fbpx
Nyári tábor, gyerekek, változások (6/2)
Nyári tábor, gyerekek, változások (6/2)

Táborozás, gyerekek, különleges társaság, generációk és PEOPLE TEAM. Szóba kerülnek a képernyők, a digitális eszközök és az emberi kapcsolatok. Leírtuk, mutatjuk, olvassátok a hatrészes beszélgetés második részét!

És a gyerekek változnak?

De még mennyire! Néhány éve ezt mondta nekem egy tizenéves srác a táborban: „Ater, figyelj, én érzem a generációs különbségeket. Aki annyi idős, mint én, azzal nagyjából rendben vagyunk, fogjuk, mit beszél a másik, viszont nem mindig értem, amit egy nálam öt évvel fiatalabb mond. De komolyan! Ez az, nem? Generációs különbség!” Közhelyes, de különleges sebességfokozatra kapcsolt a társadalom. Ez a digitalizációval is összefügg. Mindenki elér mindenkit, ami egyrészt jó, másrészt követhetetlenek a következmények.

Gyerekek, okostelefonok… Ezekkel hogy álltok?

Ebben a témában az észvesztésig el lehet merülni, azonban közben hamar rájövünk, hogy ez egy feneketlen tó, és akármennyire igyekszünk is, nem érintjük az alját. Sodrásban vagyunk.

Táborozás közben?

Végül is mindig… Annyi minden történik, hogy fel sem fogjuk. Nemrég még különlegességnek számított zsinór nélkül telefonálni, ma meg zsebben az internet, zsebben a filmek; végtelen számú tartalom, szünetmentes kapcsolódás, elvárások, megfelelési kényszer, üzenetek, üzenetek és üzenetek élő szó és mimika és érintések helyett, és sorolhatnánk.

Rengetegen a képernyőt bámuljuk beszélgetés közben is. Bosszantó jelenség…

Így van. A tudatalattijában nyilván mindenki kapiskálja, hogy ez nem oké, és talán próbál is tenni ellene. A táborozás segíti az újrakapcsolódást és a valóságos, a virtualitáson túli interakciókat: különleges közeg, saját univerzum (ahogy gyakran emlegetjük a PEOPLE TEAM-táborokat), érdekes emberek, nagyszerű társaság, pörgés és vidámság. Vágyunk ezekre a hétköznapokban is, mégis megfeledkezünk róluk.

Nem kérdés hát, hogy a gyerekek is mások…

Csupán a mindennapokban használt eszközök miatt is. Megkockáztatom, hogy egyik nyárról a másikra sem ugyanolyan gyerekekkel találkozunk a táborokban. A fiatalok nyitottak az újdonságokra. A mi digitális új világunk pedig bővelkedik ezekben. Minden változik. Mi is, a táborozóink is. Hogyan is maradhatnának ki ebből a legbefolyásolhatóbbak? A sodrás, ugye…

Ez a hatrészes interjú Palotás Attila Aterral készült április utolsó hetében. Most olvastad a második részt.

Peace & Lot of Muffins! – Yours in the Camp: K. M.