fbpx
Nyári tábor, több, kevesebb (6/5)
Nyári tábor, több, kevesebb (6/5)

Táborozók, bizalom, komfortzóna: „Érezzétek jól magatokat együtt: beszélgessetek, tapasztaljatok, alkossatok!” Íme a PEOPLE TEAM-nyarakról készült interjú következő fejezete. Leírtuk, prezentáljuk, olvassátok az ötödik részt!

Mit mondotok a gyerekeknek a mobilhasználatról?

Hogy bátran zárják a szekrényükbe a mobilt, és csak akkor kapják elő, mondjuk, ha a nagymamájukkal telefonoznának egyet, aztán rakják vissza. Sok gyerek rájön, hogy tényleg nincs szüksége a mobilra, csak egyik zsebből a másikba pakolja egész nap. Így aztán…

Veszik is az üzenetet?

Közelítsük meg másként: „A gyerekek miatt érkeztél. Kíváncsiak rád, légy hát intenzíven jelen, mutasd magad, légy velük és légy kíváncsi rájuk! A szabadság a tábor legfőbb alapelve és egyik legfontosabb értéke, ezért mindent szabad […]. Érezzétek jól magatokat együtt: beszélgessetek, tapasztaljatok, alkossatok!” Ezek a mondatok minden munkatársunk szerződésében szerepelnek. Ezeken az alapokon működnek a PT-ben a táboroztatók. Mivel ezt remélhetőleg a gyerekek is átlátják a kezdetektől, bíznak a táborban, a programkínálatban, a csapatvezetőikben és a tanáraikban, és átadják magukat a pillanatoknak. Egyre többször a szobájukban felejtve a mobilt. Nem kell külön emlegetni a tudatosságot vagy a képernyőidőt. Megkapják az üzenetet.

Különböznek a képernyőgyerekek és a keveset mobilozók?

Természetesen. Nyitottabb, aktívabb, kommunikatívabb, aki nem zárja magát a saját kijelzője mögé. Az, hogy valaki ilyen vagy olyan, nem fix, hanem formálható állapot, mert – innen nézve hála istennek! – mind gyurmák vagyunk: számtalan akció és reakció segíti a táborozókat abban, hogy elhagyják a komfortzónájukat. Ennek a komfortzónának pedig nemritkán egyik eleme a mobil. A változatosság gyönyörködtet, a gyerekek pedig kíváncsiak, így hamar rájönnek, hogy érdemes váltani. Többnyire bejön.

Online vagy offline élmény?

Nem releváns összehasonlítani az offline és az online élményeket úgy, mintha helyettesíthető lenne az egyik a másikkal. Attól, hogy valaki pixellovakat bámul évekig, még nem tanul meg lovagolni, viszont akkor is tudod, mi az a ló, ha csak monitoron láttad, élőben soha. Ez legalább ennyire egyszerűen van feliratozva a gyerekek fejében is. Hamar átlátnak a szitán, feltéve persze, hogy elérik őket a kellő impulzusok. De az offline a…

Több vagy kevesebb?

…nyerő mindenképpen. Gondolj bele: a képernyőn lebonyolított csaták vagy versenyek nem járnak fizikai mozgással, míg egy táboros lovagi torna vagy derby igen; ha pedig mozogsz, az agyad is másként kattog. Ennyivel, vagyis a fizikai plusszal biztosan többet kapsz offline – akkor is, amikor a csapatoddal rohansz állomásról állomásra, és akkor is, amikor a táborozás utolsó napján könnyezve ölelgeted a barátaidat a busz ajtajában, mert tudjátok, hogy talán hónapokig nem fogtok találkozni.

Ez a hatrészes interjú Palotás Attila Aterral készült április utolsó hetében. Most olvastad az ötödik részt.

Peace & Lot of Muffins! – Yours in the Camp: K. M.