fbpx
Nyári tábor, internet, közösség (6/4)
Nyári tábor, internet, közösség (6/4)

A PEOPLE TEAM-táborokban van internetkapcsolat. Mi minden függ össze ezzel? Folytatódik a beszélgetés gyerekekről, közösségről és digitalizációról, illetve a nyári táborprogramokról. Leírtuk, prezentáljuk, olvassátok a negyedik részt!

Az internet jó vagy rossz?

Az internet információcsomag. Ha fogsz egy bőröndöt, és vasalt ingek mellé pakolod a büdös zoknikat, bajba kerülsz, amikor egy hosszú utazás végén kicsomagolsz. A szűrés elengedhetetlen lenne, ahogy az is, hogy az interneten kívül mást is rendszeresen használjunk információszerzésre és -tárolásra. Ez persze már képtelen gondolat. Laikus vagyok, csapongok, töredékeket ragadok meg, úgy mondok véleményt, ami hülyeség, épkézláb javaslatokkal pedig nem rukkolok elő. Bocs. Viszont a praktikum a készségeink és a személyiségünk fejlődése érdekében egyébként kihagyhatatlan dolgokat is felülír. És ez rossz. Én magam is a kényelmet választom. A gyerekek már nem választanak: úgy tudják, hogy csak ez van.

Nyári tábor, közösség, beszélgetések, barátságok… Csak ez, vagy az online kommunikációnak is lehet közösségformáló ereje?

Eléggé átmentem negatívba, most váltok: a tartalmas és értékes információkat közvetítő online kommunikáció közösségformáló ereje vitathatatlan! Alapfeltétel kellene legyen, hogy minden résztvevő figyelemmel, felelősséggel, fegyelmezetten és a közösséget támogatva vesz részt benne.

Próbáljátok-e korlátozni az internethasználatot?

Simán jó programokat szervezünk, és ennyi. (Ezt nem ironikusan mondtam.) A táborban nem tiltunk szinte semmit. Az internethasználatot sem. A tiltás csak visszaüt, nem szuperál jól. A mobilokkal kapcsolatban is inkább csak javasolunk. Miközben a tábori csapatoddal lelkesedsz, terveztek, versenyeztek, rohangáltok vagy nyomoztok, legfeljebb anyukádnak üzensz: „Most nem érek rá, mindjárt elkapjuk a gyilkost, este hívlak!” A függés egy dolog, az unatkozás egy másik, de a megfelelő társaságban igenis le lehet jönni róla.

Tudatosan az offline programokra helyezitek a hangsúlyt?

Magától értetődik. A PT-ben [a PEOPLE TEAM rövidített neve] a gyerekek a jelentkezésnél bejelölnek egy témát, azzal foglalkoznak 13:30-ig mindennap; délután választható programokat, esténként pedig vidámparkszerű, a tábor minden, turnusonként mintegy 500 lakójának egyszerre szóló eseményeket rendezünk. Csak elvétve akadnak olyan tábori programok, amelyekhez mobil kell. 

És az informatikusok?

A témaszekcióknál más a helyzet: a programozók, a 3D konstruktőrök vagy a gamerek nyilván online (is) tevékenykednek a témafoglalkozásaikon.

Ez a hatrészes interjú Palotás Attila Aterral készült április utolsó hetében. Most olvastad a negyedik részt.

Peace & Lot of Muffins! – Yours in the Camp: K. M.