fbpx
Nyári tábor, kezdetek, feladatok (6/1)
Nyári tábor, kezdetek, feladatok (6/1)

Találkoztunk, szó szót követett, ment a kérdezz-felelek. Aztán nem is úgy alakult a beszélgetés Aterral, ahogy eredetileg elterveztük, de sebaj: a táborozás, a gyerekek és a PEOPLE TEAM benne vannak. Leírtuk, prezentáljuk, olvassátok! Ez a hatrészes beszélgetés első része.

Hogyan is kezdődött?

Közvetlenül a rendszerváltás után elhívtak egy balatoni nyári táborba németet tanítani. Alig múltam húsz. Nyelvórák zajlottak délelőtt a fák alatt, délután a homokban kidobósoztunk órákig, vagy ha már nem bírtuk, elmentünk vízibiciklizni meg fagyizni, húsz harminc gyerek meg én. Nem szerveződtek előre kitalált programok. A gyerekekkel együtt, egyik óráról a másikra dobtunk fel ötleteket, mi történjen. Mindannyian nagyszerű élményeket gyűjtöttünk – szabadság, lazaság, a „bármit lehet” állandósága! –, ketten mégis azt gondoltuk, hogy esetleg lehetne ezt szervezettebben is csinálni. Ott kezdődött minden. A ’90-es évek elején…

PEOPLE TEAM… Mi a te szereped a táborban?

Hogyan is mondjuk ezt újabban? „Minden is!” Én alapítottam a PEOPLE TEAM-tábort. Előnyös, ha mindenhez közöm van, ha mindenről tudok. Kitalálom, szervezem, koordinálom az előkészületeket; a táborhelyszín és a táborstart előkészítésénél is jelen vagyok, ahogy természetesen a táborban is végig. Például a reggeliért jellemzően Szilvivel – és korán ébredő gyerekekkel! – gurulunk el akkor, amikor a táborlakók többsége még szunyál.

Szervezel, koordinálsz… Egyedül?

Dehogy! Nálam csak összefutnak a szálak. Kérdeznek, döntök, ötletelek. Csodás táborvezetőink, turnusvezetőink, illetve mentoraink és szekcióvezetőink, mindenekelőtt pedig sok-sok kitűnő animátorunk és tanárunk van. Felsorolok néhány nevet, jó? Ábécérendben… Mint az Oscar-gálákon, a teljesség igénye nélkül, hisz hetente néha százan is vagyunk táboroztatók, négy turnusban pedig az négyszer annyi… Bocs, mindenkitől előre, akit kihagyok – ők „csak” a 2024-es turnusvezetők: Adél, Bella, Bende, Bogi, Dóri, Dorka, Gergő, Katus, Maci, Rutty, Szilvi, Tana, Zsófi. Betty, Figi, Marci és Réka pedig az adminisztráció, a beosztások és a jelentkezési rendszer tartópillérei.

Közösen gondolkodunk, tervezünk, feladatokat oldunk meg már hónapokkal a táborstart előtt, a táborban pedig percről percre. Amikor igazán jól működik, olyankor nemegyszer a gyerek közreműködésére is hajazunk. Kell valaki a kör közepére. Gyakran többen, olyanok, akik mernek döntéseket hozni, képesek irányítani. Nem is működne ez másként: ha valaki épít egy szuper autót, nem lökné le a lejtőn csak azért, mert szépen gurul. Sofőrre szükség van. Egy nyári táborhoz pedig nem elég egyetlen ember a volán mögé.

Így is nagy falatnak tűnik…

Az is, bár semmi nem ugyanolyan, mint a kezdetekkor, de még csak olyan sem, mint egy évtizeddel vagy néhány évvel ezelőtt. Már nagy számokkal élünk. Ezek sok mindent igazolnak, s bár kétségtelenül megbújnak mögöttük félresikerült próbálkozások is, minden ilyenre sikerült észrevétlenül frappáns megoldást találnunk úgy, hogy a táborozóinknak fel sem tűnt. Már évek óta több százan vagyunk hetente. Kecskeméten, a Neumann Egyetem campusán ottalvós és bejárós táborozókat is fogadunk.

Lendületben maradunk, működünk, pörgünk, és a gyerekekkel együtt élvezzük a csúcskirály nyarakat évről évre. Odaadás, fejlődés és növekedés nélkül ez nem menne. A PEOPLE TEAM 2024-ben abszolválja a 34. tábori évadot. Ez 135 táborturnust és közel 30 000 táborlakót jelent.

Ez a hatrészes interjú Palotás Attila Aterral készült április utolsó hetében. Most olvastad az első részt.

Peace & Lot of Muffins! – Yours in the Camp: K. M.