmaz valamilyen tejfehérjét). Tudják-e biztosítani a megfelelő étkezést?
Igen. Éjjel-nappal velünk van a két dokink. Azok, akik különleges étkezési előírások szerint étkeznek, egy erre specializálódott étteremből kapják az ételt. Plusz a gyerekek saját „kajadobozt” is tarthatnak maguknak a büfében, hogy a főbb étkezések között is ehessenek, ha megéheznek. Ehhez mindig hozzáférnek. De bármit beszerzünk nekik, ha szükségük van valamire.

A fotósoknak kell saját gép?
A legtöbben hoznak magukkal saját eszközt is. Nem feltétel, ám praktikus. Egy csomó saját kameránk is van.

Lehet átutalással fizetni?
Igen. Minden utalást támogatásként fogadunk. Alapítvány vagyunk.

Külföldön élünk, és van egy 15 éves fiam, akinek Magyarországon keresek ifjúsági tábort egy hétre. A táborotokban vannak ilyen életkorú gyerekek?
Turnusonként 400-500-an vagyunk. Ebből az ő korosztálya legalább 100 fővel képviselteti magát.

A táborozók általában barátokkal érkeznek?
A táborozók kb. egyharmada igen. A másik kétharmad nem. De ez különleges közeg – mindenki nagyon gyorsan barátkozik.

Milyen témakörű táborban vesznek részt leginkább a kamaszok?
A filmes, a fotós, az informatikus, az irodalmi, a sportos, a táncos és az angolos szekciókban.

Ha az angolt választom, de nagyon rossz vagyok angolból, akkor is jöhetek?
Ki mondja, hogy rossz vagy? Nem lehet, hogy a tanárod volt rossz eddig? Ha lesz kedved olyan tanárral angolozni, aki nem tud magyarul, akár három turnusra is. Az egész csak rajtad múlik.

A busz Győrből is indul Kecskemétre, vagy csak Budapestről?
Mindenki vagy Budapesten gyülekezik, vagy Kecskemétre érkezik egyénileg; összekapcsoljuk Önöket győri jelentkezőkkel. Az esetleges közös utazás részleteit velük egyeztethetik.

2013

A fiamat péntek este szeretném elhozni. Nagyon jól érzi magát, ezúton is köszönöm minden táboroztatónak a jó hangulatot, a finom kaját és profi szervezést! Sajnos váratlanul vidékre kell utaznunk. Kérem, értesítsen, kit és hol kereshetek a kijelentkezéskor!
Akiket keresni érdemes: Palotás Attila, illetve bármelyik turnusvezető. Ha a büfében kijelentkezik (kiüríti a büfészámláját), és közli, hogy végleg elmegy, mert jöttek érte, akkor is rendben lesz. Pénteken este valószínűleg a Hangárban nyomul a tábor nagy része, így egyszerű lesz. A táboros mobilszámokon elérhetőek vagyunk, ha nem futnánk össze. Mindent köszönünk!

Szeretném megköszönni nektek, hogy fiam, Robi egy csodálatos hetet tölthetett nálatok! Nem győzök irigykedni, hogy „bezzeg az én időmben” nem volt ilyen szuper ötlet, mint amit ti kitaláltatok és megvalósítottatok! Nagyon hálás vagyok érte! Rengeteg élménnyel felpakolva jött haza, éppen ezért úgy döntöttünk, jövőre biztosan nem állunk meg egy hét táborozásnál. Ja, és a tesó is jönni fog!
Menő. Köszönjük!

Tényleg nem kell semmit fizetnem, ha hozok magammal három új táborozót?
Tényleg. Akkor sem, ha te magad új vagy, akkor sem, ha már táboroztál nálunk, és csak idén jött meg a kedved a szervezéshez. Hajrá!

2012

Megdöbbentem, amikor a gyerekem azzal hívott fel, hogy a turnuszáró buli után nem találta az Anonymus maszkját, mert ellopták, holott el is „dugta” valami kalap alá. Valószínűleg ez sem gátolta meg azt, aki éjjel szépen körbejárt, és összeszedte, amire szüksége volt. Szólhattatok volna a tájékoztatón, hogy akinek megnyugvást jelent, vigyen magával lakatot. Persze tudom, ezt ciki reklámozni, de én mint szülő, inkább tudjam.
Ha előfordulnak lopások, 90%-ban azért történnek, mert a gyerekek hülyéskednek egymással. Sokan vagyunk. Van, aki olyat gondol poénnak, ami egyáltalán nem az. Lehet, hogy rosszindulatból, de viccnek szánja. Ritkán, de van, aki tényleg lopni akar, ám arra mindig rájövünk. És igen, volt már (2001) kleptomániás táborozónk is. És biztosan nem tudunk mi sem mindenről.

Ez az Anonymous-eset azért übergáz, mert M. pont nekem (Ater) szólt elsőként, hogy nincs meg a maszk. Mivel egy lófejet (szintén álarc) is kerestünk egy időben, és az meglett, és nem figyeltem eléggé, tévesen úgy raktam össze az eseményeket, hogy minden rendben, ennyi. Nem fogtam, hogy két különböző ügyről van szó.

Mit szeretnétek? Szerzek egy maszkot, csak mondjátok meg, pontosan milyet!
Ez nem „ciki, nem ciki” kérdése. Mivel nem én/mi lopok/lopunk, hanem valaki a tömegből, nincs mit eltitkolni. A titkolózást egyébként sem csípem, sem előzetesen, sem utólag. Nincsenek hatásos eszközeink. Ezért ha előre szólunk, hogy „add le, zárd be, rakd el!”, akkor az azt jelenti, hogy „add le, zárd be, rakd el!”, nem pedig, hogy „tedd a szekrény tetejére, csavard a zoknidba vagy hagyd csak az asztalon!”.

A szekrényeken fogantyú van. Nem lehet lelakatolni őket, de zárhatóak. Kulcsot mindenki kapott a recepción, aki kért.

+36 (1) 275 7576 | +36 (20) 933 5495 | +36 (20) 285 8377
info@peopleteam.hu
Iroda: H–1028 Budapest, Tárkony u. 76.
Tábor: H–6000 Kecskemét, Homokszem u. 3–5.