fbpx
Tudnivalók

Szállás

Ugyan táborokat szervezünk, de szem előtt tartjuk, hogy a körülmények otthonosak legyenek akkor is, amikor táborlakóinkat nem a mama takarja be esténként. Ezért választottuk 2005-ben először a kecskeméti Homokbányai Kollégiumot. 1991-től összesen 10 helyszínen szerveztünk nyári és téli táborokat, és úgy tűnik, Kecskeméten megleltük a lehető legjobbat.

Itt minden nagy, elég, és nyaranta csak a miénk.

A két lakóépületben kétszáznegyven kétágyas szoba várja a gyerekeket. Ágyneműt minden táborlakó kap. Néhány kivételtől eltekintve mindegyik lakóegység ikerszoba: négy személyre jut egy fürdőszoba zuhanyozóval, két mosdókagyló, egy mellékhelyiség és egy hűtőszekrényes előtér. Természetesen mindenkinek saját, kulccsal zárható szekrényei, éjjeliszekrénye, ágya, ágyneműtartója, íróasztala és széke van.

Értéktárgyaidat (pénz, óra, gyémántgyűrű, Munkácsy-tabló stb.) leadhatod a táborvezetőknél, illetve bezárhatod a szekrényedbe – ám okosabb, ha nem cipelsz magaddal felesleges cuccot.

Ha szívesen laknál együtt valakivel, írd rá a jellapodra!

Kosárlabdapálya, strandröplabdapályák, műfüves focipálya és teniszpályák, trambulinok, függőágyak, valamint óriási parkosított területek várják, hogy bevegyétek őket. Minden táborunkban különös figyelmet fordítunk a környezet védelmére. A táborban szelektív hulladékgyűjtés és -kezelés zajlik.

Étkezés

Naponta legalább háromszor eszünk együtt. A gyümölcs, saláta, szendvics, pizzatallér és bögrés leves pedig állandóan van. Chips nincs.

A táborlakók vonalkódos kártyát kapnak fotóval. Mint egy bankkártya: illetéktelenek nem használhatják, csakis a kártyatulajdonos. Így vigyázunk együtt értékeinkre, és így töltünk kevesebb időt a sorban állással.

Programok

A PEOPLE TEAM-be az egész országból és külföldről is érkeznek táborozó gyerekek. Választhattok az ottalvós vagy a napközis verziók közül is: a környéken lakó bejárós gyerekek reggeltől az éjszakai pihenés kezdetéig táboroznak velünk mindennap. Nálunk magától értetődik, hogy a reggel 8-tól este 10-ig tartó tábori élmény a bejárós táborozóknak is ugyanaz, mint a táborban alvó gyerekeknek. Vagyis teljes ellátás mellett ők is részt vesznek mindenben – annyi különbséggel, hogy nekik nincs szobájuk és ágyuk, hiszen a nap végén hazamennek.

Sokak szerint ez a táborok tábora, és olyan, mint egy vasárnaptól szombatig tartó, gyerekeknek szóló hétnapos nyári fesztivál. A tematikus foglalkozások után naponta 14:30-tól rengeteg izgalmas elfoglaltság vár benneteket.

Az állatsimogatástól kezdve a strandoláson és a ragadozó madarak röptetésén át a vízi csatáig vagy a tűz showig bármit kipróbálhattok. A legtutibb, hogy a többi tábori szekció foglalkozásaiba is belekukkanthattok – és akkor még nem is ejtettünk szót a táborban kötött, életre szóló barátságokról.

Esténként show-, illetve vidámparkszerű, a tábor turnusonként mintegy 500 lakójának egyszerre szóló eseményeket szervezünk. Csapatok, versenyek, soha nem látott, fergeteges játékok, koncertek és különleges vendégek színesítik a palettát.

Itt az egyik elmúlt nyár teljes programját adjuk közre. Bizonyos elemek maradnak, illetve megújulnak, ám a PT-turnusok programfelépítése hasonló lesz idén is. Délelőttönként a témacsomagokra épülő, délutánonként választható, illetve az egymással versengő csapatoknak szóló programokat, esténként pedig az összes táborlakónak szervezett show-szerű eseményeket kínálunk.

A sportpályák, a trambulinok, a pingpongtermek, a konditerem, valamint a Hangár előtti főtérre kihelyezett játékok és sporteszközök állandóan rendelkezésre állnak. Az infóterem számítógépei délutánonként fél 4-től használhatók.

Strandra, várost nézni, kirándulni, múzeumba vagy moziba is bármikor mehetnek a táborozók – persze nem egyedül: táboroztatókat kell maguk mellé szervezniük.

Felügyelet

A felügyeletet turnusonként 70-80 táboroztató látja el, tehát 5-6 táborozó gyerekre jut egy táboroztató.

A tábori mindennapok három síkon szerveződnek párhuzamosan. A témafoglalkozásokon, a programokon versengő csapatokban és a nagytábori közösségben, amely – a választott témától függetlenül – a tábor összes lakóját magába foglalja.

Mindhárom szinten beszélgetések, feladatok, mókázás és próbatételek segítik a közösségek épülését, amelynek tagjai összetartanak, alkalmazkodnak és elismerik egymást. A délutáni szabadon választható, valamint az esti „össznépi” programokat (is) úgy alakítjuk, hogy azokban mindenki – nemtől,  kortól, fejlettségtől és ügyességtől függetlenül – örömét lelje.

3 tábori orvos vigyáz az egészségünkre. Kulcsfontosságú és elengedhetetlen az állandó jelenlét. Ha valaki megbetegszik, gond egy szál se: biztos, gyors, jó kezekben van. Ritkán történnek balesetek, de ha mégis, azonnal érkezik a segítség. A tábori dokik majdnem mindenre azonnal képesek gyógyírral szolgálni.

Figyelünk az allergiásokra és az ételérzékenyekre.

Ha a táborozó bármilyen speciális gyógyszert szed, azt le kell adnia a táborvezetőnek vagy az orvosoknak. Természetesen rendelkezünk saját gyógyszerkészlettel is.

A gyerekek okozhatnak olyan károkat, amelyeket számon kérhetünk rajtuk. Ha ezek nemtörődömségből vagy szándékosságból keletkeznek, a károkozásnak következményei lehetnek. Mindenekelőtt azért, mert az intézmény üzemeltetői ezt rajtunk is számon kérik. Az ilyen jellegű károkért minden egyén is felel.

Elmélkedünk és rögtönözünk. Alkotunk és játszunk. Amíg csak bírjuk szusszal.

Felelősséget csak a nekünk leadott tárgyakért vállalunk. Mindenki a saját holmijára vigyáz. A lakószobákat nem zárjuk kulccsal, viszont mindenkinek vannak saját szekrényei, amelyekhez a recepción kérhet és kap kulcsot. Az épületet csak az alapítványhoz tartozó személyek használják.

Az alapszabályok változatlanok a kezdetek óta: a témafoglalkozásokon részt kell venni, és semminemű káros szenvedélynek nincs helye. Ez egy gyerektábor. Gyereknek, felnőttnek ezt egyaránt szem előtt kell tartania. Aki ezt nem teszi, azonnal hazaküldjük – mindenki érdekében. Ilyen esetben nem térítünk vissza semmilyen támogatói díjat. Az alapvető fegyelem ugyanis nem kényszer, hanem – a közösségre való tekintettel – alapkövetelmény. A fentiekkel kapcsolatos jogorvoslatnak nincs helye.

Rólunk

Ez nem iskola, de még csak nem is olyan tábor. Itt mindenki a barátod és a partnered. A táboroztatók rengetegen táborozókként kezdték: tudják, hogyan tölthetünk el együtt akár három hetet is nagyszerű hangulatban.

Sokat elárul, hogy az egy turnusra érkező 400 gyerek egyharmada már az első nap után azon töri a fejét, hogyan maradhatna a következő hétre is.

Egymásért, érted, mindannyiunkért vagyunk. Hozzunk létre együtt új dolgokat!

Kíváncsiak vagyunk rád, és hiszünk abban, hogy te is ránk. A szabadság a legfontosabb: mindent lehet – addig, amíg nem veszélyezteted önmagad vagy más testi-lelki épségét, illetve senkit nem korlátozol a szabadságában. Beszélgessünk, tapasztaljunk, alkossunk, érezzük jól magunkat!

Ismerjük a rendet és a fegyelmet, de inkább az alkalmazkodásra, a közösségre és a csapatszellemre szavazunk. Szerintünk majdnem minden lehetséges. Kérdezz, és meglátjuk, működik-e, vagy segítünk kipróbálni!

Ha tetszik, gyere jövőre is; ha kinőtted, változz táboroztatóvá!

S hogy ki ez a 70-80 lelkes fiatal turnusonként? Kismókusoknak hívjuk azokat, akik az első nyarukat töltik nálunk segítőként. A mókusok kipróbált táboroztatók. A tanárok a témafoglalkozásokat vezetik. A táborvezetők koordinálják és kigondolják a programokat, a meghívott vendégek pedig színesítik azokat.

Csak együtt alkotunk páratlan csapatot.

BESZÉLGETÉSEK VELÜNK

Digitalizálunk és rögzítünk: turnusonként 3000-4000 felvételt válogatunk össze. A fotók és a filmek dobják fel a punnyadós őszi napokat, miközben már a következő évi táborozást tervezed.

A fotók a Facebook-oldalunkon találhatók, a videók a YouTube-csatornánkon elérhetők. Nagytesók és kistesók, bölcs gyerekek és gyerekes felnőttek – a PT-ben generációk óta tarka a társaság. Vicces és vidám, különböző vagy ugyanolyan, néha pedig visszafogott és meghökkentő fazonok nyaralnak együtt. És ez így jó.

Akik nem így gondolják, azoknak üzenjük: a gyerekek nem a felnőttektől, hanem egymástól veszik a legfontosabb és leghasznosabb leckéket. Ezt sem tévesztjük szem elől.

Mindenki másban jó, és mindenki kitűnik valamiben. Sőt mindenki a legjobb valamiben.

A PEOPLE TEAM nem nevel. Mi szimplán együtt vagyunk veled és a barátaiddal. A foglalkozásokat, a délutáni és az esti programokat fiatal animátorok szervezik. Nekik sikerült pont annyira gyereknek maradniuk, amennyire sok mogorva felnőttnek erre esélye sem volt.

Az egyik ügyesen focizik, a másik angolból penge, és van, aki – bár nem rokona Picassónak – máris jó úton halad a világhír felé, mert olyat kanyarít vászonra, mint senki más.

Álmodozni szerintünk is fantasztikus, de mi hallgatni és időt múlatni is tudunk. A PT-ben képesek vagyunk napokon át folytatni egy-egy beszélgetést vagy mesét – akár szünet nélkül. Nem kötelező mindig szaladgálni. Ha csak diskurálnál vagy az élet nagy kérdéseiről elmélkednél, csak szólj, és nem futunk tovább!

Minden életkorban más fontos. A tanulás pedig… Majd meglátod!

Az érdemjegyek, a hülye kérdések vagy számonkérések helyett mi kipróbálni, kitárgyalni, megerősíteni szeretünk dolgokat. Mindegy, hogy angolul vagy más nyelven, matekpéldákkal szöszölve vagy a csillagos égboltot fürkészve, palacsintát sütve vagy 3D-animációval pepecselve.

Gondolkozzunk, vitázzunk szabadon!