fbpx
Kérdések, válaszok, vélemények | GYIK

2024

Hol tölthetem meg a kulacsomat?
A Hangárban állandóan működnek az ivókutak és a csapos üvegek. Ahogy a jéggép is.

Hozhatok saját ventilátort?
Szinte kötelező! Minél több levegő mozog, annál elviselhetőbb a nyári meleg a szobákban is. Akkor is, ha előreláthatólag nem sok időt töltötök majd ott.

Lesz a büfében pizza idén?
A büfében nem lesz. Tombol majd a kánikula, a sütő pedig rádolgozna. A megszokott büfékínálaton túl idén spéci PT-szendviccsel és gofrival készülünk.

Regisztráltunk még márciusban, de nem kaptunk visszajelzést. Ez rendben van?
Nincs rendben. A regisztráció beérkezése után a rendszer azonnal elküldi a kitöltött adatlap linkjét az összes megadott e-mail-címre. Valószínűleg nem jött meg a regisztráció.

A bejárós gyerekek mikor érkezzenek idén?
Néhányan korán jönnek, mert a szüleik munkába menet ejtik útba a tábort. Mivel a reggeli nyolc körül érkezik, a reggel hét biztosan korai időpont a bejárósoknak, hisz a tábor nagyjából héttől ébredezik, de a Hangárban már többen megjelennek bőven a reggeli előtt is. Az ideális a nyolc körüli időpont, ám korábban jönni sem tilos. Megtaláltok bennünket.

A bejárós gyerekek mikor mehetnek haza idén?
Ez nem napközis tábor: reggeltől takarodóig zajlanak a programok a bejárósok számára is. A takarodó általában este tízkor van.

Mikor tudjuk meg a 2025-ös időpontokat?
Augusztus végéig mindenképpen kiírjuk őket a honlapra.

A hivatkozott büfészámla-kedvezmény lehetőségét lenne szíves részletesebben kifejteni? Mit jelent ez pontosan?
Ha a büfében 100 Ft egy csoki, akkor annak, aki 25%-os kedvezménnyel érkezett, csak 75 Ft-ot, annak, akinek 55% engedmény jár, mindössze 45 Ft-ot kell fizetnie a csokiért.

Tudom módosítani a regisztrált hetet?
Természetesen. Bármit lehet módosítani később is. Ha e-mailben megkapjuk a kérést, manuálisan felvezetjük az adatlapra.

Egy iskolai szponzorunk cége támogatja a PEOPLE TEAM Alapítványt. Öt táborozás díját utalja adományként. Az iskolánkból a gyerekeket a szülői munkaközösség fogja kiválasztani a tantestülettel együtt. Ilyenkor honnan tudják az utalás nyomán, hogy melyik öt gyerekhez köthető az adomány?
Egyszerű: tessék erről rövid e-mailt írni az utalás után. A beérkezett regisztrációkra felvezetjük a banki adatokat is. Kizárólag nevesítetlen adományokat fogadunk. Durva példával: Minta Mogul „adománya” nem adomány, ha az utalásnál ifjabbik Minta Mogul nevét gépeli a közleményhez.

Jöhetek táborozónak, ha júniusban töltöm be a tizenhetedik évemet?
Semmi akadálya. Hisz ismerjük egymást nyolc éve… Bármit lehet, ha értjük egymást. Az alsó korhatár a kicsiknél az önállóságról (öltözködés, tisztálkodás stb.), a felső korhatár a nagyoknál a szabályok elfogadásáról szól.

Tizenhárom leszek májusban. Mindenem a színház. Jelentkezhetek a színházi táborba?
A SZÍNHÁZI TÁBOR szekció 2024-ben AZ EMLÉKEK ŐRE és A LEGYEK URA előadásokkal készül majd. A korhatár (13+) nem szigorú, ám arra nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy a színészek a színházi dupla turnusokban különlegeset vállalnak: komplett színdarabot raknak össze a nulláról, a második hét végén akár hat előadással. Ez a rendkívüli teljesítmény nemcsak fizikailag megterhelő, de mentálisan is. Szuper, nagyszerű, fantasztikus, de strapás. A különleges folyamat végén mindig fenomenálisak az előadások, a táborban pedig életre szóló barátságok születnek, a színészek rengeteg emberi és szakmai tapasztalatot szereznek, a procedúra azonban kimerítő, küzdelmes és embert próbáló. Ha ez így neked is oké, szeretettel várunk, de számolj a fentiekkel!

Hogyan fizethetek Széchenyi Pihenőkártyával?
Mint egy bankkártyával. A kitöltött adatlapról indulva, az ott leírtakat követve. Széchenyi Pihenőkártyával csak a tábordíj fizethető. A büfét bankkártyával kell feltölteni. Lásd a táborozó adatlapján!

Ha a tábordíj egy részét Széchenyi Pihenőkártyával, a maradékot pedig sima bankkártyával akarom kifizetni, mi a teendőm?
Kérünk e-mailes információt a két összeggel és a táborozói adatlap linkjével. A kitöltött jelentkezési lapon csak az adminisztráció tudja megbontani a befizetendő összegeket. A beállítás után mi is e-mailt küldünk, és indítható mindkét tranzakció.

Ha nem tartottuk be a fizetési határidőt, amit az adatlapra kiosztott a rendszer, érvényes a jelentkezési lapom?
Csak úgy nem törlünk regisztrációkat. Vannak, akik a táborstartig elfelejtik, hogy jelentkeztek. Ezért írunk leveleket a fizetési határidőt is említve, amikor közeledik a táborkezdés. Ha kívánságod van, ha módosítanál, ha segítséget kérsz, jelezzétek! A regisztrációd érvényes.

Ha egy nappal korábban hazamegyünk, kapunk kedvezményt a táborozásból?
A táborozáshoz kínált kedvezmények egyértelműek. Több turnusért, testvéreknek, a színházi tábor résztvevőinek, valamint csoportoknak (partneri együttműködés) jár. Minden turnus vasárnaptól szombatig zajlik. A táborozók erre az időszakra jelentkeznek, a helyeket teljes turnusra foglalják. A tábordíjat egy turnuson belül felszeletelni nem lehet.

A fiam tízéves. Honnan tudom, hogy megfelelő angolos csoportba kerül-e?
A csoportok kialakításánál a korra és a nyelvi felkészültségre fókuszálunk, ez magától értetődik, ám semmi nincs kőbe vésve: változtatni, cserélni lehet, és erre a mentorok figyelnek is. Nagyon nem lenne oké, ha úgy mennének haza a gyerekek a táborból, hogy otthon azt mondják, „semmi újat nem tanultam”, vagy hogy „egy kukkot sem értettem az egészből”.

Ha muszáj lemondanunk a táborozást, és a tábordíj teljes vagy részleges visszautalásáról már megkaptuk a tájékoztatást, mi a teendőnk?
A SimplePay-rendszer furcsasága, hogy nem látunk számlaszámot, csak külső hivatkozási számot a tranzakcióhoz. Kérünk szépen pontos NEVET és BANKSZÁMLASZÁMOT, illetve LINKET és NEVET a táborregisztrációhoz (a jelentkező adatlapja), és intézzük.

Beszéltünk telefonon. Három gyerekem táborozik nálatok. Az egyik hatéves. Bentlakásos tábort választottunk. Lehetséges, hogy én is a táborban alszom?
Lehetséges. Félárat kell fizetni, illetve VENDÉG megjelöléssel adatlapot kell kitölteni. A részleteket megírjuk e-mailben.

Kitöltöttük a jelentkezési lapot. A színházi tábort választottuk. A színészek kedvezményt kapnak a kéthetes táborra, de csak az alapdíjat látjuk kétszer.
A részvételidíj-módosításokat manuálisan végezzük. A jelentkezési lap fél órája érkezett. Az adminisztráció holnap reggelig biztosan végez minden mai beállítással. Amint megvagyunk, küldünk erről e-mailt. Köszönjük a türelmet.

2023

Négy gyereket regisztráltam egy lapon. Ők haverok. Oké így?
Sajnos nem. Ezzel kezdődik a kitöltés: „Egyszerre 1–4 táborozó jelentkezhet, amennyiben a GONDVISELŐ ADATAI ugyanazok mindegyiküknél.” A fiúk barátok, nem testvérek. A mama és a papa nem ugyanaz.

Kitöltöttük a jelentkezéseket. Négyből hárman nem kapnak értesítéseket. Miért?
Csak te kapod őket, mert mindegyik regisztráción csak a te e-mail-címed szerepel, másé nem. Ez így nem oké. A kommunikáció e-mailen zajlik. Csak azonnali kérdéssel telefonálunk, különben mindig e-mailt írunk. Előnyös, ha a szülőkhöz és a táborozókhoz is eljutnak a tudnivalók. A hiányos adatlapok nem értesítésképesek.

A számla kinek a nevére fog szólni?
Ahogy a kitöltött jelentkezési lapon is látható, SimplePayjel lehet fizetni, a számlázás automatizált. Aki az A TÁBOROZÁST FIZETI rubrikába beírta az adatait, az kapja a számlát.

Pótágyak vannak?
Ezer változatban kapjuk a kívánságokat az elhelyezésről az érkezés napján. Ez így zajlik: van, aki kifejezetten matracon, van, aki (tényleg!) kempingágyon, van, aki vendégágyon AKAR aludni. Pótágyak vannak, de nem fér el akármennyi akárhol.

Fizetnék. Nem éles a SimplePay-gomb a jellapon. Ilyenkor mi van?
A BEFIZETÉSRE VÁRÓ ÖSSZEG rubrikánál pipálj ki legalább egy sort. Vagy az összeset. Így élesíted.

Mindenképpen együtt akarok aludni a barátaimmal. Ez hogyan lesz?
Legalább 500 ember elhelyezését koordináljuk néhány órán belül a turnusok első napján. Mindenkinek találunk megoldást, ám nem biztos, hogy azonnal. Estig viszont működik: többen ágyakat és bútorokat pakolnak közülünk akkor is, amikor már zajlanak a programok. Legkésőbb takarodóig mindenki elégedett, de ez fizikailag (idő, tér, emeletek, eszközök) jelentős pluszt jelent. Simán hibázhatunk: soha ne habozd jelezni a kívánságodat!

Hatan vagyunk. Egy szobában lakhatunk?
Mivel az egész campus összesen 16 szinten alapvetően 2 + 2 ágyas szobákkal épült, és valóban minden helyiséget használunk, bizonyos kérések csak helyben egyeztetéssel valósulhatnak meg. Léteznek „különleges” sarok- és folyosóvégi szobák, ám jönnek táborozók hármasával, ötösével, húszasával, vagyis a legkülönfélébb variációkban és instant változtatási kérelmekkel. Ez egy kirakós: a szervezőknél van a minta, azonban a puzzle-darabkákat gyakran deformálják a rögtönzött kívánságok. Nagyobb lesz a játéktér, ha reggel érkeztek. Határozottan számítunk a közreműködésetekre.

Milyen azonosítót kell megadnom a SimplePay-utalásnál?
Nem kell megadni azonosítót. A SimplePay a kitöltött jelentkezési lapról indul. A tranzakció utolsó lépéseként minden automatikusan látható lesz a jelentkezési lapon. A BEFIZETÉSRE VÁRÓ ÖSSZEG „Nincs fizetendő” állapotra vált.

SimplePay: utalnék a kitöltött jelentkezési lapomról. A PÉNZÜGYEK rubrika azt mondja: FÜGGŐBEN. Ilyenkor mit kell tenni?
Jelezni nekünk e-mailen, hogy elakadt a tranzakció. Egy kis folyamatleírás a megértéshez:
– Elindult egy fizetés,
– Belassulhatott a rendszer (az esetekről nemritkán jönnek értesítések az OTP-től),
– A fentiek miatt késett a rendszerválasz,
– A tranzakció teljesült, viszont az összeg a pillanatnyi rendszerszünet miatt nem kapott időben megerősítést,
– Elindult egy második fizetés,
– Új tranzakciószám generálódott,
– Közben teljesült az első,
– A másodjára elindított fizetés félbeszakadt,
– Felülíródtak a tranzakciószámok,
– Manuálisan le kell követni a folyamatot a szolgáltatói felületen,
– Vissza kell állítani az eredeti állapotot,
– E-mailt küldeni a fizetőnek, hogy minden rendben,
– Újraindítani a fizetést.

A reggeli péksütik finomak, de javasolnék valami egészségesebb opciót is melléjük.
Figyu, kipróbált PT-sként valamit nem láttál: joghurt, gyümölcs, szendvics és alapanyagok másfajta reggeli elkészítéséhez állandóan rendelkezésre állnak. Nem is csak a reggelinél. Senki nem lehet éhes! A büfé a kulcs: előszeretettel szajkózzuk, hogy az logisztikai központ is. Ha nem tetszik az aznapi 12 fajta péksüti (pizzás tekercs, fánkok, mákos batyu, fahéjas csiga stb.), lépj a büfépulthoz, mondd, mit akarsz, és a büfések vagy a mókusok segítenek. 10 hűtő tele van kajával: sajtokkal, kolbászkákkal, vajakkal, vegán és vegetáriánus krémekkel, zöldségekkel és rengeteg mással. Szerintem még lazacos szendvicset is tudsz készíteni magadnak simán. A Khell-Food-os szendvicsválasztékról nem is szólva.

Betelt az első turnus. Ha más turnus nem jó nekem, és még nem jelentkeztem, van esélyem?
Lehetséges, hogy valaki turnust vált. Ha írsz erről nekünk e-mailt, az fontos első lépés. Akinek van jelentkezési lapja, később több lehet a mozgástere: esetleg cserélhet, válthat, változtathat. Biztosat nem ígérünk, viszont próbálunk segíteni. Elsősorban e-mailen várjuk a kéréseket.

Külsős programokat szerveznénk magunknak a táborban. Hogyan csináljuk?
Arra gondolsz, hogy az 500 PT-táborozó helyi buszra száll, és útnak indul a belváros felé? Ebben a verzióban sehogy. Kivitelezhetetlen. Amire megérkezik a csapat vége, elveszik az eleje. Ha azonban egyeztettek egy tématanárral vagy mókussal, bármit meg tudtok szervezni 10-30 főre.

Megkérhetlek titeket, hogy csak így gyorsan elmagyarázzátok nekem ezt a „fiú és lány miért nem aludhat egy szobában” dolgot? De csak ha nem annyira nagyon hülye kérés. Bár ez tavaly még nem érintett engem, de nagyon furcsállom, hogy amennyiben nem testvérek, fiú és lány nem aludhat egy szobában. Nyilván ha ez a szabály, akkor megértem, mert biztos van valami oka, amiért be kell tartani, csak idén már jönne velem és a barátnőimmel az egyik haverunk, aki nekem a barátom, és így idén jobban elgondolkodtam ezen a szabályon.
Egy szóval elmagyarázzuk: szex. Bővebben: mivel a PEOPLE TEAM egy olyan bentlakásos tábor, ahol kicsik és nagyok is együtt élnek hetekig, olyan keretek között kell közösen tölteni a vakációnkat, amelyek mindenki számára (és a többség szülei szerint is) biztonságot, vidámságot és megbízhatóságot garantálnak.

Lesz némettábor?
Nem tervezzük. Néhány éve még volt, ám az utolsó németes nyáron kevesen jelentkeztek ahhoz, hogy a következő nyárra biztonsággal megszervezhetőnek lássuk a – kor és felkészültség szerinti – nyelvi csoportok kialakítását. Ezért döntöttünk úgy fájó szívvel, hogy nem próbálkozunk tovább a némettel.

Lesz-e olyan csoport, amelyikben végig fizikai-kémiai kísérleteket csinálnánk?
Erre nem tervezünk külön csoportot kialakítani. A tudóstáborban zajlanak ilyen események, illetve délutánonként is érkeznek ebben a témában vendégek.

Lesz-e csillagászati témájú, távcsöves megfigyelésekkel foglalkozó szekció?
A tudóstábor ilyen. Kizárólag csillagászattal foglalkozó szekciónk nincs.

Jövőre is Kecskemétre megyünk?
Igen. Ez a fix helyünk.

Remélem, marad a kendő – jobb, mint a póló.
Marad. Szerintünk is. Praktikusabb bármire használni.

Van új szekciótervetek?
Van, ám meglepetésnek szánjuk.

Ti egész évben a táborral foglalkoztok – tervezés, szervezés?
Már az aktuális nyáron elkezdődik a következő évi tábor szervezése. Ötletelünk, jegyzetelünk, kitűzzük a dátumokat. Szeptembertől kipofozzuk az információkat, a honlapokat, a jelentkezési rendszert; kicsomagoljuk az összegyűjtött ötleteket, sorrendet állítunk fel, illetve kihajítjuk a kevésbé jókat. Decembertől belehúzunk, startol az online kampány. Február 15-étől indul a mandula, megnyitjuk a jelentkezési lapot.

Mi a foglalkozásotok egyébként?
Több mint százan vagyunk turnusonként táboroztatók. Közülünk húsz vezérigazgató, harmincan szerencsesüti-szövegírók, negyvenen kutyaszörfoktatók, ötvenen pedig csirkenem-meghatározók. A büféseink ebben az összesítésben nincsenek benne.

Aki mindig a táborban van, annak ezt hogyan bírja a családja?
A család kedves és megértő. Vagy ők is a táborban vannak.

Szeretnék majd mókus lenni. Hány éves kortól mehetek? Mit kell tenni, hogy veletek tarthassak?
Abban az évben, amikor a tizenhetedik életévedet betöltöd a táborig, jelentkezhetsz májusban önkéntes kismókusnak. A videóinterjúkon és találkozókon túl június utolsó hetében háromnapos tréninget tartunk. Azon részt kell venned. Ha jó fej vagy, jöhetsz.

2022

– A fiam jövő héten megy magukhoz táborba…
– Elnézést, közbevágok: nem a jövő héten, hanem már ezen a héten. Érkezés és kezdés vasárnap.
– De ő bejárós.
– A tábor vasárnap kezdődik.
– Vasárnap? Nem ezt írták!
– A nyitóoldalon is szerepel. A honlapon.
– Biztos nem…
– Igen, igen, az első fotók fölött: 7 nap | 6 éjszaka | VAS–SZO
– Hol?
– Ez az első sorok egyike…
– De nincs ott a dátum!
– Mindhárom turnus dátumát kiírtuk már tavaly augusztusban. Nagyobb betűk ugyanott. A „turnusok” szóval kezdődik a sor…
– Mindegy, nem látom…
– Az oldal legele…
– A bejárósok mikor menjenek?
– Vasárnap, ahogy mindenki más. Tábornyitó háromkor.
– Délután oda kell menni?
– Igen, háromkor nyitjuk a tábort. A regisztráció, az ID és az érkezéskor elérhető információk miatt érdemes legkésőbb kettőig megérkezni.
– De már az első napon?
– Minden táboros hét vasárnaptól szombatig tart. Vasárnap az első nap.
– Akkor háromkor?
– Háromkor startol a turnus. Előtte minden táborozónak dolga van.
– De mi bejárósok vagyunk.
– Regisztráció akkor is szükséges. Hogy tudjuk, megjött a gyerek.
– Nem elég hétfőn reggel?
– Már vasárnap is zajlanak programok. Lényegében tíztől a tábornyitóig is. Utána pedig folyamatosan. Nem akarjuk, hogy a korábban érkezők unatkozzanak.
– Jó. És mikor mehet haza a gyerek?
– Alapból bentlakásos tábor vagyunk. A kecskemétiek és a környékbeliek miatt találtuk ki pluszban a bejárós verziót. Húszból egy-két gyerek választja ezt. Folyamatosan táborozunk, folyamatosan történik valami, állandóan kínálunk elfoglaltságot. Reggeltől takarodóig pörgünk.
– De nem csak háromig?
– Elhangzott a három óra, igaz, ám ez csak a tábornyitó időpontja az első napon. Programok ébredéstől elalvásig, legalább este tízig vannak mindennap.
– Akkor ez most hogy van…
– A bejárósok és a táborban lakók között nem teszünk különbséget. Egyetlen kivétel van: a bejárós gyerekeknek nincs ágyuk.
– Oké, de mikor lehet érte menni délután?
– Bárki elmehet korábban, ha jönnek érte a szülei, de lemarad egy csomó eseményről, ha négykor vagy akár hétkor elhagyja a tábort.
– Nem lehet négykor?
– Ez választás kérdése. Tudni kell azonban, hogy nem napközis tábor vagyunk.
– Miért?
– Ha egy napközis táborhoz akarnánk hasonlítani, a táborban lakók tétlenül malmoznának egész este, amíg elalszanak.
– Legalább pihennek…
– Érthető, bár a gyerekek sem szeretnek unatkozni. Megjegyzem, a felnőttek sem.
– Ez nem vicces.
– Tényleg nem. Igyekszünk állandóan elfoglalni a srácokat.
– De tízkor is?
– Tízig. Tíz körül a gyerekek elmennek aludni. A táboroztatók persze jóval később.
– Rendben, értem. Akkor végül is mit tanácsol?
– Érkezzenek este tízkor, ahogy a legtöbb bejárós táborozónk szülei.
– Tízkor?
– Igen. A takarodó időpontja.
– Hát mondhatom, ez nem túl ideális.

– Halló? Zánka, ez a zánkai tábor?
– Jó napot kívánok, nem. Ez a PEOPLE TEAM Alapítvány telefonszáma. A mi táborhelyszínünk Kecskeméten, a Neumann Egyetem campusán található.
– Hogyan lehet jelentkezni?
– A PT-táborba? Jelentkezési lapot kell kitölteni. A jellap a honlapunk felső…
– Nem, nem oda. Zánkára.
– Azt sajnos nem tudom.
– Hogyhogy? Ez nem a tábor?
– Ez egy másik tábor.
– De ez nem a zánkai gyerektábor?
– Nem.
– Tudja, az Erzsébet-tábor…
– Tudom. Nem.
– Pedig ez a szám volt az interneten.
– Ez a szám rengeteg alkalommal felbukkan az interneten. Táboros telefonszám.
– Mondom, Erzsébet-tábor! Hogyan kell jelentkezni, elég ha most bediktálom a gyerek nevét?
– Félreérti. Ez nem Zánka, nem az Erzsébet-tábor, de tábor tényleg, a PEOPLE TEAM nyári táborainak telefonszáma.
– De ez volt megadva Zánkához.
– Biztosan nem.
– De a Google mutatta!
– Rákereshetett a táborozás vagy a tábor vagy a nyári tábor vagy akár az Erzsébet-táborok kifejezésre, és megjelentünk a képernyőn.
– Igen, Zánkánál…
– Nem Zánkánál, hanem a képernyőn. A 193 000 találat között mi vagyunk az egyik. Mi is táborokat szervezünk.
– Milyen táborokat?
– Tématáborokat 7–17 éveseknek.
– Zánkán?
– Kecskeméten.
– Az messze van.
– Zánkától?
– Igen.
– Több mint két óra autóval.
– De Zánkán van Balaton.
– De Kecskeméten van PEOPLE TEAM, vagyis mi. Vidám, tarka, pörgős tábor. Nem szólva a csúszdaparkról: a medencében nincsenek gonosz pontyok.
– A ponty növényevő.
– Alapból igen. Tudom, csak próbáltam elsütni egy viccet. Ezt bedobjuk majd a TUDÓSTÁBOR gyerekeinek is.
– Az mi?
– Az egyik táborszekciónk.
– Zánkán?
– Nem. A mi táboraink Kecskeméten zajlanak.
– Hol?
– Kecskemét, Bács-Kiskun megye, a Duna és a Tisza között.
– Horgásztábort szerveznek?
– Nem, 17 témát kínálunk, de a horgászat nincs közöttük.
– Kár.
– Esetleg majd egyszer, Zánkán valamikor.

Ha másként nem sikerül megoldani az utazást, érkezhetünk hétfőn is?
Mindig vannak olyan gyerekek, akik más időpontban érkeznek, mint a legtöbb táborozó. Rendben lesz.

Három testvér lehet egy szobában?
Van néhány háromágyas szobánk. Kérlek, jelezzétek érkezéskor, vagy még jobb: már a jelentkezési lapon!

Különböző nemű testvérek alhatnak-e egy szobában? Nyitottak, barátságosak.
Semmi akadálya. Legfeljebb az ikerszobalakókat zavarhatná, de nem fogja: simán tudnak erről egyeztetni érkezéskor a potenciális lakótársakkal és a szobaosztókkal is. Nem egyedi eset, rendben lesz.

A lányom jelentkezett a nyári táborra, a jellap elkészült, ám a fizetés még hátravan. Négyen mennek együtt osztálytársak. Ebben az esetben a beszervező félárat fizet. Hogy csináljuk?
A jelentkezési lap kitöltésének utolsó lépéseként lehet fizetni (SimplePay, MasterCard, Visa), illetve kártyafüggetlen támogatói utalással is küldhető pénz. Bármekkora támogatói összeg utalható. A költségeket ITT gyűjtöttük össze. A kitöltés előtt érdemes tájékozódni a fizetendő összegről, bár túlfizetés esetén intézkedünk: visszautaljuk vagy kívánságra jóváírjuk a táborozó számláján a pluszt. A támogatói igazolás(ok) a befizetés(ek) után a kitöltött jelentkezési lapról tölthető(k) majd le. Így most nálunk a labda: a februárban beérkező jelentkezéseket legkésőbb március első hetében igazoljuk vissza manuálisan. Beállítjuk a jellapon a táborozási díjakat is. Az a (nem bejárós) táborban lakó táborozó, aki 3 új (ottalvós) táborozót hoz magával, féláron érkezhet. Jelentkezniük kell a beszervezetteknek is. A nevüket meg kell adni a beszervezői jelentkezési lapon. Jelentkezni fogunk, egyértelmű lesz.

Idén is témacsoportok lesznek?
2022-ben 17 téma lesz. Összefontunk csoportokat, hogy többen több témába is belekóstolhassatok, valamint hogy megkönnyítsük a döntést a jelentkezésnél. Jó példa erre a ZÖLD TÁBOR, a KALANDOROK TÁBORA, a CSILLAGÁSZATI TÁBOR és a RÉGÉSZETI TÁBOR: a TUDÓSTÁBOR táborozói már nemcsak ebben a négy témában próbálhatják ki magukat., hanem még sokkal-sokkal több projektben is. Minden érdekesebb, izgalmasabb lesz.

Mikor indul a jelentkezés?
2022. február 15-én, éjfélkor a táborozók számára. Minden táborlakónak, így a táboroztatóknak is van adatlapja. Ők elég, ha májusban töltik ki. Az ő kitöltési felületüket később kapcsoljuk be.

2021

12 vagyok. Még nem voltam a PT-ben. Vannak azok az esti programok, ahol előadások, beszélgetések vannak. De csak bizonyos kor felett. Ez nagyon szigorú szabály?
Annyira nem szigorú, mondjuk… Arra figyelünk inkább, hogy aki annyira keveset aludt, hogy zombi, az ne legyen ott. Meg az sem, aki csak ott van, és nem is érdekli.

Aki irodalmárnak jelentkezik, átmehet fotózni?
A témafoglalkozások ebédig zajlanak. Nem tudsz két helyen lenni egyszerre. De van, hogy a fotósok közös projekttel csatlakoznak az írókhoz. Beszéljetek!

Ha vegetáriánus vagyok, jelentkezhetek kuktatáborba?
Persze!

Kell maszkot hordani a táborban?
Tavaly a csapatkendőt hordta, aki el akarta takarni az arcát. Csapatkendők idén is lesznek. A maszk nem kötelező, saját döntés, viselsz-e maszkot. A kézmosás és a tisztaság fontosabb. Szeretjük, támogatjuk, ajánljuk.

A 13 éves kislányom szeretne menni angoltáborba. Melyik turnusban van ez a tábor?
A mi táborunkban mindegyik téma van mindegyik turnusban. Az angol főleg. Mivel eredetileg nyelvi táborként indultunk több mint 30 évvel ezelőtt. A turnusok időpontjai a honlap első oldalán találhatók, legfelül.

Lesz idén irodalom?
Lesz.

Lehetek robotikán és angolon egyszerre?
Nem. A témafoglalkozások délelőtt zajlanak, 9-től fél 2-ig, délután, fél 3 és este 6 között választható programokat, vendégelőadásokat, workshopokat, esténként, 8-tól takarodóig pedig mindenkinek szóló egy nagy programot, vidámparkszerű eseményt szervezünk mindennap. Nem tudsz két helyen lenni egyszerre.

Baluka jön idén?
Minden turnusban ott lesz csütörtöktől szombatig.

Megyünk strandra?
Sokan csütörtökönként. Kisebb csoportokban bármikor, csak meg kell szerveznetek egy jó fej mókussal.

Tényleg érkeznek tűzoltók?
Tényleg. Nagy, piros autókkal és habpartival.

A táboroztatóknak lesz védettségi igazolványuk?
Igen. A nagykorúaknak szükséges és kötelező.

Lesz a büfében chips?
Nem lesz.

Tényleg látja anyukám otthonról, mit eszem a büfében?
A jelentkezési lapod linkjét használva igen.

Mi van, ha elfogy a pénzem?
A szüleid jóváhagyásával kapsz hitelt a turnus végéig. Elég egy e-mail vagy telefonhívás.

A jelentkezési lap végén el kell fogadni, hogy megismertük a táborozáshoz kapcsolódó feltételeket és kötelezettségeket, valamint hogy ezeket elfogadjuk. EZT a leírást nem találtuk. Kérnénk hozzá egy kis segítséget…
Nincs EGY LEÍRÁS, általánosságban értjük, aminek a tudomásulvételét kérjük: hogy aki igent kattint, az tényleg átnézte, átolvasta a táborozásra vonatkozó infókat, áttanulmányozta az aloldalakat; tisztában van azzal, hova és milyen körülmények közé, milyen elvárásokkal érkezik, mire számíthat. Képbe került a tábor rendszerével, a napirenddel. Érti a gazdasági részt is, azt, hogy mennyibe kerül egy-egy turnus; hogy milyen kedvezmények vehetők igénybe, és így tovább. Legalább átfutotta a GDPR-t, hisz kényes adatokat bíz ránk. Kiskorúakról van szó.

Nincsenek apró betűs, félig elrejtett bekezdéseink. Ez egy gyerektábor, a képlet egyszerű: érkeznek a 7–17 évesek, mi fogadjuk őket, és tényleg megteszünk mindent azért, hogy együtt kitűnően érezzük magunkat, és lehetőleg minden táborozó úgy hagyja el a tábort az utolsó napon, hogy már azonnal elkezdje a visszaszámlálást a következő évi első turnus első napjáig.

Olyan vidám, elfogadó közösség akarunk lenni, amelynek minden tagja nyitott és segítőkész a többiek iránt. Kötelezettségek is generálódnak persze, ám ha értjük egymást, ezek között sincs semmi meglepő vagy kirívó: akkor se verd szét a bútorokat, ha felbosszantott a szobatársad (otthon sem csinálsz ilyet); ne dohányozz akkor se, ha már kipróbáltad valaha (hisz egyébként is nettó hülyeség); figyelj az egészségedre és a közérzetedre, ahogy mi is figyelünk minden táborlakóéra (és a magunkéra is); tudd, hogy szólhatsz bármikor, ha problémád, kívánságod vagy ötleted van (másként hogyan segíthetnénk?). És még száz meg száz gondolatot kigyűjthetnénk.

Azért, hogy a PEOPLE TEAM tényleg extra hely, idő és „saját bolygó” legyen. A TIÉD és a MIÉNK. Ezekre és ilyesmire gondolunk. Ha úgy vesszük, semmi különlegesre.

Hogyan tanulnak a diákok?
Projekt- és élményalapú az összes témafoglalkozás. Ez nem iskola: fontos, hogy a helyszínek változtatásával is színesítjük a szakprogramokat, illetve állandóan szem előtt tartjuk a táborozók tanmenetre vonatkozó igényeit is. Csak akkor születnek eredmények, ha a gyerekek élvezik és érdeklődve fogadják a foglalkozásokat.

Lesz tábor 2021-ben?
Lesz. A 31. nyári PT!

Hogyan tudom bizonyítani, hogy ha táboroztatására utaltam át a támogatást, az más célra nem használható?
Ez a kérdés ÍGY még nem vetődött fel soha. Amennyiben jól értjük, az nem egyértelmű, hogy mi módon kötjük össze a kvázi részvételi díjakat (támogatások) és a jelentkezési lapokat (táborozók). BIZONYÍTÁSRA nyilvánvalóan nincs szükség: az alapítvány táborokat szervez, a gyerekeket táborozónak, a támogatási összegeket pedig a tábor költségeinek fedezésére gyűjti. Ugyan az utalások (szülői ötlet és kérés alapján) TÁMOGATÁS közleménnyel, gyereknév nélkül érkeznek a számlánkra, vagyis a folyósítás pillanatában nem kapcsolódik a táborozó és a támogató személye, ám az alapítvány a táborozókra költi az összes bevételét. A táborszervezési adminisztráció pontosan követi az utalásokat. Ahogy a jelentkezési lapot kitöltő szülő is azzal a határozott szándékkal adja meg az adatokat, hogy táborozni küldi a gyerekét.

2020

A barátaim mondták, hogy átalakul a média. Ez igaz?
Nem csupán a médiásokat érinti az átszervezés. Témacsomagokat hoztunk létre. Ezek mindenekelőtt azt szolgálják, hogy még színesebb és még komplexebb élményeket kapjatok a témafoglalkozásokon. A MOZGÓKÉP + MÉDIA tagjai is. Még többen belekóstolhattok még több témába – a jellapot is eleve több érdeklődési kört megadva tölthetitek ki. Újdonság például, hogy 5-6 fős csoportokban (kezdés már az érkezés napján!) mindenki forgat fikciós kisfilmeket is.

Ha tovább kell iskolába járni, és ezért nem lesz osztálytábor, lehet jelentkezni hozzátok csoportosan?
Persze. Kedvezményt is kaptok, sőt, néhány ingyenes helyet is tudunk biztosítani. Egyeztessünk erről a szervezőkkel a suliban vagy a szülőkkel, és hajrá!

Mi a helyzet a járvánnyal?
A honlapunk első oldalán közreadott tájékoztatás szerinti menetrendhez tartjuk magunkat, vagyis: (1) MOST: Maradj otthon, légy tiszta, fertőtleníts, maradj védekezőképes, vigyázz a nagyira, tájékozódj! (2) NYÁR: A 2020-as táborainkat az igényeiteknek és a kívánságotoknak megfelelően, illetve a 30 éve változatlan éves menetrendünk szerint is tervezzük, szervezzük, megtartjuk. (3) TÁBOR: A legszerencsésebb forgatókönyv alapján június-júliusig minden visszazökken a megszokott kerékvágásba. Mindannyiunk érdekében számos változtatást bevezetünk: tuti, hogy több orvosunk lesz, konzekvensebben odafigyelünk a higiéniai elvárások betartatására, több szabadtéri és minimális zárt téri programot szervezünk majd, és így tovább… (4) ADDIG: Higgadtság, vidámság, kreatív időtöltés; együttműködés, kivárás, megértés. Süti, kacsa, király!

Idén is jön Baluka?
Jön.

2019

Tiltjátok a mobilt?
Nem, ám a pixelzombikat nem szeretjük. Minden táborlakónak van zárható szekrénye. A tanácsunk: zárd el a lehalkított telódat, és csak akkor vedd elő, ha fel akarod hívni a mamádat. Mondjuk, 13:00 és 15:00 között vagy takarodó előtt. Pöpec a társaság, zsír a tábor, sirály minden program, raj az egész cucc – miért olvadnál bele a képernyődbe, amikor az itt és a most nem látszik a kijelződön?

Van ébresztő?
Reggelente ellenőrizzük, felébredt-e mindenki. Általános, hogy magukat ébresztik a gyerekek. A kisebbekre természetesen az ébresztőnél is sokkal jobban odafigyelünk, mint a többiekre. Amint felébredsz, azonnal reggelizhetsz – egészen 8:30-ig.

A PT-buszok honnan indulnak?
A IX. kerületi Fék utcából 12:00-kor minden turnus első napján. Oda is érkeznek az utolsó napon 14:30 körül.

A bejárósok mikor jönnek és mennek?
Minden turnus első napja vasárnap, az utolsó nap pedig szombat. Az első napon 15:00-kor tartjuk a tábornyitót, az utolsó napon pedig 12:30-kor ér véget az utolsó program (azoknak, akik nem maradnak több turnusra). Hétfőtől péntekig érdemes 8:00 körül érkezni és 22:00 után távozni: a reggeli fél 9-ig (a témafoglalkozások kezdete), az utolsó napi program pedig takarodóig (a 13+ vagy 14+ táborozóknak gyakran tovább is) zajlik.

Baj, ha nem tudunk elmenni a tájékoztatóra?
A tájékoztatókon általában ugyanazok vagy nagyon hasonló információk hangoznak el minden júniusban. Érdemes megtekinteni a korábbiakon készült felvételeket. Úgy gondoljuk, nem maradsz le semmiről, ha nem vagy ott. Az újdonságokat megírjuk e-mailben.

Drónozás csak a harmadik turnusban van?
Igen. Csak akkor érnek rá a drónvezéreink.

Nem értem: én főzésre jelentkeztem. Mi ez a „kutyatábor”?
Ööö… Ami neked főzés, az nekünk kukta. Egy betű- és egy kis sorrendkülönbség. Ez a dolog nem harap.

A színészet most hogy lesz?
A MÉDIA | FILM | SZÍNÉSZET szekció keretében minden turnusban lesz színészet. Az elsőben kisfilmekre és a történetekre, a második és harmadik turnusban a színészek a SZÍNHÁZRA koncentrálnak. A második és a harmadik turnus ezért csak egyben választható (ám jelentős kedvezménnyel): színházkurzus; összetett szakmai tematikával, vendég szakemberekkel, a dupla hét végén bemutatóval, több előadással.

Miért hívjátok „mókusoknak” a táboroztatókat?
Több mint tíz éve hetekre előre leadtunk hirdetéseket ezzel a szöveggel: „Mókamestereket keresünk nyári táborunkba.” Csak a negyedik héten vettük észre, hogy elírták. Jóllehet, így is rengeteg jelentkezőből válogathattunk. Így lett a „mókamesterből” „mókusmester”, aztán „mókus”.

Hozhatok iPadet?
Hozhatsz, ám te felelsz érte. Ne hagyd szanaszét. Amikor nem használod, a zárt szekrényedben lesz a legjobb helyen.

Az első turnusra jelentkeztem. Ha tetszik, maradnék a másodikra is. Ezt lehet?
Dönts minél hamarabb, amikor már a táborban vagy, csak ezt kérjük. De lehet.

Az én sulim még nem ér véget akkor, amikorra kiírtátok az első turnust. Módosítható?
Óhajod parancs! A 2019-es tábor július 14-én kezdődik.

2018

Ha éhes vagyok, mindig ideges leszek. Tudtok erre megoldást?
Persze: egyél! A büfé azért van, hogy ha mérges vagy, lenyugodhass. A büfések jó fejek, a pizza finom.

Honnan indulnak a közös buszok?
A táborba a IX. kerületi Fék utcából minden turnus első napján 12:00-kor. Ugyanoda érkeznek az utolsó napon Kecskemétről; 13:00-kor indulnak a táborból.

Hol találom meg a turnusokat?
A honlap első oldalán, a nagy képek alatt.

Hozhatok tévét?
Nem. Minek?

Wifi van?
Igen, a Hangárban és a nagyobb tématermekben.

Mit lehet inni kánikulában?
Az ivókútjaink a tábor több pontján, a hűtők pedig minden szobában állandóan rendelkezésre állnak. Hozhatsz kulacsot is (kulacs kapható a büfében is féláron), vagy vásárolhatsz üdítőket.

Ha már jelentkeztünk, kell bármit kezdenünk ezzel a GDPR-dologgal?
A jelentkezési laphoz csak a vonatkozó dokumentumokon keresztül lehet hozzáférni. Ha már jelentkeztél, minden szabályosan zajlott: mindent elolvastál, mindent tudsz. Az összes GDPR-infó továbbra is megtalálható itt és itt.

A Telekom-dolgozók gyerekeinek tényleg külön kedvezmény jár?
A Dimenzió-tagok gyerekeinek igen. Erről e-mailben mi is küldünk tájékoztatót, vagy infó kérhető a munkahelyen.

Mennyibe kerül a tábor?
A részleteket a TÁMOGATÁS fülnél találod.

Robotika? Akkor most nem 13 téma van?
A gyereknap alkalmából kitaláltunk pluszszekciókat: ROBOTIKA, YOUTUBER- ÉS MINECRAFT-ÉLMÉNYTÁBOR (BALUKA, BENI, BOLDZER, SAJT32), TE VAGY A JÖVŐ! Ezek „pilot” témák. Ha tetszenek, megtartjuk őket 2019-ben is.

Tényleg van ingyen fagyi?
Csak az utolsó turnus utolsó óráiban.

Mehetek vonattal?
Jöhetsz. Az 1-es busz egyik végállomása a vasútállomás, a másik a tábor.

Mennyibe kerül a PT-busz?
A részleteket a TÁMOGATÁS fülnél találod. A megadott ár az odautat és a visszautat is fedezi.

2017

Elhagytam egy fél pár cicás zoknit. Lehet, hogy mosás közben tűnt el. Ha találkoznál vele, légy szíves, írjon valaki!
Engedd el. Tutira nem lesz meg.

hello meddig lehet jelentkezni a táborhoz mert én szeretnék menni csak anyukám még gondolkozik és lehet akkor szeretne jelentkezni amikor mar van az első turnus mert én csak a harmadik turnusra szeretnék menni és akkor lehet jelentkezni ha mar a tábor első része elkezdődött
Nincs jelentkezési határidőnk. Amíg van hely, fogadunk jelentkezéseket. A harmadik turnusba akkor is jelentkezhetsz, ha már zajlik az első kettő.

Idén nem lesz színészet?
Dehogynem! Összeolvadással: Média | Film | Színészet. Szeretnénk, ha idén a színészek filmeznének (is). A forgatócsoportok folyton problémáznak, hogy nincsenek igazi szereplőik. Na, majd most! De ha a színészek úgy gondolják, bármi mást is kitalálhatnak közösen. Új távlatokat akarunk nyitni!

14 éves kezdő informatikus jelentkezhet? Ha igen, a kicsik közé fog kerülni?
Az infósok egyénileg dolgoznak. Mindenki a saját gépén. Bár nem áll mindenki mellett egy tanár, a gyerekek önállóan, egymástól függetlenül haladhatnak a projektekkel. Nem a kor, hanem a tájékozottság és a gyakorlat számít a tekintetben, hogy valaki a „kezdők” vagy a „haladók” közé sorolja-e magát.

A jelentkezési lap kér egy olyan információt, hogy támogató. Mit kell oda beírni?
Alapítvány vagyunk. A táborozás költségeit támogatásokból fedezzük. 1 táborozás = 1 támogatás. A támogató az, aki a támogatást folyósítja; természetes vagy jogi személy.

Hány órájuk van az angolosoknak, és hány az infósoknak?
2 x 90 és 1 x 60 perc. Az órabeosztás praktikus iránymutatás; azokat támogatja, akik sokan vannak. Az angolosok ilyenek (25 angolcsoport). Zavarnák egymást a gyerekek, ha nem igazodnának egységes időbeosztáshoz. Ez igaz a számtechesekre is: az infóoktatás egyetlen óriási helyiségben zajlik, és jellemzően egyszerre tartanak szüneteket is. Előfordul, hogy a nyelvészek pluszfoglalkozásokat szerveznek délutánra; az infóterem délután is kinyit több órára.

13 vagyok. Jelentkezhetek színésznek a médiás-filmes szekcióba?
Naná! Várunk.

Meddig lehet jelentkezni?
Amíg van hely. Ha tumultus keletkezik, általában csak júniusban, és jó előre hírt adunk róla az interneten.

Mikor kell fizetni?
A jelentkezés elfogadása után.

Mi történik, ha megbetegszem, és nem tudok elmenni a táborba?
Semmi. Ha a támogatód már fizetett, visszautaljuk a pénzt – levonás nélkül.

Angolra jelentkeztem, de közben meglett a nyelvvizsgám, így fotózásra mennék. Mit csináljak?
Átírjuk a jellapodon, és kész. Bejelentetted – nincs több dolgod. Gratulálunk, várunk!

A lányom 15 éves. Angolra szeretne menni. Lesznek-e többen ebből a korosztályból?
Majdnem 500-an vagyunk egy turnusban. Ebből legalább 150-170 gyerek a 25 angolcsoportban tanul. Nyelvre MINDEN korosztály jelentkezik. A 13-17 éves angolosok létszáma így alakult tavaly a 3 turnusban: 1) 92, 2) 85, 3) 96. Angolt tanulnak kicsik és nagyok is.

Az angoltanárok tényleg nem tudnak magyarul?
Tényleg.

Együtt akar lakni három barát. Megoldható?
Igen. Van néhány háromágyas szobánk is. Akik kérik, pótágyat is kaphatnak.

Logopédusként gyakran találkozom 1. és 2. osztályos kisgyerekekkel, akik már itt születtek, ám a szüleik nem magyarok, s otthon a saját nyelvükön beszélnek. Az iskolában a kisgyerek szinte képtelen a magyar nyelvvel haladni, lemaradásai lesznek. Óriási szókincslemaradás, rosszul ejtett hangzók. Ilyen kicsiknek is vannak magyartáboraik?
7-17 évesek érkeznek hozzánk. Nem az a legfőbb kérdés, hogy milyen korúak, hanem hogy önállóak-e. Pontosabban: elég önállóak-e ahhoz, hogy a táboros közegben eltölthessenek 1-2-3 hetet. A kisebbekre többet és többen figyelünk, ám előfordulhat, hogy valaki az átlagosnál jobban igényli a szülei társaságát. Egyéb bökkenő kizárt. A magyarcsoportok vezetői igazodnak a korosztályhoz és a gyerekek érdeklődéséhez, mindegy, hogy 6-8 vagy 15-17 évesek kerülnek hozzájuk.

Ugye be van kerítve a tábor?
A lakóépületek és a belső parkok, a Hangár és a főtér igen, bár a kapukat ritkán zárjuk. A sportpályák és a rét a trambulinokkal nem. A táborterület több pontján szolgáltatunk folyamatos ügyeletet, őrséget. A lakóépületekben recepciósok ülnek a bejáratnál, valamint őrök felügyelik a teljes területet éjszakánként. 6-7 táborozóra jut egy táboroztató. 2005 óta vagyunk ezen a helyszínen. Soha senki nem tűnt el. Biztonságosak vagyunk.

Mit lehet tudni az étkezésről?
Naponta háromszor eszünk együtt. Reggelire péksüteményeket, délben és vacsorára meleg ételt és salátákat, illetve esetenként pl. szendvicset kínálunk. Repeta van. Akinek nem tetszik valami, kap mást, csak szólnia kell. Levest és desszertet nem osztunk – ezeket mindenki kedve szerint fogyaszthatja a büféből. Gyümölcs és zöldség mindig található ládaszám a Hangárban. A büfében bárki kiegészítheti az étkezést kedvére – a bögrés levesért, a bagettért, a pizzatallérért, a rizsért és a teáért csak azért számolunk 50 forintpontot, hogy követhessük a fogyást. Ivókutakat is működtetünk – nyáron meleg van.

9 és 11 éves kislányaimat szeretném táboroztatni, de van-e lehetőség, hogy reggel vigyük, este elhozzuk őket? Nem szeretnénk, hogy ott aludjanak.
Igen. A jelentkezési lap kitöltésénél a NEM ALSZIK OTT rubrikát kell bejelölni.

A lányom gluténérzékeny. Megoldható a táborozás?
Igen. A gluténérzékenyek külön helyről kapják az ebédjüket és a vacsorájukat.

A fiam komoly gyógyszereket szed. Mehet táborozni?
Jöhet. A rendszer az, hogy érkezéskor a szülők leadják a gyógyszereket a két tábori dokinak, akik a gyerekekkel egyeztetve, közösen felügyelnek arra, hogy be is szedjék őket – a megfelelő időben az előírt mennyiséget.

Ágyneműt kell vinni?
Nem. Adunk. De ha van, a kedvenc hálózsákodat hozhatod.

A szüleim meglátogatnának. Imádom a dinnyét. Hozhatnak?
Persze, de KIZÁRÓLAG a Hangárban eheted meg. A lakóépületekbe nem kerülhet.

Színész leszek az első turnusban. Ha csinálunk előadást a turnus végére, megnézheti anyukám?
Persze. Erről írunk is mindenkinek.

Hozhatok ventilátort?
Hozhatsz.

Szeretném magammal hozni a patkányomat. Ketrecben lakik, csak a szobámban szoktam szabadon engedni.
Nononono! Szeretjük az állatokat, a patkányokat is (tényleg), de kollégiumokban TILOS állatot tartani. A PT által bérelt koleszban is.

Vannak kicsi angolosok?
Nem szabunk korhatárt: ha kisebbek is érkeznek, létrehozunk külön csoportokat. A tudásszinteket és a korosztályokat nem keverjük.

Tízéves vagyok. Való nekem a zöld tábor?
Naná. Sőt.

Hány 7-8 éves van az első turnusban? A táboros videókon inkább nagyobbakat látunk.
30-40. Ott figyelnek pedig a kicsik is. Lehet, hogy nem láttatok elég táboros videót?

A délelőtti órák után milyen elfoglaltságok vannak délután?
Ilyenek: katt!

A tánctáborban páros táncokat tanulunk?
Jellemzően nem, de az egész a ti kívánságaitok alapján áll össze. A bemutatók egy musicaljelenethez hasonlítanak leginkább.

Van focitáborotok?
Sporttáborunk van. A foci csak egy sportág a sok közül a táborban.

Az ikertesóm jobban tud angolul, mint én. Attól még egy csoportban leszünk?
Ha nagy a tudáskülönbség, akkor valószínűleg nem. Ám ettől még lakhattok együtt, és lehettek együtt a délutáni és az esti programokon.

Fel lehet vinni a szobába, amit a büfében veszek?
Nem. Erre találtuk ki a kajaügyeletet a Hangár és a főtér kapujában. Az üdítősüvegek visszaválthatók, a kajával meg bármi történhet, ha nem eszed meg azonnal. A pizzát simán a falra kenhető, ahogy a vizes alsógatya is lefagyasztható a mélyhűtőben. A táborozók kimeríthetetlen ötlettárral dolgoznak. A büfé MINDIG nyitva van. „Menj, kérj, fogyassz, de csakis helyben!” Ez a szabály.

Mennyi ruhát vigyek?
Kettővel többet, mint ahány napra érkezel. Ha elfogy, kisegítünk, de jobb felkészülten érkezni. A szekrényekben elfér minden cuccod.

Mi van, ha túl nehéz az angolteszt?
Olyan nincs. Írásban és szóban is találkozol az angollal az érkezés napján, de nincs okod félni. Az írásos rész csak néhány szó és mondat, a szóbeli pedig beszélgetés. A cél, hogy képbe kerüljenek az angoltanárok, hisz még soha nem találkoztatok. Mindenki fiatal, lelkes, kedves és segítőkész. Nem kamu, tényleg! Ha túlizgultad, az kiderül órák alatt. A három mentor is támogat. Ők tudnak magyarul is, és bármikor keresheted őket.

Félek a kutyáktól. Láttam, hogy van kutyás bemutató…
Semmi nem kötelező. Ha félsz a kutyáktól, nézd messziről vagy válassz másik programot. Lehet, hogy a te turnusodban nem is lesz ilyen show.

Két turnusra jelentkeztem, a másodikra meg a harmadikra, de a PT előtt külföldön leszek, és a Valerian és az ezer bolygó városát júliusban mutatják be a moziban. Meg tudom nézni a tábor alatt, vagy szomorkodjam?
Simán. Luc Bessont mi is szeretjük. Szólj, és megszervezzük!

Ha hárman megyünk, akkor is érvényes a beszervezésért járó kedvezmény?
Nem. Akkor érkezhetsz féláron, ha HÁROM EMBERT HOZOL. Szerezz még egyet. Bőven van még idő. Amennyiben bejárós vagy, a beszervezési kedvezmény nem érvényesíthető, hisz eleve félárat fizetsz.

Nem fogyasztok disznóhúst. Lesz mit ennem?
Lesz. Mi sem gyakran eszünk disznóhúst. Legfeljebb néhány felvágottban fordulhat elő a vacsoránál. Olyankor választhatsz mást.

Samsung SM-G935F GALAXY S7 EDGE mobilom van. Vihetem a táborba?
Nem kellenek drága cuccok. Ha összetörik, elveszik, elromlik, ellopja vagy ledarálja egy kobold, szomorú leszel. Néhány napig bírd ki csúcstelefon nélkül…

Hány évesek jelentkeznek a sporttáborba?
7-17 éves táborozóink vannak. Az idei 3 turnusunkban előreláthatólag 500-an leszünk turnusonként. 13 téma választható. Ezek közül csak az egyik a sport. A sportosok jellemzően 30-40-en vannak, és előfordul közöttük 7 éves, de ugyanúgy 17 éves is. A többségük 11-14 éves.

Hol található a tábor? Kaphatnék részleteket a táborozásról, meg telefonszámot, amelyen hívhatom önöket?
Ö… Igen. Érdemes tüzetesen átnézni a honlapunkat a részletekért. Ez a kapcsolati oldalunk minden elérhetőségünkkel.

2016

A gyerekeim a sportot választanák legszívesebben, de attól vannak megijedve, hogy sokat kell futni. A lányom versenytáncol, és a térde nem bírja a távfutást, viszont minden más sportot nagyon szeret. Mit javasoltok?
Minden szekcióvezető igazodik a gyerekek igényeihez. Aki nem sokat fut, az fut kevesebbet, játszik, bowlingozik, nyújt vagy melegít. Legyenek a tábor közben is bátrak: ha olyat kérnek tőlük, ami nem tetszik, jelezzék!

Színészet csak az első két héten lesz?
Nem. Színésznek egy vagy akár három hétre is lehet jelentkezni.

Ha több turnusra maradok, meglátogathatnak a szüleim?
Persze. Bármikor. Csak egyeztessetek telefonon, nehogy a csúszdaparkban légy, amikor jönnek.

Az első napon mikor érkezzünk?
Háromig. Reggeltől bármikor.

A lányom a táborban lesz tízéves. Fel tudjátok köszönteni a nevünkben is?
Persze. A szülinaposokról nem feledkezünk meg. Beszéljünk telefonon a részletekről!

A tábor milyen szinten foglalkozik programozással. Konkrétan mik a lehetőségek?
C# nyelven programozunk Windows Forms alkalmazásokat. Általában 2-3 csoport is szerveződik turnusonként, tudás szerinti bontásban. A kezdők az alapoktól indulnak (változók deklarálása, elágazások, ciklusok); a hét vége felé elkészítünk egy egyszerűbb játékot (pl. kurzorral kijutni egy „labirintusból”, a falak érintése nélkül). A haladók konkrét ötlettel érkeznek, mi pedig csak útmutatásokat kínálunk, ha elakadnak (pl. virtuális pingpong). Van egy harmadik csoport is. Az ő tudásuk az előbbi kettő között van (pl. programoztak már, csak más nyelven). A lényeg: mindegy, penge vagy-e, vagy még csak szeretnél az lenni, lesznek hozzád hasonlóak.

Milyen új témák lesznek?
Régészet és matektábor.

2015

Mikortól lehet jelentkezni, és hol zajlanak a foglalkozások?
Március közepétől izzítjuk a jellapot. Minden a táborterületen zajlik – lásd a térképrajzot az első oldalon.

Azt olvastam, hogy 22 óráig vigyáztok a gyerekekre. Nem akarom addig ott hagyni őket, de ha 5-6 órakor van valami rendezvény, akkor ők is maradhatnak?
A gyerekekre mindig vigyázunk. 22 órától a takarodó zajlik. Egyéni döntés, hogy ki mikor érkezik a (bejárós) gyerekekért. Jellemzően ők is az utolsó program végéig maradnak. (Kivétel: ha a kisebbek korábban elfáradnak.)

Hány órától hány óráig tart a napközi?
A programok az ébresztőtől a takarodóig tartanak. A bejáró gyerekek csak annyiban különböznek a táborban lakóktól, hogy nem alszanak ott.

A napközisek is részt vehetnek a délutáni vagy esti rendezvényeken?
Minden programon.

Unokám csak október elején lesz hétéves. Érkezhet táborozni a kilencéves bátyjával?
Vannak hatéveseink is, akik egyedül vagy nagyobb tesóval érkeznek.

Ha valamit nem tudunk kitölteni a jellapon, mert nincs pl. tajszámunk, mit tegyünk?
Tessék beírni, hogy „000000000”. A „hamis adatokat” a Megjegyzés rovatban említsék meg. Mi manuálisan rendbe rakjuk a nyilvánvalót.

2014

Erdélyből fogadnak gyerekeket?
Persze. Az internet nagy úr. A világ minden tájáról érkeznek hozzánk.

Milyen előképzettségre van szükség? A 13 éves fiam játszik, programokat tölt le, telepíti őket, de programozásban nem jártas. Neki jó a tábor?
A gyerekek egyénileg (is) dolgoznak, mindenkinek saját gépe van. Az eltérő felkészültségű informatikus gyerekek nem zavarják egymást a maguk választotta feladatok teljesítésében. A tanárok pedig lényegében mindent tudnak, amire a diákjaiknak szükségük lehet, és segítenek.

A lányom és barátnője 14-15 évesek. Teljesen kezdő angolosok. Van-e lehetőségük  teljesen kezdő csoportban tanulni?
Azt mondjuk, hogy igen, angolból minden szint képviseli magát. E mögött azonban ott a feltételezés, hogy VALAMENNYI köze mindenkinek van az idegen nyelvhez. Ha azonban a „teljesen kezdő” azt jelenti, hogy VALÓBAN SEMMILYEN tapasztalatuk nincs, és alapvető dolgokkal (köszönés, „add ide a sót!”, bocsánatkérés, az ábécé ismerete, filmekből rájuk ragadt egyszerű/közkeletű kifejezések stb.) nincsenek tisztában, mégis gondban lesznek. A tanáraink nem tudnak magyarul. A mentorok igen, ám ők nincsenek végig jelen az órákon. Nem is az a dolguk. Valamint feltehetően 10-12 évesekkel kerülnek majd egy csoportba, akik a saját kortársaik között számítanak kezdőnek. Előfordulhatnak hasonló cipőben járó 14-15 évesek is. Ezt esetenként 3-6 fős csoportokkal oldjuk meg. A lányokra bízzuk a döntést.

A napközis tábor tényleg csak fele annyi, mint a bentlakásos? Ez hogy lehet?
Úgy, hogy fordítva közelítettük meg a témát: minél több gyerekkel és szülővel szeretnénk kapcsolatba kerülni. A kecskemétiekkel soha nem találkoztunk volna, ha nincs a napközis ötlet.

A bejárók melyik témát választhatják?
Bármelyiket.

A napközisek kapnak enni?
Ugyanúgy, mint a többiek: reggelit, ebédet, vacsorát.

Az angoltanárok már szombaton is ott vannak?
Minden táboroztató, az angoltanárok is napokkal korábban érkeznek az első turnusra. Továbbképzésen vesznek részt, belakják a tábort, berendezik a táborhelyet. Mivel sok gyerek több turnusra jelentkezik, a táboroztatók számára nincs üresjárat a turnusok között.

Mikor utaznak haza az egy turnusra jelentkezők?
Akik nem maradnak, szombaton mennek haza. Van, akiért már reggel jönnek, van, akiért csak délután. Ebédet az is kap, akiért késve érkeznek. A közös PT-buszok 10:00-kor indulnak Budapestre.

Vasárnap van program?
Vasárnap is vannak programok, de lazábbak. Aznap reggeltől érkeznek az új gyerekek. Folyamatosan. A délutáni tábornyitóig rengeteg a teendőnk ilyenkor.

Szeretnék jelentkezni, de lefagynak az oldalak. Mit tegyek?
Mindenképpen jelentkezési lapot kell kitölteniük. Nálunk minden működni látszik. Fontos lenne, ha megírnák, melyek ezek az oldalak, illetve ha elküldenék a hibaüzenetet. Kinyomozzuk, kijavítjuk.

A tesóm és az unokatesóm már volt a táborban, de akkor sem tudom, mit vigyek az Élő irodalom és kreatív írásra?
Semmi különlegeset. Ha tollat sem hozol, kapsz. A jegyzetekhez kellhet.

Csalódottan láttuk, amikor jelentkeztetni akartuk 12 éves lányunkat, hogy idén nincs német. Nem lesz?
Sajnos nem. Kevesen jelentkeznek rá, és komoly vállalásokat kell teljesítenünk a csoportbeosztásoknál. Vagy tudásban különböznek túlságosan a gyerekek, vagy tudásban ÉS korban. Borzasztó nehéz dolgunk volt évek óta. Ezért döntöttünk így. Mivel csakis az anyanyelvi tanároknak látjuk értelmét, az oktatók kérdése sem egyszerű. Fura, ám könnyebb az angolra amerikaiakat szerezni, mint a németre bajorokat.

Hány ágyas szobák vannak?
250 db kétágyas szobánk van két épületben. Minden ikerszobához tartozik zuhanyozó (4 emberre jut egy fürdőszoba), két mosdókagyló, egy mellékhelyiség, egy hűtőszekrényes előtér, és természetesen saját szekrények, éjjeliszekrény, ágy és székek.

A gyerekek korcsoportok szerint kerülnek egy szobába?
Nem, kor és kívánság szerint. Testvérek gyakran szeretnének együtt aludni.

Az angolórák magyarul lesznek? A mi fiúnk Németországból érkezik.
Nincs olyan angoltanárunk, aki magyar. Mindegyikük csak angolul beszél.

Hazamehetek szombaton este, és visszajöhetek vasárnap, ha két turnusra jelentkezem?
Igen, de nem érdemes. Így lemaradsz bizonyos programokról.

A zuhanyozók a folyosón vannak?
A folyosókon nincsenek zuhanyozók. A szobáknak saját mellékhelyiségeik vannak. Minden újszerű és karbantartott.

Miért csak három turnus lesz?
Így egyszerre többen lehetünk, több régi ismerőssel és új baráttal egyszerre.

A kislányom tejfehérje-allergiás (nem laktózérzékeny; semmilyen tejterméket nem ehet, illetve rengeteg felvágott/margarin/sütemény is tartalmaz valamilyen tejfehérjét). Tudják-e biztosítani a megfelelő étkezést?
Igen. Éjjel-nappal velünk van a két dokink. Azok, akik különleges étkezési előírások szerint étkeznek, egy erre specializálódott étteremből kapják az ételt. Plusz a gyerekek saját „kajadobozt” is tarthatnak maguknak a büfében, hogy a főbb étkezések között se éhezzenek. Ehhez mindig hozzáférnek.

A fotósoknak kell saját gép?
A legtöbben hoznak magukkal saját eszközt is. Nem feltétel, ám praktikus. Egy csomó saját kameránk is van.

Lehet átutalással fizetni?
Igen. Minden utalást támogatásként fogadunk. Alapítvány vagyunk.

Külföldön élünk, és van egy 15 éves fiam, akinek Magyarországon keresek ifjúsági tábort egy hétre. A táborotokban vannak ilyen életkorú gyerekek?
Turnusonként 400-500-an vagyunk. Ebből az ő korosztálya legalább 100 fővel képviselteti magát.

A táborozók általában barátokkal érkeznek?
A táborozók kb. egyharmada igen. A másik kétharmad nem. De ez különleges közeg – mindenki nagyon gyorsan barátkozik.

Milyen témakörű táborban vesznek részt leginkább a kamaszok?
A filmes, a fotós, az informatikus, az irodalmi, a sportos, a táncos és az angolos szekciókban.

Ha az angolt választom, de nagyon rossz vagyok angolból, akkor is jöhetek?
Ki mondja, hogy rossz vagy? Nem lehet, hogy a tanárod volt rossz eddig? Ha lesz kedved olyan tanárral angolozni, aki nem tud magyarul, akár három turnusra is. Az egész csak rajtad múlik.

A busz Győrből is indul Kecskemétre, vagy csak Budapestről?
Mindenki vagy Budapesten gyülekezik, vagy Kecskemétre érkezik egyénileg. Összekapcsolunk benneteket győri jelentkezőkkel. Az esetleges közös utazás részleteit velük egyeztethetitek.

2013

A fiamat péntek este szeretném elhozni. Nagyon jól érzi magát, ezúton is köszönöm minden táboroztatónak a jó hangulatot, a finom kaját és profi szervezést! Sajnos váratlanul vidékre kell utaznunk. Kérem, értesítsen, kit és hol kereshetek a kijelentkezéskor!
Akiket keresni érdemes: Palotás Attila, illetve bármelyik turnusvezető. Ha a büfében kijelentkezik (kiüríti a büfészámláját), és közli, hogy végleg elmegy, mert jöttek érte, akkor is rendben lesz. Pénteken este valószínűleg a Hangárban nyomul a tábor nagy része, így egyszerű lesz. A táboros mobilszámokon elérhetőek vagyunk, ha nem futnánk össze. Mindent köszönünk!

Szeretném megköszönni nektek, hogy fiam, Robi egy csodálatos hetet tölthetett nálatok! Nem győzök irigykedni, hogy „bezzeg az én időmben” nem volt ilyen szuper ötlet, mint amit ti kitaláltatok és megvalósítottatok! Nagyon hálás vagyok érte! Rengeteg élménnyel felpakolva jött haza, éppen ezért úgy döntöttünk, jövőre biztosan nem állunk meg egy hét táborozásnál. Ja, és a tesó is jönni fog!
Menő. Köszönjük!

2012

Megdöbbentem, amikor a gyerekem azzal hívott fel, hogy a turnuszáró buli után nem találta az Anonymus-maszkját, mert ellopták, holott el is „dugta” valami kalap alá. Valószínűleg ez sem gátolta meg azt, aki éjjel szépen körbejárt, és összeszedte, amire szüksége volt. Szólhattatok volna a tájékoztatón, hogy akinek megnyugvást jelent, vigyen magával lakatot. Persze tudom, ezt ciki reklámozni, de én mint szülő, inkább tudjam.
Ha előfordulnak lopások, 90%-ban azért, mert a gyerekek hülyéskednek egymással. Tagadhatnánk, de nincs mit: sokan vagyunk sokfélék. Van, aki olyat gondol poénnak, ami egyáltalán nem az. Rosszindulatú viccnek szánja. Ritkán, de van, aki tényleg lop. És igen, volt már (2001) kleptomániás táborozónk is. És biztosan nem tudunk mi sem mindenről.

Az Anonymous-eset azért übergáz, mert M. pont nekem (Ater) szólt elsőként, hogy nincs meg a maszk. Mivel egy lófejálarcot is kerestünk éppen, és az meglett, és nem figyeltem eléggé, nekem úgy állt össze a kép, hogy minden oké. Nem fogtam, hogy két különböző ügyről van szó.

Mit szeretnétek? Szerzek egy maszkot, csak mondjátok meg, pontosan milyet!

Ez nem „ciki, nem ciki” kérdése. Mivel nem mi lopunk, hanem valaki a tömegből, nincs mit eltitkolni. A titkolózást egyébként sem csípem. Nincsenek hatásos eszközeink. Nem megoldható kommandósokkal átkutatni közel 300 helyiséget és 400 kiskorú holmiját. Ezért ha előre szólunk, hogy „add le, zárd be, rakd el!”, akkor az azt jelenti, hogy „add le, zárd be, rakd el!”, nem pedig, hogy „tedd a szekrény tetejére, csavard a zoknidba vagy hagyd az asztalon!”.

A szekrényeken fogantyú van. Nem lehet lelakatolni őket, de zárhatóak. Kulcsot mindenki kap a recepción, aki kér.