fbpx
Nyári tábor, mobil, alfa (6/3)
Nyári tábor, mobil, alfa (6/3)

Másként használják a mobiljukat a legfiatalabb generáció tagjai? Létezik egészséges mennyiségű pixelfalás? Letölthető-e applikáció a bútormozgatáshoz? A PEOPLE TEAM nyári táborairól beszélgettünk. Leírtuk, prezentáljuk, olvassátok a harmadik részt!

Szerinted mennyi az egészséges napi mobilhasználat?

A mobilom egy eszköz. Nem önmagáért létezik, hanem azért, hogy engem szolgáljon. Értem van. Kizárólag akkor kellene használnom, ha a kreativitásom, a rendelkezésemre álló lehetőségek, illetve ezek kombinációi kifognak rajtam. Próbálkozni, kísérletezni, s közben tapasztalni és okosodni kellene. Nem így vagyunk huzalozva. Kényelmesebb előkapni a telót, hogy csekkoljam az időjárást, amikor azon dilemmázom, hogy kapucnis pulcsit vagy csak egy pólót vegyek-e fel, pedig csupán ki kellene kukkantanom a teraszra, hogy megnézzem, süt-e a nap. A kényelem mindent visz. A legegyszerűbb infókat is a mobilunkból facsarjuk ki, a fejünk meg üresedik.

Z generáció, alfa generáció, mobilok?

A Z-k idősebbek, ők átalakultak, belenőttek, az alfák ebbe születtek. Erre tutira felkapják a fejüket sokan, de mindegy: szerintem nem is szabadna mobilt használni legalább tizenkét éves korig. (Amint ezt leírtam, azonnal millió kapcsolódó dolog beugrott: az ideális oktatási és információkezelési feltételektől a bármikor igénybe vehető támogatásig a felnőttek részéről.) Esetleg tudjuk is ezt, mégsem vesszük komolyan. Csalunk.

Hogy érted?

A gyerekek gyerekként a kortársaikkal a saját társadalmukat építik. Hagyni kell őket, ám a figyelem, az oltalom és az ösztönző jelenlét kötelező – lenne… A felnőttek nem okosabbak, legfeljebb több információ van náluk, illetve szélesebb vásznon látják a világot. A digitális eszközökkel magukra hagytuk a gyerekeket. Nem vagyunk velük eleget.

A Z generáció tagjai élvezik, hogy minden könnyebb és egyszerűbb, de az ő szüleik nekik még biztosan könyvből olvastak esti mesét, egy alfa viszont talán már villódzó képernyő előtt ejtette ki az első szavait. Az alfák ránőttek a kijelzőkre.

Hogy „mennyi az egészséges napi mobilhasználat”? Feladatonként annyi idő, amennyi a megoldás tökéletesítéséhez kell. Ez maradinak hangzik, de én hiányolom az analóg projekteket meg a józan észt. Valami tutira elcsúszott: amikor egy asztalt kell arrébb vinnie négy embernek az esti tábori programhoz készülődve, mielőtt nekidurálják magukat, nem kereshetnek rá a mobiljukon az asztallap méretére és tömegére, hogy megállapítsák, képesek-e felemelni. Hihetetlen, de történt hasonló eset.

Ez a hatrészes interjú Palotás Attila Aterral készült április utolsó hetében. Most olvastad a harmadik részt.

Peace & Lot of Muffins! – Yours in the Camp: K. M.