fbpx
Mono-jelenség tanulással
Mono-jelenség tanulással

Zsófinak a gyerekei a PEOPLE TEAM-ben táboroztak, ő pedig még most is PT-s „tató”, azaz táboroztató. Persze neki is van kedvence – na és véleménye az új generációs táborról.

Hány alkalommal voltál PEOPLE TEAM-táborban?

Hatszor.

Melyik program tetszett tavaly leginkább?

Nagyon szerettem, hogy Barna Zsombor tartott egy bábelőadást a táborban. Néhány kamaszt is rávettünk, hogy nézzenek bele, és öröm volt nézni, ahogy az aprócskák és a nagyobbak együtt ülnek az árnyékban, és önfeledten nevetnek. Nekem ez a PT esszenciája.

2023-ban ki volt a kedvenc táboroztatód?

Örök kedvencem Mono. Idén a 3-4. turnusban biztosan ott lesz. Szeretem, ahogy szívvel-lélekkel csinál mindent, ahogy komolyan veszi, ha be lehet öltözni. Szeretem a Mono-jelenséget, na.

Mit köszönhetsz a tábornak?

A tábor egy nagyon intenzív élmény mindenkinek, aki részt vesz benne, akár táborozó, akár táboroztató. Ez egy közösség, amit az önfeledtség, a saját határaink feszegetése, alkalmazkodás és együttműködés jellemez. Sokat tanultam a táborban magamról, a kapcsolatok dinamikájáról, a konfliktuskezelésről. Nagyon különleges, kreatív, lelkes embereket ismertem meg a PT-ben.

Sajnos nem tudtam semelyik szekció munkájába jobban belenézni, így a tématáborokról csak benyomásaim vannak. A kisfiam egyik évben dróntáborban, másik évben 3D-n volt. Mindkettő nagyon tetszett neki, élvezte, hogy létrehoz valamit. Ez az alkotás a többi szekciónak is sajátja, a táncosoknak lesz koreográfiája, a színészeknek előadása, a fotósoknak és képzősöknek képei, a kuktáknak receptfüzete – egy csomó étel, amit elkészítenek… és így tovább. Alkotni pedig jó.

Mivel már a gyerekeim születése előtt is táboroztattam, és eltelt azóta néhány év, láttam olyanokat, akik a táborban kicsi táborozóként kóstoltak bele bizonyos dolgokba: filmkészítés, infó stb., és később hivatásukká lett. A tábor egy új szemléletet ad, és lehetőséget arra, hogy az ember kipróbálhassa, ami érdekli, inspirációt kapjon az egyéni fejlődésre.

4 turnust szervezünk. Mit gondolsz erről?

Merész. Teljesen jó döntésnek tartom, mindig olyan nagy volt a túljelentkezés, a várólista, így talán olyanok is eljutnak a táborba, akik kimaradtak tavaly, vagy egy-egy turnus tud egy kicsit kisebb létszámmal menni. Egyedül a tatógárda miatt aggódom. A tábor nagyon igénybe vesz fizikailag, nagyon fontosnak tartom, hogy mindenki pihenjen egy-egy turnust. Jó lenne figyelni arra, hogy a húzóemberek pihenője ne egyetlen középső turnusra essen.

Mi jut eszedbe a következő kifejezésekről: kismókus, mókus, tanár?

Bizonyos délelőttökön, amikor a gyerekek a szekcióüléseken vannak, a mókusok és kismókusok nekiállnak kitakarítani a hangárt. Ez nemcsak seprést jelent, hanem a slaggal egy alapos mosást is. Ez az egyik kedvencem a délelőttben: mindenki gumipapucsban vagy mezítláb (Matyi ugye alapból), szól a jó zene, hideg a víz, száll a pára.

Orvos, orvos, orvos?

Az orvosok szerencsére nagyon nagy százalékban az éppen valamiért magányos, szomorkodó gyereket ápolják. Az ő kedvességük, figyelmük ugyanolyan gyógyító, mint amikor valós betegségek ellen tablettákkal harcolnak. Ők figyelnek a mentes, vega kajákra, gyerekekre is. Ott vannak mindenhol.

Peace & Lot of Muffins! – Yours in the Camp: K. M.